/Odgojitelji upozorili na lošu epidemiološku situaciju u vrtićima: Ministre Fuchs, jesu li djeca samo djeca u školama ili postoje i djeca u vrtiću?

Odgojitelji upozorili na lošu epidemiološku situaciju u vrtićima: Ministre Fuchs, jesu li djeca samo djeca u školama ili postoje i djeca u vrtiću?

Iz Udruge SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava djeteta u dječjem vrtiću otvorenim su pismom u petak upozorili na lošu epidemiološku situaciju u dječjim vrtićima te upozorili da se u javnosti govori samo o širenju korona virusa među školskom djecom.

“Svjedoci smo značajnog povećanja zaraze virusom SARS-CoV2, pa trenutno dnevno brojimo i preko 4500 slučajeva. Zašto to spominjemo? Zato što u ovome valu sve više se o govori o povećanju broja zaražene djece s obzirom na prevlast delta soja. Čak mediji prenose podatak kako su u samo jednome danu četvrtina zaraženih bila upravo djeca”, stoji u njihovom priopćenju.

Osvrnuli su se i na izjavu ministra obrazovanja Radovana Fuchsa od prije dva dana koji je kazao da se ukazivalo na to da će najvjerojatnije zbog delta soja doći do širenja u učeničkoj populaciji te upozorio da je u prošlom valu udio pozitivne djece u općoj populaciji bio 0,25 posto, a da smo sada prešli jedan posto.

“Taj rast u tolikoj mjeri nas je iznenadio jer smo u roku od tjedan dana dobili povećanje broja pozitivnih učenika za 100 posto. Od 2000 prije tjedan dana, sad imamo preko 4000”, rekao je Fuchs.

“A mi Vas na to pitamo ministre Fuchs, jesu li djeca samo djeca u školama ili postoje i djeca u vrtiću”, zapitali su se u SIDRO-u.

“Imamo dječje vrtiće diljem Hrvatske koji aktivno bilježe Covid-19 pozitivnu djecu i zaposlenike. I dok se govori o tome kako djeca, srećom, imaju blage simptome ili su asimptomatska, radi čega neprimjetno prenose zarazu rizičnim skupinama, nasuprot toj činjenici imamo kontradiktorne odluke kojim se grupe više ne šalju u samoizolaciju ako je samo jedno dijete pozitivno.

Da, takva su nova pravila, iako su do prije koji tjedan negativni nalazi bili lažno negativni, ponavljali su se brisevi, a djeca su cijelo to vrijeme bila u samoizolaciji. U samoizolacijama otkrivala su se druga pozitivna djeca, nerijetko kao iznenađenje roditeljima, ali i liječnicima zbog nespecifičnosti simptoma ili asimptomatske naravi zaraze”, upozoravaju iz Udruge.

Dodaju i kako je na nacionalnoj razini donesena odluka o online nastavi za dva dana idući tjedan, a što se tiče vrtića, svi se ponašaju kao da predškolska djeca ne prenose zarazu.

“Osim toga, pravila nisu ista za sve u Hrvatskoj, pa dok negdje samoizolacije nema, drugdje u samoizolaciji završavaju grupe, čak i cijeli vrtići, negdje odluke donose epidemiolozi, negdje ravnatelji”.

“Također, otkako traje epidemija u Hrvatskoj izrazito malo ili gotovo ništa ne govori se o odgojiteljima i njihovoj izloženosti virusu, samim time i zarazi. Ne raspravlja se o pojmu bliskog kontakta u vrtiću, trajanju tog kontakta, niti o njegovoj specifičnosti. Djeca se šalju kući s temperaturom, respiratornim i inim simptomima koji su trenutno na ‘crnoj’ listi, no vrlo su rijetko testirana, osim ako roditelj ne razvije iste simptome.

Dakle, većinu vremena odgojitelji ne znaju jesu li njihovi kontakti pozitivni ili ne, radi li se o sezonskoj prehladi ili o Covidu-19. Nekako se živjelo s tom spoznajom jer na kraju dana vjerujemo procjeni pedijatara/liječnika obiteljske medicine je li dijete potrebno testirati, jer svi ozbiljno shvaćamo epidemiološku situaciju. No sada, kada neki odgojitelj zna da je dijete pozitivno, a djeca kontakti mogu slobodno u vrtić, biti u kontaktu s njim, s drugom djecom kao da se ništa nije dogodilo, javlja se zabrinutost”, kažu u SIDRO-u.

“Koliko odgojitelja ima svoj socijalni život na čekanju, kalkulira druženja, svako malo su na bolovanjima radi respiratornih infekcija kojim su se zarazili na radnome mjestu, maksimalno izbjegavaju rizične članove svoje obitelji zbog čestih i prikrivenih kontakta? Jako puno”, konstatiraju i dodaju:

“Završit ćemo s mišlju kako nam je jasno da su najveći danak u ovoj pandemiji dali zdravstveni djelatnici koji su na prvoj liniji fronte. No oni rade s pretpostavkom da pred sobom imaju bolesnog čovjeka, a mi unatoč svemu, bez zaštite i kontrole, čak i kada znamo da su bolesni, u bliskom kontaktu moramo pretpostavljati da su zdravi”.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija