/‘USPJEH U KOLUMBIJI’ Hrvatski učenici briljirali na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi; osvojili čak šest medalja

‘USPJEH U KOLUMBIJI’ Hrvatski učenici briljirali na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi; osvojili čak šest medalja

U Bogoti u Kolumbiji održana je 19. Međunarodna prirodoslovna oplimpijada, a u natjecanju su sudjelovale 44 države s čak 250 učenika. Hrvatska je također imala svoje predstavnike, a naši školarci u Hrvatsku su se vratili s velikih šest medalja.

PMF je objavio imena ovogodišnjih dobitnika, a redom to su Kim Radešić iz Gimnazije u Puli, Luka Duplančić iz XV. gimnazije u Zagrebu, Karlo Ahel iz Gimnazije Andrije Mohorovičića u Rijeci i Roko Marić iz XV. gimnazije u Zagrebu osvojili su srebrne medalje, dok su Luka Ozvačić iz Srednje škole Ivan Švear u Ivanić Gradu i Lana Krog iz I. Gimnazije u Varaždinu kući odnijeli brončane medalje.

Prije uključivanja u natjecanje, učenici su prolazili pripreme, a u tome su im pomagali djelatnici PMF-a Sveučilišta u Zagrebu. Svoje znanje, s ciljem uključivanja u natjecanje, prenosili su Tajana Begović s Kemijskog odsjeka, Andreja Lucić s Biološkog odsjeka te Karolina Matejak Cvenić s Fizičkog odsjeka. U pripremi učenika sudjelovali su i studenti Kemijskog odsjeka PMF-a Marco Fraccaro i Mislav Barić te s Biološkog odsjeka Željka Vidaković Cifrek i Josip Skejo.

Izbor hrvatskih natjecatelja za Olimpijadu, kažu PMF-ovci, provodi se kroz sustav školskih, županijskih i državnih natjecanja u organizaciji i uz vođenje Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina prirodoslovna područja, stoji na stranicama PMF-a.

mšm

Foto: PMF