/Djeca i mladi sa sindromom Down kreativno se razvijaju kroz slike i priče: ‘I mi slikamo’

Djeca i mladi sa sindromom Down kreativno se razvijaju kroz slike i priče: ‘I mi slikamo’

“I mi slikamo“ naziv je kreativnih radionica za štićenike Udruge za sindrom Down Zagreb. Spisateljica Sanja Pilić napisala je četiri kratke i vrlo zanimljive priče za djecu koje glumica Dunja Sepčić interpretira na radionicama, a zatim djeca pod vodstvom multimedijalne slikarice i dugogodišnje likovne suradnice Udruge Ljiljane Mihaljević oslikavaju teme iz priča.

Rezultat će biti online slikovnice oslikane dječjim crtežima s ovih radionica uz audio interpretaciju. Više o ovome hvalevrijednom programu, koji je odobren i u cijelosti financijski podržan od Ministarstva kulture i medija, saznali smo od Natalije Belošević, predsjednice Udruge.

“Naša Udruga već dugi niz godina surađuje s multimedijalnom umjetnicom Ljiljanom Mihaljević  koja ima trinaestogodišnje iskustvo likovnog rada s djecom i mladima sa sindromom Down. Ona je s dramskom umjetnicom Dunjom Sepčić, koja ima dugogodišnje iskustvo rada u dječjim radio i TV emisijama HRT-a, osmislila ove interdisciplinarne radionice za naše štićenike”, započela je Belošević za Generaciju.

Dodala je kako je književnica za djecu i mlade Sanja Pilić napisala za ovaj projekt četiri kratke priče na temu obitelji, društva i škole.

“Glavni je lik dijete s Down sindromom, ili dijete koje je na neki način različito od drugih, koje iz priče u priču prolazi kroz različite životne situacije u kojima se susreće s nizom prepreka, ali i s ljubavi i radosti koju daje i prima od obitelji i prijatelja. Dunja Sepčić u glumačkom kostimu interpretira priču po priču iz radionice u radionicu. Nakon tog dijela radionice, Ljiljana upućuje djecu da oslikaju što su čuli i osjetili, odabire konkretne teme iz priča, kao i tehniku slikanja te će ih stručno vodi kroz likovni proces”, napomenula je Belošević.

U radionicama također sudjeluju i studenti volonteri Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta u Zagrebu. Radionice se održavaju jednom tjedno u prostorima Udruge za sindrom Down (Hrgovići 59) i realizirat će ukopno 20 radionica u trajanju po dva sata u školskoj godini 2023./2024. U projektu sudjeluje 12 polaznika osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta.

Petar ima sindrom Down, a radit će u ugostiteljstvu: ‘Dočekali su ga širom otvorenih ruku i s veseljem’

Razvijaju kreativne sposobnosti

Osvrnula se i na glavni cilj projekta – jedinstvenu online slikovnicu.

“Ovaj projekt ima cilj da književnu riječ, likovni izričaj i dramaturšku interpretaciju pretoči u jedinstvenu audio – vizualnu slikovnicu koju će tri umjetnice kreirati zajedno s djecom i mladima sa sindromom Down. Finalni produkt bit će online slikovnica čije će kratke priče biti ilustrirane crtežima polaznika, djece sa Down sindromom, sa zvučnim zapisom i glumačkom interpretacijom Dunje Sepčić. Uz tehničku podršku i postprodukciju Umjetničke skupine Yelo, slikovnica će biti postavljena na web stranici Udruge za sindrom Down, kao i na drugim online društvenim platformama kako bi bila dostupna široj hrvatskoj publici”, rekla nam je Belošević.

Napomenula je i to kako je namjera ovog projekta da kroz afirmaciju kreativnih i umjetničkih mogućnosti djece i mladih sa sindromom Down podižu razinu njihove kvalitete življenja s invaliditetom, razvijaju njihove kreativne sposobnosti, poboljšaju razinu njihove medijske vidljivosti i time omoguće njihovu bolju integraciju u društvo.

“Kratkoročni ciljevi su da naučimo djecu povezivanju teksta i slike, da ono što čuju i osjećaju pretvaraju u slike, da im osnažimo apstraktno razmišljanje te da im razvijemo motivaciju za čitanjem i slušanjem. Dugoročni cilj je povećati dostupnost kulturnih sadržaja za djecu i mlade s teškoćama, razviti njihov interes prema književnosti i osnažiti ljubav za umjetnost.”

Zanimalo nas je kakve su reakcije polaznika radionice, to jest, djece koja sudjeluju u projektu.

“Povratna informacija polaznika radionica, kao i njihovih roditelja, je izuzetno pozitivna. Djeca se raduju što su uključena u ovaj projekt i to doživljavaju jako važnim dijelom svoje tjedne rutine. Podižemo im samopoštovanje, ali i poboljšavamo njihovu sposobnost apstraktnog razmišljanja i kreativnosti.”

Belošević je dodala kako u grupi imaju djecu različitih intelektualnih sposobnosti i motoričkih vještina od kojih neka ne mogu samostalno crtati i odabirati boje.

“Zato smo okupili dovoljan broj volontera kako bi pristup svakom djetetu bio individualan. Djeci koja nisu u mogućnosti pristupiti samostalno likovnom zadatku pomažu volonteri uz stalni nadzor voditelja radionice. Uvođenje takve prakse pokazalo se vrlo korisnim jer se na taj način i djeci ograničenijih sposobnosti pružila prilika da ostvare zadanu temu i da se osjete jednakovrijednim pripadnicima grupe, što ih je ispunilo ponosom”, rekla je naša sugovornica.

Za kraj je poručila kako je potreba za ovakvim projektima velika.

“Naši članovi kroz ovakve radionice razvijaju kreativnost, socijalizaciju i uče se raznim multidisciplinarnim vještinama. Kako nam je ovo prvi projekt Ministarstva kulture i medija nadamo se da će se suradnja sa njim nastaviti i nadalje u idućim godinama jer stvarno radimo velike stvari za zajednicu, a i za našu djecu”, poručila je Natalija Belošević.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Facebook/Udruga za sindrom Down Zagreb