/Donosimo inspirativnu priču predsjednika Udruge slijepih SMŽ: Od najranije dobi iskazivao sam ljubav prema glazbi, ona me ispunjava!

Donosimo inspirativnu priču predsjednika Udruge slijepih SMŽ: Od najranije dobi iskazivao sam ljubav prema glazbi, ona me ispunjava!

Sisački glazbenik i kantautor Danko Tomanić na hrvatskoj glazbenoj sceni prisutan je već dugi niz godina. Iako će možda nekima zvučati nepoznato, Tomanić je na sceni prisutan od devedesetih, a do danas je objavio dva studijska te jedan live album popularne duhovne glazbe. Na čelu je Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak od 1994. godine, a ona je osnovana 1955. godine. Odlikovan je ordenom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinske za humanitarni rad.

Udruga je čvrsto pozicionirana i prepoznatljiva nevladina organizacija koja uspješno surađuje s udrugama civilnog društva, poslovnim sektorom i institucijama državne regionalne i lokalne vlasti. Udruga provodi projekte i programe koji su po svom sadržaju namijenjeni djeci, mladeži, ženama, osobama treće životne dobi, kasnije oslijepjelim osobama, razvijanju grupa za podršku i samopodršku, zapošljavanju slijepih, raznim edukacijama lokalne zajednice. Jedan od naših najznačajnijih programa zasigurno je Dnevni centar slijepih, prvi takve vrste u RH, sufinanciran sredstvima Ministarstva socijalne politike i mladih, Sisačko-moslavačke županije i grada Siska, navode iz Udruge.

“Naša misija je poticati, motivirati i ohrabriti slijepe osobe u aktivnom oblikovanju vlastitog života.
Imamo viziju izgraditi društvo u kojem slijep znači ‘različit’, a ne manje vrijedan”, navode u opisu na službenoj stranici Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak.

Ljubav prema glazbi

Portal Generacija.hr kontaktirao je gospodina Tomanića za kojeg, odmah na početku, moramo napomenuti da je vrlo ugodan sugovornik, a svoje misli iznosi baš onako kako treba – jasno i direktno.
Na početku razgovora za Generacija.hr, Tomanić kaže da je rođen 1964. godine u Sisku te odmah kreće objašnjavati svoju ljubav – i to onu prema glazbi koja ga ispunjava, pogotovo pjesme duhovne tematike.

“Od najranije dobi pokazivao sam sklonost prema glazbi te me ona do današnjeg dana ispunjava, tekstovi skladbi prije svega su duhovne tematike”, kaže nam naš sugovornik. Ističe da je do sada sam snimio dva studijska albuma te jedan CD uživo.

“Često nastupam pa sam tako do danas održao više od tisuću koncerata u Hrvatskoj i izvan nje”, dodaje Tomanić.

Potom nastavlja:

“Završio sam srednju školu COO Vinko Bek, a 1984. godine zapošljavam se u Croatia osiguranju – filijala Sisak, gdje sam radio 30 godina. Narednih pet godina bio sam zaposlen u Narodnoj knjižnici i čitaonici Vlado Gotovac Sisak kao pomoćni knjižničar, gdje sam radio na prilagodbi građe za slijepe i slabovidne osobe”.

Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije

Trenutno, nastavlja naš sugovornik, radi u Udruzi slijepih Sisačko-moslavačke županije, na poslovima voditelja projekata. Udruga je, kako smo već i ranije spomenuli, osnovana 1955. godine.

“Udruga slijepih na čijem sam čelu od 1994. godine osnovana je 1955. godine i do danas u značajnoj mjeri utječe na život slijepih osoba – svojih članova, omogućavajući im da kroz brojne projekte steknu nova znanja i vještine, povećavajući vlastite kompetencije te prihvate novonastale životne okolnosti”, ističe naš sugovornik dodajući da “tu mislimo na osobe koje su oslijepile u kasnijoj životnoj dobi”.

Tomanić kaže da Udruga broji oko 110 članova te da je u njoj je zaposleno šest osoba.

