/Mali Jona se vraća kući; roditelji složni: Donirat ćemo višak novca

Mali Jona se vraća kući; roditelji složni: Donirat ćemo višak novca

Nakon složene operacije srca u Referentnom centru za bolesti srca za cijelu Europu u Linzu, Jona se oporavljao četiri tjedna. Nakon kontrole u srijedu, liječnici su dali zeleno svjetlo da napokon može kući u Zagreb.

“Liječnik je na kontroli rekao da je sve u redu! Vraćamo se u Zagreb i Jona će prvi puta doći svojoj kući! Tako sam sretna”, radosno se javila Dajana Kiš (32), majka malenog Jone. Javila se iz Referentnog centra za  bolesti srca za cijelu Europu u koji je s tek rođenim sinom Jonom otputovala krajem listopada. Operacija je prošla uredno, a i oporavak. Majka kaže kako mu čak nisu ni trebali ugraditi umjetnu arteriju. Uspjeli su iskoristiti postojeću kako bi dobio neometan protok kisika u srce. Ugradili su mu i teleći srčani zalistak koji će morati promijeniti kad odraste.

“Jona je dobro. Trenutno smo najviše fokusirani da se vratimo hranjenu bočicom i izbacimo sondu. Sada još uvijek kombiniramo jer ako ne pojede sve iz bočice, ostatak mu damo na sondu. Sve ostalo je isto kao i kod svih drugih beba-mijenjamo pelene, nosimo ga, puno ne spavamo. Jedan dan smo čak bili nakratko vani u prvoj šetnji. I najbitnije je da je on dobro”, ispričala je Dajana za 24sata

Jona je rođen 18. listopada s 4120 grama i dužine 53 centimetra. Ubrzo su mu dijagnosticirali arterijski trunkus 273, odnosno samo mu jedna arterija izlazi iz srca i grana se na koronarne plućne arterije te mu se tako miješa krv. Liječio se na Rebru, gdje se izvodi i operacija koja je Joni bila potrebna, no ne prije trećeg mjeseca djetetovog života. 

Kronično povećanje tlaka u plućima, kazala je Jonina majka, moglo je dovesti do zatajenja srca u prvih mjesec dana. Kako kaže, nije mogla čekati jer je do sada već izgubila dvije bebe.

“Nisam mogla izgubiti i Jonu i drago mi je da sam poslušala riječi jednog liječnika koji mi je rekao da bio on za svoje dijete otišao u Referentni centar za bolesti srca za cijelu Europu u Linzu. Nisam pogriješila”, s uzdahom kaže Dajana. Sa suprugom Željkom javno je zamolila za pomoć kako bi skupili potrebnih 60 tisuća eura za operaciju. Skupili su 1,2 milijuna kuna i taj će novac darovati za neko dijete koje treba takvu operaciju. 

“Zahvaljujem svima koji su nam pomogli i omogućili život našem sinu. Višak novca donirat ćemo u humanitarne svrhe kako bismo pomogli još nekom djetetu”, rekli su supružnici Kiš.

bkk/Romana Bilešić/24sata

Foto: Facebook