/Otvorenje izložbe Dubravka Kastrapelija: Ilustracije inspirirane poezijom Drage Gervaisa

Otvorenje izložbe Dubravka Kastrapelija: Ilustracije inspirirane poezijom Drage Gervaisa

Otvorenje samostalne izložbe “Sve j počivalo i mirovalo” akademskog umjetnika Dubravka Kastrapelija održat će se u petak, 13. rujna 2024. u 19 sati u Galeriji Vladimir Bužančić u sklopu Centra za kulturu Novi Zagreb. Riječ je o izložbi ilustracija inspiriranih poezijom Drage Gervaisa. Kustosica izložbe je viša kustosica, povjesničarka umjetnosti i muzeologinja Sonja Švec Španjol. Izložba se održava u sklopu programa Centra za kulturu Novi Zagreb “Kvart za pet”. Umjetnik će se predstaviti većim brojem ilustracija izvedenih na papirima različitih formata u raznolikim crtačkim i slikarskim tehnikama interpretirajući pojedine pjesme književnika Drage Gervaisa kao što su: Morčić, Tri nonice, Polne, Nonići stari, Oblačić, Nonić…

O izložbi je viša kustosica Sonja Švec Španjol zapisala: “Ono što je Kastrapelija privuklo Gervaisovoj poeziji jest nevjerojatna ljubav i nježnost koja je prisutna kroz svaki stih posvećen rodnoj Istri, kraju pod Učkom, te životu u malom gradu prepunom osebujnih ljudi. Najtoplije i najemotivnije stihove Gervais je posvetio svojoj noni i noniću, uz koje je bio izuzetno vezan, a s tim emocijama može se poistovjetiti svaki čitatelj koji je osjećao istu prisnost prema vlastitoj baki i djedu, odnosno noni i noniću, pa tako i sâm ilustrator Dubravko Kastrapeli. Najživlje uspomene, bilo u vidu okusa, mirisa, događaja, ljudi, emocija ili bljeskova slika, nosimo iz djetinjstva. Ono nam iskustveno najduže ostaje u memoriji i neminovno mu se vraćamo tijekom cijelog života uz naglašene emocije nostalgije.

Činjenica da je Drago Gervais svoj opus posvetio rodnoj Istri oslikavajući dijalektom prvenstveno atmosferu svakodnevnog života i karakter običnih ljudi, otvorila je cijeli dijapazon prizora iz primorskog života s naglašenom radnjom i dijalozima čija je sceničnost postala podloga za ilustraciju pojedine pjesme u djelima Dubravka Kastrapelija. Nije lako prenijeti umjetnost pisane riječi u likovni jezik, no kada je poezija toliko živa i scenična, kroz potez autora istančanog senzibiliteta ostvaruje se magična transformacija lirike u ilustraciju.

Kao što je Drago Gervais oblikovao svoje pjesme uz dozu toplog i dobronamjernog humora dok je s ljubavlju i praštanjem opisivao zgode i nezgode malih ljudi u njihovom svakodnevnom životu, tako je i Dubravko Kastrapeli pristupio ilustraciji kroz igru. Inspiriran prvenstveno ozračjem pjesama koje su u sebi nosile čitav spektar emocija od malih radosti i prpošnosti života pa sve do blage tuge i melankolije koja je u prvi plan isticala sjetu u prikazu smiraja života, Kastrapeli je pojedinu pjesmu ilustrirao i po nekoliko puta u različitim tehnikama i na različitim formatima papira. Svaka interpretacija ponudila bi novu svježinu, akcent i dinamiku ostvarenu kroz kolorit (ili izostanak istog), oblikovanje volumena, detalja, perspektive te različit pristup u odabiru kadra. Nit poveznica između različitih interpretacija pojedine pjesme leži u specifičnom fontu slova kojima autor ispisuje stihove, a koji u potpunosti korespondira s ilustracijama.” (iz predgovora izložbe)

Foto: Dubravko Kastrapeli – portret

Biografija autora

Dubravko Kastrapeli rođen je 1971. godine u Zagrebu. Nakon završene srednje elektrotehničke škole upisuje nastavnički smjer Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu na kojoj je diplomirao 1995. godine u klasi profesora Kesera.

Ilustriranjem književnih djela (započelo je kao privatni projekt) bavi se zadnjih petnaestak godina. Započelo je Cervantesovim “Don Quijoteom”, da bi nakon toga nastavio s Marinom Držićem iščitavajući i istražujući njegova djela prepuna živopisnih likova i nevjerojatnih obrata. Rad na Marinu Držiću urodio je sada već desetogodišnjom suradnjom s Domom Marina Držića u okviru kojeg su nastali stripovi “Novela od Stanca” i “Dundo Maroje”, te postavljene dvije izložbe u njihovim prostorima i jednom izložbom u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik. U međuvremenu je radio i ilustracije inspirirane “Čudnovatim zgodama šegrta Hlapića” Ivane Brlić- Mažuranić, dok se posljednje tri godina bavi poezijom Drage Gervaisa. Do sada je ilustrirao brojne plakate, letke, knjige i udžbenike.

Genijalna prijateljica 3. listopada otvara dramsku sezonu zagrebačkoga HNK

Izložba ostaje otvorena do 27. rujna 2024. i može se pogledati ponedjeljkom, utorkom, srijedom od 9 do 20 sati, četvrtkom od 9 do 20 sati i petkom od 9 do 15 sati. Ako se četvrtkom održava koncert, galerija je otvorena od 9 do 13 sati. Više pogledajte na Facebook eventu.

mšm

Foto: Dubravko Kastrapeli – Tri nonice