/Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom: ‘Na razgovorima za posao dominira tema invaliditeta, a ne stručnosti’

Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom: ‘Na razgovorima za posao dominira tema invaliditeta, a ne stručnosti’

Mladi koji traže posao u Hrvatskoj svakodnevno se suočavaju s brojim poteškoćama i neizvjesnom budućnosti. Kako na ovu temu gledaju mlade osobe s invaliditetom, pokušali su doznati na portalu zaposljavanje.mimladi.hr, i to u razgovoru s mladima, ali i s osobama koje predstavljaju institucije Republike Hrvatske.

Nevena Zubčić (28) radi u udruzi Zamisli od 2018. godine, a završila je Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet, smjer Edukacijska rehabilitacija, modul Rehabilitacija osoba oštećenog vida. U udruzi radi na različitim projektima u kojima sudjeluju osobe s invaliditetom, od prilagodbe literature, organizacije prijevoza prilagođenim vozilima, asistencije, kuhanja i sličnih aktivnosti.

„Nisam dugo tražila posao jer sam imala sreću, od srednje škole sam već korisnica udruge, radila sam preko studentskog ugovora i volontirala tijekom fakulteta, a slijedom okolnosti to se nadograđivalo”, rekla je Nevena u razgovoru za portal zaposljavanje.mimladi.hr.

Radno vrijeme joj je fleksibilno, što joj je veliki plus.

Foto: Privatna arhiva


„Na punom sam radnom vremenu, provjeravam i šaljem mailove, mobitelom komuniciram s partnerima i korisnicima, išli smo po namirnice pa imali aktivnost kuhanja sa slijepom korisnicom. Vratila sam se u matični ured pa slagala raspored vožnji kombija za idući dan, slala literature studentima, a korisnicima gotove knjige. Jedna aktivnost nekad traje 10 minuta, a nekad 5 sati”, opisala je svoj radni dan mlada sugovornica.

A kakav je sluh poslodavaca za mlade osobe s invaliditetom?

„Situacija je bolja nego prije, ali po meni osobe s invaliditetom trebaju biti aktivnije. Od srednje škole i fakulteta biraju zanimanje koje nije za njih, ali i do toga da žele fakultete koji nisu prilagođeni. Ja sam slabovidna osoba u kolicima i teško je očekivati da bih bila pilot. Uz to, profesori i poslodavci imaju tendenciju predrasuda i generaliziranja. Osobe s invaliditetom trebale bi biti aktivnije i realnije, a nekad biti i dosadne, slati više molbi, nekad čak i otići uživo tamo gdje se žele zaposliti. Preporučila bih i volontiranje, a trebaju biti i više zastupljen u javnosti”.

Poslodavcima je poručila da mladim osobama s invaliditetom daju priliku kroz kraće probne rokove i uz veću edukaciju, čime bi poslodavci dobili primjere pozitivne prakse, a smatra i da bi se zapošljavanje osoba s invaliditetom trebalo više promovirati u javnosti.

Mladima poručuje da budu što aktivniji, uključeniji i vidljiviji, a onda će, uvjerena je, doći rezultati.

„Osobe s invaliditetom mogu dobiti prilagodbu radnog mjesta, ali za to moramo biti zaposleni šest mjeseci, dok se to pokrene, radimo već godinu dana, a uvjeti nam nisu kakvi bi trebali biti. Mislim i da bi procjene radne učinkovitosti mogle biti bolje uz kvalitetniju koordinaciju pitanja. Nemamo pravo na radne asistente, kolege uvijek uskoče, ali ne mogu očekivati da će mi uvijek pomoći. Pomoglo bi i da su radni asistenti s nama barem na pola radnog vremena. Uz praksu i veće uključivanje vidjet će se koliko smo sposobni. Nismo svi jednaki, ali to vrijedi i za osobe bez invaliditeta”, zaključila je Nevena Zubčić.


Karitativni i sažalni pristup na razgovorima

Lara Grojzdek (30) magistra je pedagogije i nešto manje od godinu dana radi u Centru za profesionalnu rehabilitaciju Zagreb. Kako je istaknula u razgovoru za zaposljavanje.mimladi.hr, vrlo je zadovoljna svojim radnim mjestom, uvjetima rada, kolegijalnošću i razumijevanjem.

„Sve to pokazano mi je za moje potrebe, ali i za potrebom da pomognem drugima stručnim i osobnim znanjima tako da doprinesem da ovo društvo sveukupno bude bolje”, poručila je Lara.

Korisnicima Centra pomaže da steknu kompetencije u jednostavnim radnjama na otvorenom tržištu rada ili zaštitnim radnim mjestima: “Zadovoljni smo korisnicima koji su trenutno ovdje, a oni su zadovoljni sobom. Raste im svijest o tome koliko mogu, a taj osjećaj širit će se i dalje i to je krajnji cilj.”  

