/‘OSOBNE PRIČE ŽENA’ Anna i Iliana otkrivaju kakve su žene u Venezueli i Tanzaniji te što im daje najveću snagu

‘OSOBNE PRIČE ŽENA’ Anna i Iliana otkrivaju kakve su žene u Venezueli i Tanzaniji te što im daje najveću snagu

Povodom Svjetskog dana žena, Iliana iz Venezuele i Anna iz Tanzanije, aktivne u Udruzi Zdenac, donose nam priče o ženama u njihovim kulturama – koje su im vrijednosti, a koje karakteristike, što im je važno i kakav status imaju  u društvu.

Iliana je podijelila svoja razmišljanja o Venezuelankama.

“Žene u Venezueli su vrlo vesele, samopouzdane, znaju se izboriti za sebe, neovisne su i sposobne uhvatiti se u koštac s nevoljama života. Također, one su sposobne biti vođe, imaju jasno postavljene ciljeve i svakoga dana daju sve od sebe da ih dostignu. Spremne su izboriti se za svoje mjesto. Na poslovnom planu sve više žena zauzima mjesta koja su nekoć bila tradicionalno rezervirana za muškarce, jer su žene pokazale svoje talente i vještine i tako osigurale vodeće pozicije u tvrtkama. Na obiteljskom planu venezuelanske žene su hrabre, odgovorne i velikodušne. One se jednako predano bore i za očuvanje doma, usađivanje vrijednosti i obrazovanja svoje djece, kao i za svoje osobno napredovanje.”

Anna i Iliana

Anna je naglasila svoje osobno iskustvo i otkrila nam kako je međusobna podrška i zajedništvo, najveća snaga žena u Tanzaniji.

“Žene u cijelom svijetu pravi su heroji. Zaista to mislim. Prije svega, moj heroj je moja majka, koja danas počiva u miru. Kad sam bila mala beba majka mi je bila jako bolesna. Moja baka joj je pripremala mlijeko kako bi je okrijepila. Mlijeko je bilo luksuz u našoj kući i baka ga nije mogla priuštiti i majci i meni pa je moja majka mlijeko skrivećki davala meni. Baka je bila zabrinuta zbog zdravlja moje majke. Ali moja majka nije odustajala. Kakva je to majčinska ljubav bila, zar ne? Ona će uvijek biti moj super heroj. U našoj zemlji, Tanzaniji, na čelu države je žena Samia Hassan Suluhu, na koju smo neizmjerno ponosni, posebno jer ona voli našu zemlju kao majka. U našem društvu većina žena je niskog životnog standarda, ali s velikom međusobnom podrškom i povezanošću. Većina naših žena i majki nije imala priliku ići u školu ili studirati, ali uvijek nastoje učiniti sve kako bi se njihova djeca školovala. Žene u našoj zemlji su nosioci prenošenja kulture, tradicije i života. Isto tako često rade cijele dane na farmama teške poslove kako bi zaradile 3 ili 4 eura. Taj novac čuvaju za liječenje obitelji, kao i školovanje svoje djece. Na Dan žena sve žene u našoj zemlji imaju konferenciju i okupljanje žena u svojim mjestima, a glavna konferencija bit će u gradu Dar es Salaamu. Ondje će se pričati o raznim temama poput ženskog poduzetništva, kako započeti vlastiti posao s malim početnim kapitalom, kako dobiti kredit u bankama za pokretanje vlastitog poslovanja te kako se izboriti u budućnosti da žene mogu steći vlastitu zemlju jer prethodno naši zakoni nisu dopuštali ženama stejacati vlasništvo zemlje. Također će razgovarati o načinima borbe protiv siromaštva i kako što bolje brinuti o odgoju svoje djece. Žene u Tanzaniji slave život, otvorene su životu i u ljubavi svako dijete prihvaćaju.

O udruzi

Udruga Zdenac, u čije programe su Anna i Iliana već dugo uključene, više od 20 godina pomaže siromašnim obiteljima, posebice samohranim majkama, djeci, mladima i starcima u Tanzaniji, na Kubi i u Venezueli, omogućavajući im hranu, vodu, lijekove i druge materijalne potrepštine, a kroz projekt kumstava omogućuju cjeloviti odgoj; osnovno školovanje kao i ono akademsko, za nadarene studente.

Provodi aktivnosti kroz koje djeca i mladi pod stručnim vodstvom otkrivaju i razvijaju svoje talente i tako rastu u samopouzdanju i originalnosti svojega JA. Ali ono najvažnije, pružajući svakom pojedincu podršku, ljubav, razumijevanje i duhovno vodstvo. Zdenac je do danas pomogao 10 365 djece u školovanju, pružajući na taj način njima i njihovim obiteljima mogućnost za bolji život. A oni će uzvratiti svojim znanjima, vještinama i talentima i graditi pravednije društvo u kojem će, između ostalog, i žene imati mjesto koje im po dostojanstvu pripada.

mšm

Foto: Udruga Zdenac