/Inspirativni ženski ansambl Trio NEO čine tri mlade glazbenice: Uskoro nastupaju u Zagrebu

Inspirativni ženski ansambl Trio NEO čine tri mlade glazbenice: Uskoro nastupaju u Zagrebu

Centar za kulturu Novi Zagreb poziva na prvi jesenski koncert iz redovitog ciklusa “Novi val klasike”. Po prvi put dolazi im ansambl sačinjen od tri iznimne mlade glazbenice, a koje zajednički djeluju pod imenom Trio NEO. U četvrtak, 17. listopada u 20 sati u Galeriji Centra bit će otvaranje drugog dijela ciklusa koncerata “Novi val klasike” uz Emmu Štern (klarinet), Eleonoru Hil (violina) i Hanu Novoselec (klavir).

Trio NEO ansambl osnovan je u ožujku 2022. Budući da ansambl poput ovog i nije toliko zastupljen na hrvatskoj sceni, cilj Trija NEO je što više se približiti publici klasičnim djelima i suvremenim djelima mladih skladatelja koja su u nastanku upravo za ovaj ansambl.

Trio je dosad nastupio u Kulturnom centru Osijek, dvorcu Mailath, Donji Miholjac, Matici hrvatskoj u Zagrebu, dva puta u sklopu Mjeseca židovske kulture (KC Osijek-otvorenje festivala i Belišće, Gutmannova palača). Trio je održao recital u prosincu 2023. na renomiranom Europskom kongresu klarineta u Tilburgu, Nizozemska, s praizvedbom mladog hrvatskog skladatelja Matka Brekala. U veljači 2024. Trio je uspješno nastupio i na Tribini Darko Lukić s iznimno širokim dijapazonom programa za ovaj sastav, a u nadolazećoj koncertnoj sezoni na programu Trija NEO očekuju se nove praizvedbe hrvatskih skladatelja te recital na Europskom kongresu klarineta u Salernu, Italija, gdje će Trio NEO izvesti svjetsku praizvedbu mladog skladatelja V. Kovačića.

Nagrađivane glazbenice

Emma Štern rođena je u Osijeku, a klarinet je diplomirala na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Osvojila je brojne nagrade na državnim i međunarodnim natjecanjima, a usavršavala se kod mnogih svjetski poznatih klarinetista kao što su Gabor Varga, Chen Halevi, Nicholas Cox, Tadej Kenig, Laszlo Kuti, Antonio Saiote, Stephan Vermeersch i dr. Osvojila je apsolutnu I. nagradu na Natjecanju komornih sastava HDGPP-a u kategoriji trija te I. nagradu i I. mjesto na Državnom natjecanju HDGPP-a u kategoriji klarineta 2013. godine. 

Eleonora Hil (Zagreb, 1996.) violinu je počela učiti u GU Elly Bašić u klasi prof. Helene Žubrinić. U srednjoj školi nastavlja kod prof. Borivoja Matinića-Jerčića, a 2014. godine upisuje Muzičku Akademiju u Zagrebu kod prof. Martina Draušnika. Usavršavala se na seminarima prof. Eve Hühn, Illana Schneidera, Anđelka Krpana, Marine Sorokowe, Leonida Sorokowa, Dejana Bogdanovića, Vladimira Kossjanenka, kao i na seminaru komorne glazbe i orkestra prof. Pavla Zajceva. Dobitnica je mnogobrojnih nagrada na regionalnim, državnim i međunarodnim natjecanjima. 

Budućnost klasične glazbe uz Trio Marginal: Mlade talentirane glazbenice pomiču granice u Češkoj

Hana Novoselec rođena je 2001. Trenutno je studentica apsolventske godine klavira na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi doc. art. Filipa Faka. Srednju glazbenu školu završila je u Bjelovaru u klasi prof. Iris Sudar. Sudjelovala je na mnogim natjecanjima i osvajala nagrade među kojima se ističe druga nagrada na 9. Međunarodnom natjecanju Giovani Musicisti (2018.), prva nagrada na HDGPP-u u kategoriji komornih sastava (2016.) i druga nagrada u kategoriji solista (2019.). Program “Glazbeni podij za klasiku: Novi val klasike” je podržan od Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo.

mšm

Foto: promo