/Nagrađena mobilna aplikacija MIHA pomoći će djeci s teškoćama u razvoju: Presretni smo!

Nagrađena mobilna aplikacija MIHA pomoći će djeci s teškoćama u razvoju: Presretni smo!

Centar iLab je s mobilnom aplikacijom MIHA za učenje hrvatskog znakovnog jezika za djecu pobijedila na natječaju zaklade Reach for Change Croatia u partnerstvu s Tele2 Hrvatska te su osvojili financijsku podršku u iznosu od 180.000 kuna za izradu aplikacije. Više o samoj aplikaciji rekla nam je Lina Daxini, predsjednica Centra iLab.

Hrvatski znakovni jezik za djecu MIHA jedinstvena je mobilna aplikacija obogaćena videozapisima i slikama te je time prilagođena djeci, ponajprije onoj s teškoćama u razvoju kojoj se preporučuje uporaba hrvatskoga znakovnog jezika za komunikaciju.

„Priča potječe još iz doba prije nego smo upoznali Mihu, dječaka – inspiraciju koji je povezao Ameriku, Indiju i Hrvatsku. Čak četiri člana iz projektnog tima dolaze s RIT-a, prestižnog američkog sveučilišta koji je ujedno i najveći tehnološki fakultet u svijetu za gluhe osobe i osobe s oštećenjem sluha. Po povratku u Hrvatsku, upoznajem Mihaela i njegovu obitelj“, započela je Lina Daxini.

Brzinom munje, dodala je, zajednički ostvaruju suradnju sa Savezom Dodir te kolega s fakulteta iz Indije počinje izrađivati aplikaciju.

„Nekoliko mjeseci kasnije nalazim se pred odraslim i dječjim žirijem te primam podršku koja će kroz aplikaciju pružiti svoj djeci jednakost u izražavanju i komunikaciji. Srce mi je puno uzbuđenja, sreće, ponosa i inspiracije“, rekla je Lina.

Naglasila je kako su u Centru iLab promatrali koje kanale djeca koriste za učenje te koji ih dodatni faktori dovode do uspješnog učenja.

“Imajući na umu kratku pažnju i komunikaciju, potencijalne intelektualne teškoće te druge izazove s kojima se neka djeca nose, vidjeli smo da je važno da pojmove znakuju djeca izvorni govornici znakovnog jezika te da svaki pojam bude obogaćen video zapisom znakovanog pojma, sličicom te zvukom izgovorenog tog istog pojma”.

Ako gledamo svako pojedinačno dijete, dodala je, važno im je da mu je ponuđeni adekvatni način komunikacije kako bi se smanjile svakodnevne frustracije zbog nemogućnosti izražavanja, kako bi djetetu bilo omogućeno usavršavanje vokabulara te kognitivni rast i razvoj, rast samopouzdanja te dobra slika o sebi.

“A ako gledamo iz perspektive zajednice, važno nam je dati svoj djeci jednake mogućnosti za obrazovanjem te poticati jednakost djece u društvu, odnosno umanjiti socijalnu isključenost, prvenstveno djece s teškoćama u razvoju koja su često izložena i vršnjačkom nasilju”, poručila je za kraj Lina.

Podsjetimo, Centar iLab djeluje u području rane intervencije i habilitacije već petu godinu. S obzirom na bolju dijagnostiku te kvalitetnije medicinske postupke prilikom kojih i prerano rođena djeca imaju mogućnosti za preživljavanje, a koje često popraćeno višestrukim odstupanjima u razvoju, broj djece kojima su potrebne te usluge svakim se danom povećava. Centar iLab surađuje s Hrvatskim savezom za gluhoslijepe osobe „Dodir“.

Lina Daxini

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva