/‘ĆELAVA PJEVAČICA’ Nova premijera u ZKM-u očekuje nas u svibnju, a riječ je o kultnom komadu

‘ĆELAVA PJEVAČICA’ Nova premijera u ZKM-u očekuje nas u svibnju, a riječ je o kultnom komadu

U ZKM-u se priprema “Ćelava pjevačica”, Eugèna Ionesca, u režiji ­Suzane Nikolić, bivše dugogodišnje članice ZKM ansambla, redovne profesorice na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu.

Suzana Nikolić je do nedavno predavala glumu i na Shanghai Theatre Academy, jednoj od najznačajnijih kazališnih akademija u Kini. Režirat će “Ćelavu pjevačicu” u sklopu ZKM-ova programa Inkubator, osmišljenog kao kreativni prostor u kojem članovi ansambla u kućnoj i zaštićenoj atmosferi vlastitog kazališta mogu slobodno istraživati i razvijati osobni autorski izraz i izvan okvira temeljne profesije. 

Podsjetimo, u sklopu projekta Inkubator nastale su hvaljene predstave: “Velika bilježnica”, Ágote Kristof  u režiji i scenografiji Edvina Liverića, “Zdrav i čist dom, tu je sve po mom”, autora i redatelja Kristijana Ugrine, “Tri X i ja” po tekstu Filipa Nole u zajedničkoj režiji Filipa Nole i Arije Rizvić, te “Knjiga o ljetu”, Tove Jansson u režiji Nadežde Perišić Radović.

Suzana Nikolić postavit će uskoro glasoviti Ionescov komad koji ga je vinuo u jednog od glavnih predstavnika teatra apsurda.

Sreten Mokrović i Nataša Dorčić kao G. Smith i Gđa Smith/radne fotografije s probe: Marko Ercegović

„Zanima me ispitati kako doživljavamo Ionescov komad “Ćelava pjevačica” danas u 21. stoljeću. Čini mi se da je snažna poveznica vrijeme koje se u komadu izražava kroz nepredvidive, proturječne otkucaje sata, baš kao što nas vrijeme u kojem živimo sve više stišće i vrti nas u krugu pomanjkanja slobodnog vremena. U tom začaranom krugu kaotičnog vremena susreću se osobe koje se znaju i ne znaju, ili se prave da se ne poznaju, koje komuniciraju na apsurdan način, gotovo montypaythonovski. Zanima me otkriti dinamiku tih odnosa kroz ritam jezika. Svjesna sam zahtjevnosti komada, ali vjerujem da ćemo se svi skupa dobro zabavljati istražujući mogućnosti i potencijale koje krije u sebi“, ističe Suzana Nikolić.

Redateljica Suzana Nikolić na probi “Ćelave pjevačice”/foto: Marko Ercegović

Premijera se očekuje početkom svibnja.

Glume: Sreten Mokrović, Nataša Dorčić, Adrian Pezdirc, Anđela Ramljak, Nadežda Perišić Radović, Mateo Videk.  

Scenografkinja/kostimografkinja: Ana Savić Gecan
Glazba: Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz
Video: Marko Turčinov
Oblikovanje rasvjete: Aleksandar Čavlek
 
 


 
mšm

Foto: Marko Ercegović