“Dvije zaposlenice stekle su međunarodni Certifikat instruktora orijentacije i kretanja, čime smo u velikoj mjeri približili uslugu obuke kretanja uz pomoć dugog bijelog štapa”, ističe predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije.

Osnovan je i Dnevni centar slijepih s namjerom pružanja usluga poludnevnog boravka, a sisački kantautor ispričao nam je detalje.

“Godine 2011. osnovali smo Dnevni centar slijepih s namjerom pružanja usluge poludnevnog boravka u sklopu kojega razvijamo mnoge druge manje i veće projekte. Tako smo 2020. godine želeći našim članovima još više približiti u normalan život, na jednom gospodarstvu pokrenuli poljoprivrednu proizvodnju kroz uspostavu povišenih gredica gdje su se korisnici senzornom i taktilnom percepcijom mogli upoznati sa začinskim biljem i povrtlarskim kulturama”.

Ističe da danas imaju tri plastenika koje, kako kaže, održavaju uz pomoć osoba s invaliditetom drugog profila, volontera i osoba na probaciji. Potom nastavlja:

“Proizvodi se dostavljaju slijepim stradalnicima na potresom pogođenom području. Korisnicima se omogućava upoznavanje sa suvremenim asistivnim tehnologijama u centru digitalne pismenosti kojeg smo uspostavili 2021. godine”.

Isto tako, Udruga je uspostavila studio za snimanje audio knjiga u kojem je tijekom protekle godine snimljeno pet knjiga, dodaje naš sugovornik.

Spomenuo je Tomanić i suradnju s brojnim organizacijama civilnog društva. U njima, ističe, vidi priliku, što nam je i detaljnije pojasnio.

“Udruga tijesno surađuje s mnogim organizacijama civilnog društva u čemu vidi priliku da svoje korisnike što bolje integrira u društvo i tako smanji predrasude prema slijepima”, pojašnjava.

No – ni tu nije stao te jednu suradnju zasebno izdvojio.

“Posebno napominjemo suradnju s Petrinjskom udrugom IKS uz čiju pomoć ugošćujemo volontere iz zemalja Europske unije. Oni nam pomažu u svakodnevnim aktivnostima u Dnevnom centru slijepih, u održavanju tečajeva stranih jezika, kulinarskim radionicama, sportskim aktivnostima i slično”, objašnjava Darko Tomanić za Generacija.hr.

Obrazovni sustav

Svakome čovjeku – bez obzira na dob, spol, vjeru, etničku pripadnost, socijalni status ili pak teškoće – zagarantirano je temeljno pravo – ono na obrazovanje. Često puta teškoće su bile uzrok nedovoljnog stupnja integracije. Jedna od tih teškoća je i sljepoća. Osobe s teškim oštećenjem vida ne mogu u potpunosti doživjeti svoju okolinu i ljude oko sebe. Upravo zato, na području odgoja i obrazovanja nužne su brojne prilagodne kako bi osoba svladala zadane sadržaje, stekla samostalnost u radu i slično.

Predsjednik Udruge slijepih Sisačko-moslavačke županije Danko Tomanić smatra da današnji sustav obrazovanja osoba s oštećenjem vida ne nudi adekvatnu kvalifikaciju za zapošljavanje. Svoju tvrdnju dodatno je pojasnio:

“Smatram da današnji sustav obrazovanja ne nudi slijepim osobama adekvatno kvalifikaciju za zapošljavanje jer su zanimanja za koja se obrazuju zastarjela”, kaže Tomanić za Generacija.hr. S druge strane, pojašnjava, integracija slijepih učenika u redovni odgojno obrazovni sustav nije do danas postigla očekivani rezultat iz nekoliko razloga.

