/‘SLASTIČARKA KOJA INSPIRIRA’ Marina Levak (25): Hrabro se odvažila za novi slatki početak i nije požalila!

‘SLASTIČARKA KOJA INSPIRIRA’ Marina Levak (25): Hrabro se odvažila za novi slatki početak i nije požalila!

Kako živjeti odvažnost u praksi i od srednje strukovne škole završiti u sasvim drugom kreativnom svijetu, otkriva za portal Mimladi.hMarina Levak, uspješna mlada slastičarka čije vrijeme tek dolazi. Ova dvadesetpetogodišnjakinja sa zagrebačkom adresom radi u Vinceku, rođena je i odrasla u Loboru u Zagorju, a na svom amaterskom i profesionalnom putu razveseljava sve koji probaju njezine pomno ukrašene i prefine slastice.

Početci

Kao i brojni mladi, nije oduvijek znala čime se želi baviti. U srednjoj školi istraživala je razne mogućnosti i malo pomalo razvijala ideju pa se s osmijehom prisjeća kako se slastičarstvo odlučilo za nju, a ne ona za njega.

“Nisam oduvijek znala čime se želim baviti, to mi je došlo krajem srednje škole, ali sam oduvijek znala da čime god da ću se baviti želim svakim danom želim biti sve bolja i od sebe želim dati samo najbolje. Za slastičarstvo i sebe često kažem da se ono odlučilo za mene. Kroz svoje osnovnoškolsko i srednjoškolsko obrazovanje nisam bila sigurna da bih se moglo baviti time, ali kako je vrijeme prolazilo sve me više privlačilo, i tako sam kroz istraživanje saznala za Kul IN u Sisku.”

2018. godine upisuje Kulinarski institut Kul IN u Sisku, koji slovi za glavni kulinarski institut u Hrvatskoj i malo čudi što nije u Zagrebu ili negdje na obali pa pozdravljamo odabir Siska kao središnje lokacije.

Nude programe Kulinarstvo, Profesionalni slastičar, Profesionalni kuhar talijanske kuhinje, Profesionalni slastičar talijanskih slastica, Kulinarski management, Profesionalni kuhar za catering i buffet, Vinski program i ostale, o kojima više možete saznati na njihovoj web stranici.

Marina je u Kul IN-u boravila dva mjeseca i stekla certifikat profesionalnog slastičara te od tuda službeno kreće njezina profesionalna karijera i ljubav prema slastičarstvu.

“Za Kul IN i programe koje nudi saznala sam istraživanjem na internetu. To mi je ujedno bio prvi doticaj s profesionalnom kuhinjom i tamo sam shvatila da je to to. Na institutu sam provela dva mjeseca i upravo mi je to prvo iskustvo otvorila druga vrata u karijeri slastičarstva. Nikad nisam forsirala tu ljubav prema slastičarstvu, nego je samo došlo i ostalo.”

Daljnje usavršavanje

Svjetska, a naša! Nakon stečenog certifikata i kratkog radnog iskustva, prijavljuje se na natječaj za stipendiranje mladih talenata Budi foodie u okviru Chef’s Stage-a u Šibeniku. Tako je uz još dvoje mladih iz Hrvatske dobila priliku za školovanjem na vanjskim sveučilištima i boravila u Francuskoj na poznatoj slastičarskoj školi gdje je završila program Expert in French Pastry Art.

“Chef’s Stage prepoznaje potrebu za mladima u gastronomiji i da smo zapravo mi ti na kojima ostaje sve. Ja i još dvoje mladih dobili smo priliku da se školujemo na vanjskim sveučilištima na profesionalnoj razini sa stručnim chefovima. Tako sam ljeto 2020. provela u Francuskoj u Ecole Nationale Supérieure de la Pâtisserie, Ecole Ducasse i završila program Expert in French Pastry Art. U toj sam školi dobila dovoljno znanja za napredovanje i izgradnju svojih vlastitih recepata što je za mene bilo vrlo bitno. Sam tečaj obuhvatio je tematske cjeline: sladoled, čokolada, zdrave slastice, pekarstvo, petit gateaux, čokoladna skulptura i šećerna skulptura. Prekrasno razdoblje koje bih bez dvojbe ponovila.”

Rješavanje prepreka po putu

Završila je srednju školu za tehničara logistike i špedicije, koja naizgled baš i nema veze sa slastičarstvom, ali otkriva kako stečene vještine i znanja zapravo koristi vrlo praktično u svakodnevnom poslu.

“Na početku sam mislila da moja srednja stručna sprema nema nikakve veze s odabranim poslom, ali itekako ima. Naime, pisanje ponuda, upita, otprema, doprema sirovina, gotovih proizvoda – sve je to usko povezano jedno s drugim pa vjerujem da je sve to nekako bilo isplanirano u svemiru za mene. Vrlo sam sretna što sam i taj dio naučila i prošla jer mi je sad puno lakše razumjeti cjelokupni proces slastičarstva.”

Na putu prekvalifikacije nailazila je na financijske prepreke, ali nikad nije požalila što je krenula putem slastičarstva, dapače, zahvalna je što je danas tu gdje jest, uživa u svom poslu i tu se ostvaruje najbolje.

