/Zašto je važna rana intervencija? Evo što je ključno kod djece s razvojnim kašnjenjima

Zašto je važna rana intervencija? Evo što je ključno kod djece s razvojnim kašnjenjima

Stručnjaci često “trube” o ranoj intervenciji, ali se u prijevodu često izgubi što je točno rana intervencija i zašto je ona važna. Ukratko rana intervencija odnosi se na sveobuhvatni sustav usluga dizajniranih za djecu mlađu od šest godina koja pokazuju ili su u riziku od razvoja različitih vrsta poremećaja.

Ove usluge obuhvaćaju različite terapije, edukacijske programe, medicinsku skrb i podršku obiteljima, a cilj im je podržati optimalan razvoj djeteta, piše Mamin kutak.

Rana intervencija igra ključnu ulogu u razvoju djece s razvojnim kašnjenjima ili rizikom od njih, a sad je vrijeme da otkrijemo i zašto:

Foto: Pixabay

Plastičnost mozga

Mozak djece u ranom djetinjstvu izuzetno je plastičan, što znači da je sposoban za brzo učenje i prilagodbu. Rana intervencija može iskoristiti ovu plastičnost kako bi se potaknuli razvojni procesi i smanjila razvojna kašnjenja. Intervencije u ranom djetinjstvu mogu pozitivno utjecati na neurološki razvoj, omogućujući djetetu bolje kognitivne, socijalne i emocionalne ishode.

Poboljšanje funkcionalnih vještina

Neovisno o kojem je problemu riječ, što raniji početak terapije rezultira u bržem i boljem usvajanju funkcionalnih vještina potrebnih za kasniji život. To posebno vrijedi kad se tiče komunikacijski i govorno-jezični razvoj. Komunikacija, jezik i govor su izrazito složeni procesi te je potrebno postepeno razvijati vještine kako bi se svih troje razvili u skladu s očekivanjima za dob. Rani početak omogućuje djetetu dovoljno vremena da se popne na sve stepenice i da usvoji sve vještine koje je bilo potrebno poticati te da ih na kraju krene primjenjivati u svakodnevnom životu. Djeca koja sudjeluju u ranim intervencijama imaju veće šanse za uspješnu inkluziju u redovne obrazovne programe, što im omogućuje bolje obrazovne ishode.

Smanjenje potrebe za kasnijim intervencijama

U ovom slučaju itekako vrijedi poslovica “Tko rano rani, dvije sreće grabi”. Rano prepoznavanje i tretiranje razvojnih problema može spriječiti njihovo pogoršanje i smanjiti potrebu za intenzivnijim terapijama kasnije u životu.

Foto: Pixabay

Podrška obiteljima

Rana intervencija pruža roditeljima potrebna znanja i vještine za podršku razvoju njihovog djeteta, što može povećati njihovu sigurnost i kompetenciju u primjenjivanju svih uputa koje su dobili od stručnjaka. Druga strana priče je i emocionalna podrška jer se obitelji djece s teškoćama često suočavaju s visokim razinama stresa. Rana intervencija može ih povezati s drugim roditeljima koji prolaze kroz slične situacije i dati im priliku da se savjetuju sa stručnjacima i aktivno sudjeluju u radu s vlastitim djetetom.

Holistički pristup

Programi rane intervencije često uključuju suradnju različitih stručnjaka, uključujući logopede, edukacijske rehabilitatore, psihologe, radne terapeute, fizioterapeute te druge stručnjake. Ova interdisciplinarna suradnja osigurava sveobuhvatan pristup koji zadovoljava sve potrebe djeteta i obitelji.

Ovo su najvažniji savjeti za kupanje beba: Jednu stvar nikada ne biste trebali raditi

Rana intervencija je od ključne važnosti za optimalan razvoj djece s razvojnim kašnjenjima ili rizikom od njih. Pravovremena i ciljana podrška može značajno poboljšati njihove razvojne ishode, smanjiti potrebu za kasnijim intervencijama i pružiti potrebnu podršku obiteljima. Ulaganje u ranu intervenciju stoga predstavlja ključan korak prema stvaranju inkluzivnijeg i podržavajućeg društva za sve.

Ana Pelivan, mag. logoped

Foto: Pixabay, ilustracija