Foto: Privatna arhiva

Posao je tražila više od dvije godine.

„Bila sam i na stručnom osposobljavanju u jednom zagrebačkom centru za odgoj i obrazovanje, ali proces traženja posla bio je dug. To vrijeme nisam gubila nadu i vjeru da će netko ipak prepoznati moje kompetencije, a najviše težim da nekome pružim svoja znanja i da nekome zbog toga bude lakše. Sada imam prigodu u tome sudjelovati, a najljepše što se čovjeku može dogoditi je da je u procvatu zbog toga što je barem malo doprinio nečemu”, rekla je Lara.

Što ju je najviše smetalo, a što pozitivno iznenadilo tijekom potrage za poslom?

„U društvu su još prisutne predrasude prema osobama s invaliditetom. Vlada karitativni i sažalni pristup na razgovorima za posao, ako do njih uopće dođe. Često do toga ni ne dođe, ali kada se dogodi, sažalno vas gledaju i pitaju se što tamo radite. Naravno da ima dosta pozitivnih primjera, ali s ljudima treba što više raditi kako bi se predrasude smanjile. Konvencije UN-a i dokumenti koje smo kao zemlja potpisali malo vrijede ako nema ljudi koji će prepoznati naše kompetencije, želje i volju”.  

Foto: Privatna arhiva

Što se tiče odluka nakon završetka školovanja, Larin savjet drugim mladim osobama je da prate potrebe na tržištu rada i da se educiraju u tom dijelu.

„Pratite trendove i budite ustrajni u traženju posla, zahtijevajte svoja prava, ali budite svjesni u svakom trenutku da nemamo samo prava, već i obaveze. To je ključno, osobno sam se uvijek time vodila i nikada nisam bježala od toga. Ne bježite od svog invaliditeta jer to nije nešto što treba skrivati, nego s njim treba hodati ukorak s ponosom, da se tako izrazim. To će prepoznati i drugi i bit će lakše za sve”, naglasila je.

Laru su pitali za savjet mladima.

„Svi se moramo usmjeriti prema tome da radimo, živimo i djelujemo da nam svima bude bolje, pogotovo u svjetlu događanja koje ovih dana čitamo u vijestima. Želim da među ljudima zavlada poštovanje i empatija. Kao društvo ih imamo, ali treba raditi na njima”, zaključila je mlada sugovornica.


Slonjšak: Pozitivne promjene događaju se presporo

Na ovu temu obratili su se i pravobraniteljici za osobe s invaliditetom Anki Slonjšak, koja je uvodno poručila da mlade osobe s invaliditetom nailaze na mnoge prepreke u području obrazovanja i prilikom zapošljavanja i rada.

„Kada govorimo o pristupu tržištu rada, najčešće pritužbe odnose se na otežano ostvarivanje prava prednosti pri zapošljavanju koje su javno-pravna tijela obvezna poštivati, ali se u praksi ovo pravo krši. Pritužuju se na netransparentnost samih natječajnih postupaka, pa za brojne osobe s invaliditetom predstavlja „mrtvo slovo na papiru“. Tijekom natječajnog postupka ne osigurava se razumna prilagodba te time nisu u jednakopravnom položaju u odnosu na ostale kandidate pri provođenju natječajnog postupka. Nadalje, dok se ostale kandidate podrobno ispituje o radnom iskustvu i drugim vještinama, često je u odnosu na osobu s invaliditetom jedina tema intervjua invaliditet, iako udovoljava svim natječajnim uvjetima, posjeduje traženo znanje, iskustvo i vještine. Problem je što diskriminacija doista postoji, međutim u natječajnim postupcima je teško dokaziva. Sadržaj intervjua i nedozvoljena pitanja teško je dokazati“, odgovorila je pravobranteljica Slonjšak za zaposljavanje.mimladi.hr.

Ponekad pristup tržištu rada ovisi i o nekim drugim životnim segmentima poput osiguranog pristupačnog stanovanja i prilagođenog prijevoza, dodala je. Studenti s invaliditetom u studentskim domovima ponekad osjete u prilagođenim sobama više neovisan i samostalan način života nego kod kuće, a kasnije izlaskom iz studentskog doma ne postoje prilagođeni stambeni prostori te ponekad odabir radnog mjesta ovisi i o mogućnostima prilagođenog prijevoza i drugoj razumnoj prilagodbi. Rad nije neovisan od ostalog dijela života te ga kao takvog ne možemo niti promatrati odvojeno.

„Međutim, mišljenja smo da se mlade s invaliditetom ograničava i tijekom obrazovanja, a zatim u pristupu tržištu rada“, smatra pravobraniteljica.

Pruža li se po njezinom  mišljenju dovoljno mogućnosti na tržištu rada po ovom pitanju?

