/‘VIRTOGRAD’ Htjeli smo djecu naučiti dobrim navikama i pomoći im da razviju vrline!

‘VIRTOGRAD’ Htjeli smo djecu naučiti dobrim navikama i pomoći im da razviju vrline!

Virtograd – program otkrivanja talenata i poticanja cjelovitog razvoja djece hvalevrijedan je projekt koji provodi udruga Put do uspjeha iz Zagreba. Udruga je osnovana još 2007. godine, a do danas su proveli više od 30 projekata usmjerenih na djecu i mlade, u kojima svojim programima prate razvoj djece od vrtićke dobi, preko osnovnoškolaca, srednjoškolaca, studenata pa sve do pronalaska prvog posla.

​Osnovna svrha udruge je kroz edukacije i edukativni sadržaj biti djeci i mladima podrška u otkrivanju talenata, profesionalnoj orijentaciji te razvoju navika i vještina koje su im potrebne kako bi uspjeli na privatnom i profesionalnom planu. Jedan od glavnih programa kroz koji ostvaruju svoju misiju je upravo Virtograd. Razgovarali smo s Renatom Križanić iz udruge Put do uspjeha koja nam je otkrila što se krije iza ovog zanimljivog projekta za djecu.

Što je to Virtograd i kako je nastao?

Sve je počelo 2013. godine kad je moje kolegica Ivona Zgrabljić, inače majka troje djece i konzultantica za ljudske potencijale, htjela svoju djecu naučiti dobrim navikama i pomoći im da razviju vrline. Mama Ivona pokrenula je svoje talente, kreativnost i stvaralaštvo i tako je nastala priča o Virtogradu i Virtićima, malenim vrlinama koje pomažu djeci usvojiti dobre navike i razviti vrline. Gospodin Urednić bio je prvi lik koji je nastao u pričama iz Virtograda, a priča o Gospodinu Uredniću pomagala je mami Ivoni, ali i drugim roditeljima i djeci u njezinu okruženju.

U isto to vrijeme, kao konzultantica za ljudske potencijale kroz svoj profesionalni rad s odraslima, uvidjela je da je Virtograd dobar način da i djeca osvijeste tko su, otkriju svoje talente i da razvijajući ih jednog dana imaju priliku raditi posao u kojem su radosni i angažirani. Tako je nastao Virtograd… Nakon toga ostvarili smo suradnju i s jednom osnovnom školom i s predivnom učiteljicom Mihaelom Koren razvili smo dalje program Virtograd u razrednoj nastavi, koji se od 2016. godinu za godinom uspješno implementira u osnovne škole i dječje vrtiće. Do danas je u Virtogradu sudjelovalo preko 1500 djece i preko 100 učitelja i odgojitelja.

Koji je glavni cilj Virtograda?

Za početak se trebamo zapitati što je cilj odgoja i obrazovanja djece? Većina roditelja i stručnjaka koji rade s djecom rado bi vidjela svoju djecu i učenike kako izrastaju u ispunjene, zadovoljne ljude koji rade ono što vole i svojim radom doprinose užoj i široj zajednici. Statistika svjetskih istraživanja nam, nažalost, govori da jako malo ljudi aktivno doprinosi radu svoje organizacije i njezinim ciljevima, a mnogi su nesretni i svoje nezadovoljstvo prenose na druge zaposlenike. Kad radimo ono što volimo, u području svojih talenata, osjećamo zadovoljstvo i ispunjenje i želimo pridonijeti razvoju posla na kojem radimo.

Sve se više govori o nepredvidljivosti zanimanja koja će postojati u budućnosti, stoga je ključni dio kapitala svakog djeteta svijest o sebi, svojim talentima i interesima te razvoj tzv. „mekih vještina“, rada u timu i projektnog pristupa. Zbog toga želimo kroz projekt u odgojno-obrazovnim ustanovama stvoriti okruženje u kojem će djeca izgraditi temelje za razvoj autentičnosti, za odabir daljnjeg školovanja i ostvarenja svojih potencijala, da bi kao odrasle osobe vodile ispunjene živote te dali doprinos društvu u kojem žive.

