/‘PORTAL DOBROTE’ Humanitarka o besplatnim obrocima za osnovnoškolce: U situaciji kada sve poskupljuje to je velika pomoć, no tužna sam…

‘PORTAL DOBROTE’ Humanitarka o besplatnim obrocima za osnovnoškolce: U situaciji kada sve poskupljuje to je velika pomoć, no tužna sam…

“Zadovoljna sam odlukom da svi osnovnoškolci imaju besplatan obrok jer smatram da je to velika pomoć u trenutnoj situaciji kada nam sve poskupljuje iz dana u dan”, rekla nam je Sanja Bijonda, humanitarka i predsjednica udruge Portal dobrote.

Podjela jednog besplatnog obroka svim učenicima osnovnih škola koja je započela u siječnju ove godine je velik iskorak. Kako funkcionira novi model prehrane? Naime, Vlada je rekla da daje 10 kuna po učeniku za prehranu. Oni novac daju osnivaču, a osnivač prosljeđuje u škole. Svaki osnivač poput, primjerice, Grada Zagreba izradio je svoj model prehrane.

No činjenica je kako još uvijek dio škola nema kuhinje pa tako neće sva djeca za 10 kuna dobiti topli obrok već mliječni ili voćni. No, u planu je u skorije vrijeme omogućiti svakom učeniku topli obrok.

Bijonda, koja je inače poznata po hvalevrijednoj akciji ‘Da niti jedno dijete u Hrvatskoj ne bude gladno’ koju je pokrenula još 2014. godine, itekako je svjesna situacije u hrvatskim školama.

“Znam da trenutno postoji manjak kuharica i problem organiziranja toplog obroka u svim školama, organiziranog obroka u područnim školama, a nisam sigurna kako je to organizirano po otocima, ali se nadam da će se iznaći rješenje u skorijoj budućnosti.”

‘Djeca su naša budućnost’

Također, upozorila je na bitan nedostatak ove mjere.

“Tužna sam jer smo i u ovoj mjeri izostavili srednjoškolce na koje smatram da se mjera mora proširiti i omogućiti i njima jedan besplatan obrok dnevno jer djeca su “domena u kojoj nema pregovora”. Oni su naša obveza i budućnost”, rekla nam je Bijonda.

Za kraj se dotakla još jednog potencijalnog problema.

“U svojoj školi sam pitala postoji li sada problem bacanja hrane, međutim rečeno mi je kako se sve dobro organizira, pazi se na količine, ali svako dijete koje želi može zatražiti i dodatnu porciju”, poručila je Sanja Bijonda.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Pixabay, ilustracija