/Splitski studenti oduševili; dizajnirali sustav za filtriranje morske vode i pročišćavanje od mikroplastike

Splitski studenti oduševili; dizajnirali sustav za filtriranje morske vode i pročišćavanje od mikroplastike

“Raduje nas što naši studenti svoje znanje i vještine stečene kroz studij u predavaonicama pretaču u proizvod koji ima veliki potencijal za široku upotrebu, s naglaskom na veliki problem mikroplastike s kojim se susreće cijeli svijet”, stoji u priopćenju Sveučilišta u Splitu.

Naime, studenti splitskog Sveučilita, Antonija Buzov, Petra Kundid, Matej Radić i Andre Rudan postiglil su izniman uspjeh kroz dizajniranje sustava CBRO. Riječ je o sustavu za filtriranje morske vode i pročišćavanje od mikroplastike, uz mogućnost kretanja na daljinsko upravljanje što ga čini boljim i posebnijim od drugih sličnih pokušaja izrade ovakvih pročišćivača.

Rad na projektu studenti su započeli u listopadu prošle godine na natjecanju “Ocean Hackathon” koji se, osim u Splitu, održavao u 11 gradova diljem Europe, a za cilj je imao razvijanje inovativnih ideja vezanih uz more i obalno područje. Splitsko sveučilište je prvi put bilo suorganizator ovog natjecanja, a kako su priopćili, upravo tome se zahvaljujući tome i tim okupio te imao i podršku tijekom natjecanja u vidu savjeta i usmjeravanja rada na projektu.

“Posebno nas vesele aktivnosti studenata u području zaštite okoliša te svojim primjerom ukazuju kako graditi svijest o potrebi stvaranja što manje otpada i o sprječavanju daljnjeg onečišćavanja našeg tla, zraka i vode, odnosno mora”, zaključuje se u priopćenju.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Ocean Hackhathon Sveučilišta u Splitu