Od nedavno ste postali i društveni poduzetnici, možete li nam reći nešto više o društvenom poduzetništvu i projektu koji provodite?

Virtograd smo u početku provodili volonterski jer nam je bilo važno dati doprinos u tom području, a i povratne informacije djece, učitelja i roditelja bile su poticajne da nastavimo s radom. No kako se program širio, javila se potreba da nađemo novi način rada, kako bi program ostao održiv te kako bi nastavili s ostvarivanjem naše misije. Priliku smo prepoznali u društvenom poduzetništvu te smo 2021. započeli s provedbom projekta „Društveno poduzetništvo – Put do uspjeha“ (UP.02.3.1.03.0113)  sufinanciranom od Europske unije iz Europskog socijalnog fonda u vrijednosti 158.319,73 eura, a provodimo ga u partnerstvu s kulturnom udrugom KReativa, EDukativa, Aktiva – KREDA iz Suhopolja. Projekt nam je omogućio prelazak udruge na poslovanje po principima društvenog poduzetništva te daljnji razvoj usluga i proizvoda Virtograd.

Prema definiciji Strategije razvoja društvenog poduzetništva 2015. – 2020. godine, društveno poduzetništvo predstavlja poslovanje temeljeno na načelima društvene, okolišne i ekonomske održivosti, kod kojeg se stvorena dobit ili višak prihoda u cijelosti ili većim dijelom ulaže za dobrobit zajednice te rješavanje društvenih problema uz poboljšanje životnih uvjeta svakog građanina. Uz pomoć projekta, razvojem i plasiranjem na tržište usluga i proizvoda Virtograd, osiguravamo potrebna sredstva za održivost projekta u osnovnim školama, vrtićima, dječjim domovima i bolnicama te nastavak ostvarivanja našeg krajnjeg cilja – da svako dijete ima priliku upoznati svoju vrijednost i potencijal.

Što ste sve dosad ostvarili kroz ovaj projekt?

Kroz projekt smo formirali online edukacije za roditelje i odgojno obrazovne stručnjake, kojima osnažujemo pojedince da nauče prepoznavati talente i potencijal djece u svakodnevnim obiteljskim aktivnostima ili svakodnevnom radu s djecom te da prepoznaju svoje talente i snage koje mogu koristiti u roditeljstvu ili radu s djecom. Uz to, izdali smo i dvije slikovnice za djecu kroz koje se djeca upoznaju sa svijetom Virtograda te kroz priče usvajaju vrline i navike, izgrađuju samopouzdanje i samopoštovanje te upoznaju svoju vrijednost i talente. O istoj će temi djeca uz slikovnice moći učiti i kroz društvenu igru i glazbeni CD s dječjim pjesmicama, koje će također uskoro biti dostupni na tržištu.

U sklopu projekta „Društveno poduzetništvo-Put do uspjeha“ u svibnju ove godine održali smo i 2. Virto konferenciju – Gradimo društvo zajedno. Želja nam je bila široj publici približiti društveno poduzetništvo, omogućiti poduzetnicima da svojim talentima i investicijama podrže Virtograd, podići svijest o važnosti otkrivanja i razvoja potencijala djece te omogućavanja da njima daju doprinos već sada u svojim obiteljima, vrtićima i školama kako bi jednoga dana bili poduzetnici i motivirani zaposlenici koji izgrađuju naše društvo na bolje. 

Za kraj, što to planirate dalje?

Projekt nam uskoro završava, ali punom parom idemo naprijed i veselimo se daljem razvoju i širenju Virtograda. Svi koji nam se žele priključiti mogu saznati više na našem webu (www.virtograd.com) ili na društvenim mrežama (Instagram i Facebook).

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Udruga Put do uspjeha