/Dvorište bazilike u Zagrebu na jednu večer postalo je Kino na otvorenom

Dvorište bazilike u Zagrebu na jednu večer postalo je Kino na otvorenom

Dvorište bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici u Zagrebu na jednu večer postalo je Kino na otvorenom. U organizaciji udruge Magis održana je projekcija dokumentarnog filma “Kamp” autora i redatelja Darka Bevande koji je prikazao iskustvo sudjelovanja u programima Udruge na Golom otoku, nesvakidašnjem mjestu surove prirode i prošlosti. 

Film nastao iz iskustva sudioništva i volontiranja bračnog para Bevanda na jednom od programa udruge Magis, prikazuje iskustva i priče sudionika, volontera, duhovnika i voditelja programa – stručnjaka iz područja psihologije, filozofije, sociologije, politologije, povijesti, svećenici i obitelji žrtava Golog otoka. Na ovom otoku surove prirode i povijesti, materijalne i duhovne pustinje sudionici Magisovih programa obnovili su svoj odnos s Bogom, samim sobom, spoznali dubinu i važnost oprosta, vjere, života, šutnje i samoće. Kroz iskrena iskustva, emocije, zajedništvo i prijateljstvo film prikazuje kadrove prirode, kao i snimke ostataka logora.

“Ovaj film nastao iz više od 40 sati materijala, jedinstven je upravo zato jer je proizašao iz autentičnog iskustva redatelja, koji je bio sudionik Magisovih programa na Golom otoku. Spojivši svoje iskustvo i iskustva ostalih sudionika i protagonista filma, Kamp je postao to što smo večeras gledali – film koji ostavlja trag na gleatelje, koji objašnjava kroz iskustvo dubinu, važnost i srž oprosta koji mijenja – nas i druge oko nas. Šutnja u kojoj smo ostali nakon filma, dala je svim okupljenima priliku da osjete i prožive dio onog što su sudionici programa na Golom otoku doživjeli. Drago mi je da je upravo ovaj film i uvertira u ovogodišnji Magis Europe 2022. u kojem je Hrvatska pokrajine družbe Isusove domaćin“, istaknuo je p. Tomislav Špiranec, predsjednik Udruge Magis i Povjerenik za pastoral mladih Hrvatske pokrajine družbe Isusove.

Nekadašnji logor četiri godine zaredom bio mjesto oslobođenja za mnoge sudionike Magisovih duhovno-sociološko-povijesnih i radnih ljetnih programa za mlade, a tlo natopljeno patnjom postaje mjesto molitve i sućuti za logoraše koji su ovdje trpjeli, mjesto nade za izlazak iz pustinje u novi život.

“O Golom otoku prije ovog iskustva Magisovih programa i pripreme filma nisam puno znao. Znao sam površno informacije o njemu, vjerujem kao i mnogi. Ovo iskustvo  promijenilo je mene i moj pogled. Poštujem svaku patnju na tom mjestu, svakog zatvorenika i svaku ranu nastalu tamo, ali isto tako vidim djela i plodove koje je Bog preko Magisovih programa napravio, kao i kako djeluje preko ovog filma – otvarajući oči i pripremajući srce za oproste, dajući novu perspektivu i budućnost za Goli otok, pa tako i Hrvatsku. Posebno mi je uvijek drago čuti nakon projekcija povratne informacije od gledatelja, kako je na svakog ostavio drugačiji trag i potaknuo na razmišljanje. Sada je ustvari najvažnije pustiti Boga da djeluje na gledatelje, jer ipak On zna najbolje što je dobro za svakoga.” – O filmu Kamp, rekao je Darko Bevanda, redatelj i autor filma. 

U sklopu programa projekcije posjetiteljima je također predstavljen jedinstveni Zbornik radova “Goli otok – ožiljci prošlosti”, u čijoj izradi su sudjelovali brojni stručnjaci iz politologije, religijskih znanosti, povijesti, filozofije, uz potresna iskustva golootočkih logoraša, koji su dali doprinos memoarizaciji događaja, tragova i nasljeđa Golog otoka.

bl

Foto: Agencija Bagadodo