“Financije su uvijek prepreke i voljela bih da to nikad nikome nije problem. Ali, vjerujem da se uvijek mogu posložiti prioriteti i na taj način ostvariti svoje snove. Odricanja su ogromna, ali sad kad pogledam iza sebe, sve, apsolutno sve je bilo vrijedno. Promijenila sam struku, ali isto tako nije daleko moja struka otišla od mene. To je sve tu, samo sam odabrala da ću se malo manje baviti time, a puno više onime u čemu uživam i gdje sam zapravo ja i gdje se mogu puno više izraziti, a to je slastičarstvo.

Motivacija za budućnost

Malo je reći da je Marinin karijerni put zanimljiv, pa je tako, da si zaradi za prekvalifikaciju, na početku radila u industriji i dvije sezone u ugostiteljstvu na obali. Nakon prekvalifikacije i odrađene prakse uopće nije čekala na zaposlenje, a danas njezine neodoljive čarolije možete probati u poznatoj zagrebačkoj slastičarnici Vis a Vis by Vincek gdje radi u kuhinji baziranoj na zdravim slasticama.

“Kad sam završila srednju školu, počela sam raditi u tvrtki koja se bavi šivanjem kožnih sjedala za avio i autoindustriju. Nakon toga sam shvatila da trebam više novaca za platiti Kul In i išla sam raditi na sezonu, radila sam u domaćinstvu jednog hotela na našoj obali. Nakon odrađene dvije sezone platila sam Kul In. Za zaposlenje kao logističar nisam nikad niti pokušavala, dok na zaposlenje kao slastičar nisam uopće čekala i opet smo došli do toga da je ono pronašlo mene. Nakon završene edukacije, išla sam na praksu u Butik torti, gdje sam ostala raditi nekih 6 mjeseci poslije prakse. Igrom slučaja poslala sam molbu i životopis u Vincek, gdje su me odmah primili i počela sam s radom u Dugavama gdje imaju ogromnu proizvodnju. Nakon samo par tjedana prebacili su me u Vis a Vis by Vincek s posebnom gluten free kuhinjom, koja je bazirana na zdravim slasticama i tu sam ostala do danas.”

Kako je slastičarstvo dosta popularno na društvenim mrežama, nema problema s inspiracijom, ali onu pravu inspiraciju za rad pronalazi u sebi.

“Volim gledati youtube, instagram, pinterest, ali inspiraciju uvijek dođe sama od sebe. Nešto vidim, pa ja to uvijek nekako po svojem, taj neki moj završni dodir je svakako prepoznatljiv. I to mi je bitno.”

U društvu kuhara ne možete ostati gladni, ali u društvu slastičara uvijek možete napraviti mjesto više za još jedan slatki zalogaj. Nema omiljeni hrvatski desert jer vjeruje da svaka regija ili mjesto čuva svoju jedinstvenu slasticu koja vjerojatno najbolje pripremaju njihove autohtone domaćice.

“Nemam neku svoju omiljenu slasticu, volim pripremati sve. Ljeti volim pripremiti neke lagane torte s voćem, zimi volim raditi s tijestom i imam više vremena pa se onda mogu i više posvetiti. Ali isto tako to ne mora biti pravilo. Kad god mi dođe neka ideja, pokušam ju realizirati, mada mi ne uspije svaki put. Svakako ne mogu izdvojiti samo jedan hrvatski desert, jer kamo god da dođem sve mi je fino i sve bih probala. Vjerujem da su u Zagorju najbolji štrukli, u Međimurju gibanica, u Skradinu skradinska torta i u svakom mjesto postoji barem jedna domaćica koja to napravi perfektno.”

Kako je puna ideja i uspješno spaja poslovne i kreativne vještine, pitali su je gdje se vidi za 5 do 10 godina.

“Kad bih to mogla odgovoriti, onda više ništa ne bi imalo smisla. Imam u planu neki projekt, ali za sad je još to sve u zraku pa nema razloga se da se o tome priča, ali kao i svatko tko ima imalo ambicije u ovom poslu želja mi je imati svoju kuhinju gdje ću se moći izraziti i predstaviti svoje ideje.”

Poruka mladima

Za kraj – poruka mladima da nikad ne odustaju od svojih vjerovanja. Ako niste zadovoljni svojom rutinom, krenite u promjenu iste jer danas, možda više no ikada, imate mogućnosti i prostora za napredak.

“Sve što sam stavila na kocku uvijek mi se vratilo višestruko, tako da, svima poručujem idite kroz zid, malo pomalo, ako je to za vas sve će se posložiti da tako i bude. Ne znam koliko je ovaj savjet dobar, ali ja sam išla tako pa vjerujem da bi mogao pomoći. Najvažnije je vjerovati u sebe, ma što god da radite i čime god da se bavite dajte samo najbolje od sebe. Samo tako ćete zbilja biti ispunjeni i sretni. Ako imate bilo kakvu ideju, pokušajte je realizirati, danas ima jako puno mogućnosti i prostora za napredak, i sigurna sam da ima mjesta za sve vas koji ovo čitate, a niste sretni poslom koji trenutno radite, ili pokušavate naći posao, uzmite stvari u svoje ruke i krenite. Sretno!”

Katarina Plancutić/Mimladi.hr

Foto: privatna arhiva Marine Levak

Projekt ‘mimladi.hr – novo lice naslovnice’ sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 800.070,02 HKR. Trajanje projekta je dvije godine, a ukupna vrijednost projekta iznosi 941.258,85 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Svjetskog saveza mladih Hrvatska.