Kao prvi razlog Tomanić izdvaja slabu educiranost nastavnog osoblja za prihvat slijepih učenika, čime se slijepi učenici, kako nam je rekao, dovode u kategoriju prezasićene osobe ili nailaze na predrasude od istih. Tvrdi da je u visokom školstvu situacija – mnogo bolja. Mišljenja je, kaže nam, da slijepe osobe ponekad same sebi stvaraju, odnosno namiču predrasude.

“Smatram da ponekad slijepe osobe same sebi stvaraju i namiču predrasude kroz samosažaljenje ili imaju prevelika očekivanja od okoline koja ih ne može prihvatiti”, pojašnjava.

Također, ističe nužnost prekvalifikacija i dokvalifikacija.

“Zbog loše obrazovne strukture naši nezaposleni članovi zasigurno neće moći biti konkurentni na tržištu rada te su u tom smislu nužne prekvalifikacije i dokvalifikacije. U tom smislu Udruga slijepih Sisačko-moslavačke županije – Sisak osnažuje individualni pristup prema svakom svom članu sudjelujući u zadovoljavanju njihovih potreba, a sukladno našim mogućnostima”, navodi naš sugovornik.

Za kraj istaknuo je da Udruga slijepih pomaže članovima u ostvarivanju njihovih zakonom zajamčenih prava kao što su, primjerice, ostvarivanje prava na invalidninu, tuđu njegu i pomoć, prava na ortopedska pomagala, oslobađanje od TV pretplate ostvarivanje prava na znak pristupačnosti i slično.

‘Ima nade’

” Oko mene patnja, obećanja, pusta klatnja
da doći će dan… Oko mene tuga, nigdje više nema druga
čujem samo riječi isprazne, kakvi su to ljudi
jedan drugom pravdu sudi
da nasiti se, poruge i laži
nema tog što srce blaži
nitko više tebe ne traži, al’ znam da ima nade
tvoje ruke mi govore sve – znam da ima nade…”, stihovi su to pjesme “Ima nade” koju je naš sugovornik, sisački kantautor Danko Tomanić, objavio 2020. godine.

Riječ je o pjesmi koja iznimno angažirano opisuje stanje u društvu, progovara o narušenim međuljudskim odnosima i egoizmu pojedinca, no ipak sugerira rješenje te vidi nadu kroz povratak na istinske duhovne ljudske vrednote i ljubav, stoji u opisu pjesme na mreži YouTube.

Autor teksta i glazbe je Danko Tomanić, aranžman i produkciju je napravio Maasej Kovačević, pjesmu je u Pušćinama tonski snimio Petar Horvat, a autor fotografije i dizajner naslovnice singla je Daniel Jekić.
Uz Danka, na singlu “Ima nade” su svirali i pjevali Abel Kovačević (bubnjevi), Stjepan Horvat (bas gitara), Davor Šimunić (gitare i prateći vokal), Maasej Kovačević (klavijature) te Branko Kovačević (prateći vokal).

U karijeri je surađivao s brojnim glazbenicima, poput Muca Softića, Gojka Tomljanovića te u novije vrijeme s poznatim klavijaturistom Maasejom Kovačevićem, koji je i aranžirao najnoviji singl “Ima nade“.

Zanimljivost je da se Danko Tomanić koncertno, predstavio u skoro svim većim mjestima i poznatim dvoranama (Lazareti – Dubrovnik, dvorana „Lisinski“, dvorana HGZ-a, festivalska dvorana u Krapini i dr.). Nastupao je i u državama regije (BiH, Makedonija, Slovenija), kao i u europskim zemljama od Njemačke i Švedske te u SAD-u.

Pjesmu “Ima nade” možete preslušati ovdje ispod teksta.

Lorena Šipek

Foto: privatna arhiva

Za više o EU fondovima: www.esf.hr i www.strukturnifondovi.hr.

Projekt ”Jednake mogućnosti’” sufinancira Europska unija sredstvima Europskog socijalnog fonda u iznosu od 400.058,88 HRK. Trajanje projekta je 18 mjeseci, a ukupna vrijednost projekta iznosi 470.657,50 HRK. Sadržaj članka isključiva je odgovornost Generacije.hr.