/‘PRVI DAN ŠKOLE’ Počinje nastava za 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola: Prvašića čak tisuću manje nego lani!

‘PRVI DAN ŠKOLE’ Počinje nastava za 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola: Prvašića čak tisuću manje nego lani!

Počinje nastava za 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola. I ove godine manje je djece koja kreću u prvi razred, čak tisuću manje nego lani. Nastava počinje bez posebnih epidemioloških mjera. No, roditelje i učenike očekuju drugi problemi. Velika poskupljenja udžbenika, pribora i školske prehrane.

Malo više od 460 tisuća učenika osnovnih i srednjih škola sjest će danas u školske klupe, i to bez posebnih epidemioloških mjera koje su obilježile protekle dvije godine.

Prema podacima Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO), u školskoj godini 2022./2023. osnovnu školu pohađat će oko 310.000 učenika, od kojih je malo manje od 36.000 prvašića, dok će ih u srednjim školama biti ukupno 154.400, piše HRT.

Za razliku od protekle dvije godine, ove nastava u svim školama počinje bez posebnih epidemioloških mjera.

Nova školska godina učenicima donosi i neke promjene. Za maturante je najveća promjena u polaganju hrvatskoga jezika za koji će od sada ispit biti jedinstven, odnosno na jednoj razini, a esej će ponovno biti uvjet za prolazak na tom ispitu.

Osim toga, svi ispiti državne mature polagat će se po novim predmetnim kurikulumima s obzirom na to da je ove godine završen četverogodišnji ciklus njihova uvođenja.

Svi će osmaši pisati nacionalne ispite iz osam predmeta: hrvatskoga, matematike, biologije, fizike, kemije, prvog stranog jezika, geografije i povijesti.

Nacionalne ispite, kao pilot-projekt, pisat će i učenici petih razreda 81 škole, i to iz hrvatskog, matematike te prirode i društva.

Srednjoškolci Grada Zagreba, Primorsko-goranske i Krapinsko-zagorske županije fakultativno će moći izabrati predmet Škola i zajednica, a u 30 zagrebačkih osnovnih i srednjih škola u prvom polugodištu počet će se provoditi pilot-program izvannastavne aktivnosti Zajednica aktivnih građana.

Pomoćnici u nastavi osigurani su za gotovo 4 i pol tisuće učenika s teškoćama u razvoju u 1003 osnovne i srednje škole, a iz MZO-a očekuju da će broj biti i veći s obzirom na to da zahtjevi kontinuirano pristižu.

mšm

Foto: Pixabay, ilustracija