/VIDEO/FOTO ‘Da ne budu gladni’ na Trgu sv. Marka: Tri zahtjeva kojima ćemo smanjiti siromaštvo, poslušajte nas!

VIDEO/FOTO ‘Da ne budu gladni’ na Trgu sv. Marka: Tri zahtjeva kojima ćemo smanjiti siromaštvo, poslušajte nas!

Inicijativa Portala Dobrote #danebudugladni na Svjetski dan borbe protiv siromaštva na Trgu svetog Marka ispred zgrade Hrvatskog sabora organizirala je akciju ‘Da ne budu gladni’. Sa sobom su ponijeli žlicu i odložili ih ispred zgrade Sabora kao simbol suosjećanja s onima kojima je ta žlica često prazna.

Sanja Bijonda, humanitarka i predsjednica udruge Portal dobrote, obrazložila je tri zahtjeva.

“Prvi je izmjena članka 68 Zakona o odgoju i obrazovanju koji u ovom trenutku prepoznaje samo osnovnoškolce i traži da su osnovne škole dužne organizirati prehranu. Kad djeca krenu u srednju školu, zakon ih više ne prepoznaje. Želimo da se prehrana i topli obrok organiziraju za njih.

Broj dva je uvođenje nacionalnog dohotka u obliku vaučera, ne novca, koji će se moći koristiti za plaćanje prehrane, za sportske aktivnosti ili učenje stranih jezika za siromašnu djecu kojih je nažalost prema istraživanju Ekonomskog instituta gotovo 300 tisuća u Hrvatskoj

Broj tri je da nas napokon čuju oni koji bi nas trebali čuti, da se počnu baviti temom koja je stvarno važna u Hrvatskoj, mi smo jedna od najstarijih nacija u Europi, više nije 5 do 12 nego 12 do 5″, upozorila je Bijonda.

Dodala je da svake godine imamo sve manji broj upisane djece u školu, što je, kako je rekla, dovoljan pokazatelj djeluje li Strategija borbe protiv siromaštva ili ne.

“Mi smo mala udruga, ali imamo ‘know how’, samo nas netko treba poslušati i pokazati malo volje da se to odradi, prosječna cijena toplog obroka je od šest do devet kuna. Ako dijete s toliko novca pošalje u dijete da si plati obrok, ono si osim peciva ne može ništa kupiti”.

Najviše se zalažemo za djecu koja nisu u sustavu, njihovi roditelji mjesecima ne primaju plaću, primjer su radnici Uljanika i 3. maja, imaju na papiru primanja i ne mogu ući u sustav. Ljudi su pod ovrhama, mi želimo detektirati tu sivu zonu koja ne može ući u sustav, zaključila je Sanja Bijonda.

Za Generaciju je dodala da su poslali poziv svim saborskim zastupnicima, ali da se odazvao samo Ivan Pernar.