„Određeni pomaci i napredak vidljivi su, međutim takve pozitivne i potrebne promjene događaju se suviše presporo. Danas imamo zakonodavni i institucionalni okvir podrške, koji je naravno potrebno cijelo vrijeme unaprjeđivati u skladu s prepoznatim potrebama osoba s invaliditetom i trendovima na tržištu rada. Razlozi koji utječu na neravnopravnu zastupljenost osoba s invaliditetom razni su. Sustav podrške se presporo formira, taj proces trebao bi biti znatno brži, tako da s jedne strane imamo nedostatak potrebne podrške, primjerice usluge radnog asistenta na radnom mjestu, a uz sve te poticaje i dalje ćemo morati rušiti nevidljive, ali itekako osjetne barijere pri ulasku na tržište rada. Ovdje ponovno naglašavamo da je za pristupanje na tržište rada važno odgovarajuće i primjereno obrazovanje za mlade s invaliditetom kao i za sve ostale osobe. Jednako tako i osiguravanje razumne prilagodbe koja ne znači povlasticu, nego osiguravanje jednakih mogućnosti za pristup svim sferama života pa i tržišta rada.“

Foto: Privatna arhiva

Naglasila je i kako društvo mora osvijestiti činjenicu da invaliditet nije zapreka za rad i aktivno sudjelovanje te da je potrebno naglasak staviti na ono što osoba može uspješno raditi, kako u svijetu rada tako i u svim ostalim životnim područjima, a ne suprotno.

„Dokle god naglasak stavljamo na invaliditet, a ne na radne i općenito kompetencije kao kod kandidata koji nisu osobe s invaliditetom, osobe s invaliditetom bivaju žrtve diskriminacije. Društvo mora u potpunosti početi „živjeti“ međunarodne dokumente o pravima osoba s invaliditetom koje smo se kao država obvezali primjenjivati. Kada govorimo o tržišnom zapošljavanju, svaka osoba, pa tako i osoba s invaliditetom, mora imati kompetencije za određeni posao. U tom smislu itekako je bitno da se osobe s invaliditetom kao i svi ostali obrazuju za zanimanja koja su tražena na otvorenom tržištu rada, primjerena njihovim talentima, motivaciji i sposobnostima. Imamo situaciju da mladi s invaliditetom često godinama budu u evidenciji nezaposlenih zato što nemaju odgovarajuće obrazovanje i vještine pa stoga nisu konkurentni na tržištu, postoji svojevrsni raskorak između stečenog znanja i vještina i potreba tržišta rada koje je podložno brzim promjenama. Naglasili bi i iskustvo pandemije koje je pokazalo da je moguće postići dobre radne učinke primjenom fleksibilnih obrazaca rada, kao što su rad od kuće i online rad, što se pokazalo primjerenim za  osobe s invaliditetom pa u budućnosti treba dograđivati fleksibilne oblike rada“, istaknula je Slonjšak.

Smatra kako jedinice lokalne samouprave i država ne čine dovoljno, a tu je prvenstveno podatak da većina jedinica lokalne samouprave i različita državna tijela ne poštuju obvezu kvotnog zapošljavanja osoba s invaliditetom, premda bi trebali biti primjer ostalim poslodavcima.

„Nema jednakog pristupa u svim jedinicama lokalne samouprave, dok negdje nalazimo niz potpora i mogućnosti, druge sredine su zatvorenije“, dodala je.

U kojem je segmentu ipak zadovoljna, a gdje vidi najviše mjesta za napredak? 

„Kako smo već naglasili, danas imamo dobar zakonodavni i institucionalni okvir podrške koji je dobra osnova za povećanje stope zapošljivosti osoba s invaliditetom. Prostora za napredovanje nalazimo u jačanju značenja profesionalne rehabilitacije kao temeljnog preduvjeta za što duži ostanak osoba s invaliditetom i pravodobno uklanjanje prepreka koje proizlaze iz invaliditeta te uvođenju novih podrški i poticaja za osobe s invaliditetom u procesu rada, poput radnog asistenta. Jednako tako već smo nekoliko puta naglasili i značaj osiguravanja obrazovanja primjerenog njihovim talentima i sposobnostima te velike snage usmjeravamo i na osiguravanja potrebnih potpora, novih strukovnih kurikuluma u skladu s traženjima tržišta rada te definiranja zakonskih okvira u sustavu visokog obrazovanja. Uz sve to naravno i osiguravanja pristupačnosti. Vjerujemo da postoje mogućnosti kontinuiranog unaprjeđivanja svih životnih segmenata jer se promjene stalno događaju, nove spoznaje o različitim aspektima života i samog invaliditeta, pomagala, tehnologije te se kontinuirano trebamo usklađivati s njima“, zaključila je pravobraniteljica Slonjšak.

Josip Senjak

Foto: privatna arhiva


Projekt ‘mimladi.hr – novo lice naslovnice’sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.