/Što djetetu treba? Vaša ljubav, pažnja, dodiri i zagrljaji su od velike važnosti

Što djetetu treba? Vaša ljubav, pažnja, dodiri i zagrljaji su od velike važnosti

Buduća majka nositi će djetešce ispod svog srca devet mjeseci, kroz trudnoću dijete će upoznavati svoje roditelje kroz dodire, zvukove i životnu rutinu. Dijete će majka ljuljuškati, nositi, uspavljivati i milovati u trbuščiću, piše Mamin kutak.

U jednom trenutku dijete će odlučiti izaći van, to će biti najljepši doživljaj u životu jedne nove obitelji. Prvi susret doživjeti ćete na porodu, onako toplo, ljepljivo i mirisno klupko primalje će vam staviti na prsa. Beba će se šćućuriti i umiriti, osjećati će majčin miris, otkucaje srca, unutarnje zvukove i znati će da je na sigurnom. Porođajni stres biti će puno manji i beba će ga lakše podnijeti. Kada se dijete rodi roditelji će ga željeti nositi, maziti, ljubiti, grliti… tada ćemo često čuti da to nije baš pametno jer ćemo dijete naviknuti na ruke i kada se cijela euforija stiša što ćemo tada? Tada će majka koja najčešće ostaje kod kuće sa bebom biti u problemu.

Moje mišljenje je da bebu ne možete naviknuti na ruke, ona je već navikla na to u vašem trbuščiću. Neka djeca vole se šuškati, vole biti stalno na rukama ili se stalno tješiti na dojci no neka su potpuno drugačija, odložimo ih u krevetić, spavaju, gledaju oko sebe ili se sami zabavljaju sa komadićem gaze ili nekom igračkom koja im se vrti iznad glave. Pravila nema. Stalnim kontaktom s vašom bebom potičete djetetov intelektualni razvoj i razvijate pozitivne osjećaje, privrženost i zadovoljstvo.

Kako god, mamice se uvijek brinu da li je beba dobro, dali ima sve što joj treba, da li je gladna ili sita, da li je mlijeko dovoljno dobro, da li dovoljno dobiva na težini, da li pupak dobro zacjeljuje, da li će mrljica na koži proći, da li je osip zabrinjavajući, da li je sve u redu sa bebom?

Dobro se informirajte

Kroz trudnoću se educirajte o tom zahtjevnom periodu u životu koje se zove babinje, kada nam je sve novo i strano i djeluje zastrašujuće, no kada smo čuli što nas čeka i znamo kako pojedine stvari možemo riješiti biti će sve lakše. Na raspolaganju imate svoje post porođajne doule i one će vas informirati o svemu, baš svemu što možete primijeniti kada beba dođe kući. Post porođajne doule tu su za vas kroz trudnoću i nakon poroda kada dođete kući. Mogu vam pomoći sa savjetima, obaviti vam neki manji poslić u kući, mogu vam pričuvati bebu dok vi odmarate i spavate. Mogu vam noću pričuvati bebu i donijeti je samo na podoj, mogu prošetati sa kolicima kroz sunčani dan. Naravno kada dođete kući suprug će kontaktirati Dom zdravlja u kojem vam je patronažna služba na raspolaganju. Doći će pogledati mamu i bebu, savjetima pomoći, okupati i izvagati bebu te previti pupak.

Vi ste cijeli djetetov svijet, vaša ljubav, pažnja, dodiri i zagrljaji su od velike važnosti i zato se opustite i uživajte.

Djetetovo kretanje započinje već od sedmog ili osmog tjedna u majčinom trbuhu. Aktivnije će se nastaviti kretati nakon rođenja u našem naručju, pri dojenju, prematanju i ljuljuškanju. Takvo kretanje pomaže djetetu da se smiri, ali i potiče razvoj ravnoteže i mozga. Djeca su uz to zadovoljnija i manje plaču.

Foto: Pixabay, ilustracija

Pjesme i masaže

Djeca vole masažice za bebe, dodire, pjesmice, brojalice koje možete kombinirati sa njima. Redovno masiranje bebe omogućiti će roditeljima bolje povezivanje s bebom, te potaknuti zdraviji razvoj. Istraživanja su pokazala da su rutinski dodir i masaža koje provode roditelji ključni za rast, komunikaciju i učenje djeteta. IAIM masažice za bebe jako su dobre da beba kroz nježan dodir osjeti vlastito tijelo, masažice ćete naučiti uz trenera za roditelje koji će vam u nekoliko dolazaka pokazati kako se masira beba na edukativnoj lutci, a vi ćete masažice prakticirati na svojim bebama. Možete ih provoditi kao određeni ritual prije kupanja, hranjenja i uspavljivanja bebe ili kroz dan za povezivanje sa vašom bebom.

Masažice možete izvoditi zajedno ili sami kako vam odgovara, one su zaista blagotvorne za cijelu vašu obitelj. U Hrvatskoj imamo nekoliko trenera koji se s time bave, jedan od njih sam i ja (kontakt: sanjadoula1@gmail.com). Osim što vam pomaže u povezivanju masaže će umiriti bebu, smanjiti plač, olakšati probavu i kolike, beba će mirnije i dublje spavati, razviti će koordinaciju, poboljšati tonus mišića i fleksibilnost, povećava razvoj povjerenja i mnoge druge dobrobiti. Masirajte bebu kada je dobro raspoložena i smirena. A nakon naučenih masažica dobit ćete i skriptu s pokretima i prvu zajedničku diplomicu!

Kako bi okolina u kojoj boravi beba bila stimulativna uredite sobicu toplo i šareno. Šarenilo radi pozitivnu atmosferu i potiče razvoj djetetova mozga. Boravak u prirodi stimulirati će bebu. Priroda može biti prekrasna i poticajna. Naravno vaše mogućnosti ovise i o godišnjem dobu, maminom oporavku i mogućnostima. Sunčeve zrake, zvukovi iz prirode i svjež zrak biti će blagotvorni i za vas i za vašu bebu.

Doula Sanja Bukač Štritof

Foto: Pixabay, ilustracija