/Španjolca iz Bruxellesa oduševio život u Zagrebu, no kod mladih je otkrio jedan ključan problem

Španjolca iz Bruxellesa oduševio život u Zagrebu, no kod mladih je otkrio jedan ključan problem

“Glavni problem mladih u Hrvatskoj jest to što nisu politički aktivni zbog korupcije te ne vjeruju da nešto mogu promijeniti”, rekao nam je Javier Boixareu Tarragona. Ovaj 26-godišnji Španjolac odrastao je u Bruxellesu gdje je završio međunarodne odnose. Kako mu je želja bila pronaći posao ili praksu u zemljama Europske unije, odlučio se na pet mjeseci preseliti u Zagreb i sudjelovati na projektu Europskog volonterskog servisa “Local You(th) u Svjetskom savezu mladih.

Uz održavanje satova španjolskog, glavni zadatak mu je bio identificirati probleme mladih u Hrvatskoj i pronaći rješenja. Upitali smo ga kako mu se svidio Zagreb, koji su glavni problemi naših mladih, zašto se odlučio na volontiranje u Hrvatskoj i što bi poručio mladima.

“U Zagreb sam došao jer sam želio živjeti i raditi nekoliko mjeseci u glavnom gradu neke druge EU članice. Jako me zanimaju poslovi Europske unije, a iskustvo rada u Zagrebu zasigurno će mi koristiti u budućoj političkoj karijeri”, započeo je Javier.

Dodao je kako je stvarno uživao, a ovo mu je iskustvo pokazalo kako timski raditi s ljudima koji dijele istu nacionalnost koja mu je strana.

“Svi su me podržavali i pomagali mi u mojim aktivnostima. Najzabavnije mi je bilo razgovarati s drugim ljudima u kontekstu mojih zaduženja – tečaja španjolskog jezika koji sam držao i istraživanja problema mladih. Pomoć mladih ovdje mi je puno značila”, istaknuo je Javier.

Hrvatska je, dodao je, zasad jedino mjesto gdje je volontirao, ali želio bi još volontirati u stranim zemljama, ako bi to značilo da dobije posao ili praksu.

“Vjerujem da je volontirati dobro jer ti otvara nove perspektive i uči te da razmišljaš izvan okvira kada se družiš s ljudima iz drugih kultura. Također, omogućuje ti da radiš s ljudima svoje dobi i otkriješ nove kulture”, napomenuo je.

Za kraj je podijelio nekoliko savjeta mladima u Hrvatskoj.

“Trebali bi više pažnje obraćati na političku ulogu u njihovim životima ako žele poboljšati svoje radne, ekonomske i političke uvjete. Ne moraju se bojati izreći svoje mišljenje. Također, mladi bi trebali više učiti strane jezike (vidim da je španjolski jako popularan u Zagrebu) i putovati na druga mjesta jer će tako saznati kako poboljšati društvo u kojem žive”, poručio je Javier Boixareu Tarragon.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva