/Za kvalitetniji život: Podrška mladim slijepim osobama da se aktivno uključe u društvo

Za kvalitetniji život: Podrška mladim slijepim osobama da se aktivno uključe u društvo

Radionice podrške u samostalnosti za mlade članove udruge jedna su od aktivnosti programa „Kvalitetniji život slijepih osoba u Međimurskoj županiji“, koji provodi Udruga slijepih Međimurske županije, a sufinanciraju Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, Međimurska županija i Grad Čakovec.

Radionice provodi predsjednica Udruge, Marija Ciglar. U rujnu je održala radionicu za Erika Vrbanca, a u listopadu za Danijela Kralja. Do kraja godine slijede još dvije radionice. Radionice podrške u samostalnosti dio su nastojanja Udruge slijepih Međimurske županije da pomogne mladim slijepim osobama da se aktivno uključe u društvo. Rijetke su mlade osobe koje su zadovoljne kad nemaju nikakve obaveze, odgovornosti i samostalnosti.

Najvažnije vještine koje omogućuju samostalan život slijepim osobama su samostalno kretanje i savladavanje svakodnevnih vještina. Orijentacija i kretanje slijepih osoba jedna je od najvažnijih vještina za slijepe osobe. Samostalno kretanje im omogućava slobodu i neovisnost o drugima. Neovisnost o drugima u svakodnevnim vještinama doprinosi percepciji drugih o slijepim osobama, suzbija predrasude i podiže samopouzdanje slijepe osobe.

Svi volimo biti samostalni

Osim ovih vještina, na radionicama podrške u samostalnosti uči se upotreba različitih pomagala koje slijepim osobama pomažu da budu samostalnije. Samostalna slijepa osoba lakše se uključuje u društvo. Samostalnost daje osjećaj sigurnosti i samopouzdanja.

Na Međunarodni dan bijelog štapa slijepi otkrili s kojim se izazovima susreću u Hrvatskoj

Svi volimo biti samostalni, nijedno fizičko ograničenje nije razlog uskraćivanju tog prava koje omogućuje da mlade slijepe osobe postanu neovisne, poručili su iz Udruge slijepih Međimurske županije.

mšm

Foto: Udruga slijepih Međimurske županije