/Tjedan dobre dječje knjige 2021.: Jer važno je ostati s dobrim pričama i u nevolji

Tjedan dobre dječje knjige 2021.: Jer važno je ostati s dobrim pričama i u nevolji

Program Tjedna dobre dječje knjige ove će godine biti izrazito virtualan, ali većina gostiju bit će na čvrstom terenu – u Dječjoj kući! Gradska knjižnica Rijeka uz partnerstvo s knjižnicama diljem Primorsko-goranske županije pripremila je dovoljno materijala za klikanje, gledanje, mjutanje, smijanje.

Od nastanka 2012. godine Tjedan dobre dječje knjige postao je središnja i prepoznatljiva gradska manifestacija slavlja čitanja od najmanje dobi. Svake godine bio je i produkcijski sve zreliji, a kada mu je slijedio svojevrsni vrhunac 2020. godine u obliku cijelog mjeseca posvećenog dječjoj knjizi pogodio ga je dobro znani “prijatelj” iz svijeta virusa. Ipak, kako kažu iz Gradske knjižnice Rijeka: “Nismo se pokolebali te smo i ove godine pripremali pravu čitateljsku kreativnu feštu koja nas po prvi put smješta u našu novu Dječju kuću. Ipak, naš dobri znani ‘prijatelj’ odlučio je da mu je s nama jako dobro.

Epidemiološke mjere i stanje u Primorsko-goranskoj županiji, trenutno najstrože u Hrvatskoj, usmjerili su nas prema online svijetu. Ne trebamo tajiti i praviti se da online događanja doživljavamo jednako važnima, jednako zanimljivima, jednako interaktivnima”.

“Promičemo nastavak stvaranja. Ilustratorskog crtanja, autorskog pisanja, izdavačkog objavljivanja, tiskarskog tiskanja, prevoditeljskog prevođenja… Baš svi oni koji čine lanac života knjige, pa i one dječje, trebaju našu podršku. Vi kao čitatelji zaslužujete što neposredniji i otvoreniji susret s kreativcima koji stvaraju ono što volite. Zato nam je do ovog i ovakvog Tjedna dobre dječje knjige izrazito stalo. Pokazat ćemo da kreativno stvaranje treba i dalje podržavati, da predaje nema i da samo jednim malim klikom ulaska na susret s kakvim autorom pokazujemo kako smo skloni onom ljepšem svijetu kojeg svi želimo u trenutku kada nas uporni ‘prijatelj’ napusti. 

Ovo je i prvi Tjedan dobre dječje knjige koji se odvija kao manifestacija fizičke Dječje kuće u koju će kroz tjedan i navratiti veći dio sudionika ne bi li svoje megabajte razgovora o dječjoj knjizi poslali u svijet”, stoji na stranicama Gradske knjižnice Rijeka.

bl

Foto: Gradska knjižnica Rijeka