/Udruga slijepih Međimurske županije predstavila projekt ‘Mi nismo sami’: Ženama smo pružili priliku da se zaposle!

Udruga slijepih Međimurske županije predstavila projekt ‘Mi nismo sami’: Ženama smo pružili priliku da se zaposle!

Udruga slijepih Međimurske županije predstavila je u utorak na početnoj konferenciji projekt „Mi nismo sami“ vrijedan 65.618,15 eura/494.400 kuna koji se provedi zajedno s partnerima Hrvatskim zavodom za socijalni rad – Područnim uredom Čakovec i Hrvatskim zavodom za zapošljavanje – Područnim uredom Čakovec. Riječ je projektu koji je usmjeren na zapošljavanje nezaposlenih i teško zapošljivih žena iz Međimurske županije za pružanje podrške i pomoći starim i nemoćnim osobama te osobama s teškoćama. Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

„Kroz projekt smo zaposlili 10 žena koje će su u narednih 6 mjeseci brinuti za 60 korisnika. Gerontodomaćice su zaposlene s namjerom pomoći u kući, ali i poboljšanja kvalitete života krajnjim korisnicima pružajući im pomoć u dostavi namirnica, pripremi obroka, održavanju čistoće stambenog prostora/domova krajnjih korisnika, pomoć pri oblačenju, brigu o higijeni, pomoć u socijalnoj integraciji i prilikom posredovanja u ostvarivanju raznih prava (plaćanje računa, dostava pomagala) i dr. Uz to, ovaj projekt korisnicima je omogućio socijalizaciju kroz razgovore i druženje te uključivanje u društvo, pratnju i pomoć u raznim društvenim aktivnostima“, objasnila je Ana Cecelja, voditeljica programa i projekata Udruge slijepih Međimurske županije.

„Na tržištu rada danas je velik problem nezaposlenost žena koje iz bilo kojeg razloga teže nalaze posao. Jedna od takvih ranjivih skupina su i žene žrtve nasilja ili osobe s invaliditetom. Projekt „Mi nismo sami“ koji je dio programa Zaželi pružio je teško zapošljivim ženama priliku da se zaposle i budu konkurentne na tržištu rada”, izjavila je Marija Ciglar, predsjednica Udruge slijepih Međimurske županije.

Na konferenciji svoja iskustva podijelila je i gerontodomaćica. 

„Projekt „Mi nismo sami“ je projekt na kojem smo zaposlene i od kojeg koristi imamo i mi zaposlene žene i korisnici kojima ovakva vrsta pomoći itekako koristi, jer osigurava poboljšanje života i socijalnu inkluziju. Starim i nemoćnim osobama ova usluga je ključna jer lakše funkcioniraju i osjete korist od projekta na duže staze. Iako je projekt u ovoj fazi nešto kraćeg trajanja, ne mora značiti da se neće u dogledno vrijeme s novim pozivom omogućiti dugotrajnija provedba, o čemu je već bilo govora“, istaknula je Anja Želežnjak, gerontodomaćica na projektu.

mšm

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije