/‘CHARLIE I TVORNICA ČOKOLADE’ Radovan Ruždjak uoči premijere u Trešnji: ‘Očekujte maštovitu predstavu s puno igre, zaigranosti i veselja’

‘CHARLIE I TVORNICA ČOKOLADE’ Radovan Ruždjak uoči premijere u Trešnji: ‘Očekujte maštovitu predstavu s puno igre, zaigranosti i veselja’

Nova predstava Gradskog kazališta Trešnja, “Charlie i tvornica čokolade”, u režiji Lee Anastazije Fleger, donosi priču o djeci koja žele zagospodariti svijetom slastica, odnosno velikom i čudesnom tvornicom Willyja Wonke. Ovog ekscentričnog lika, kojeg je na filmskom platnu 2005. godine odlično utjelovio Johnny Depp, u predstavi glumi naš poznati glumac Radovan Ruždjak. Povodom premijerne izvedbe koja će se održati u petak, 21. travnja 2023. godine upitali smo ga više o samoj predstavi i liku kojeg tumači.

“Charlie i tvornica čokolade” (Charlie and the Chocolate Factory) planetarno je poznati dječji roman britanskog autora Roalda Dahla iz 1964. godine koji prati avanture dječaka imena Charlie Bucket unutar tvornice čokolade Willyja Wonke.

Naime, Wonka po prvi puta otvara vrata svoje čudesne tvornice i raspisuje natječaj. U proizvode svoje tvornice, svoje čokolade, stavlja pet zlatnih ulaznica koje postaju garancija za ulazak u toliko tajnovitu i javnosti nepoznatu (barem iznutra) tvornicu čokolade. Diljem svijeta sva djeca i roditelji mahnito kupuju čokolade ne bi li baš oni (i njihovo dijete) pronašli zlatnu ulaznicu. Sretni nalaznici ulaznica u tvornicu čokolade su djeca: August Gloop, Vera Salt, Violeta Beauregarde i Mike Telkač. Oni su utjelovljenje ružnih ljudskih pohlepa, te prototipovi razmažene i neodgojene djece, stoji u opisu radnje predstave na stranicama Kazališta Trešnja.

“Willy Wonka je ekscentrični, genijalni izumitelj slastica. Film sam gledao davno i namjerno ga nisam pogledao u posljednje vrijeme da me sugestivna igra takvog majstora kakav je Johnny Depp ne bi dovela do podsvjesnog imitiranja glumca”, rekao nam je Radovan Ruždjak.

Na naš upit kako se pripremao za ovu ulogu, odgovorio je:

“Pripremao sam se na taj način da sam probao tog lika u potpunosti razumjeti i samim time internalizirati, tako da taj lik bude u mogućnosti da se sam igra 75 minuta koliko predstava traje.”

Otkrio nam je i što publika može očekivati od predstave “Charlie i tvornica čokolade” čija se premijera bliži.

“Gledatelji će biti u mogućnosti pogledati jednu maštovito osmišljenu predstavu s puno igre, zaigranosti i veselja”, poručio je Radovan Ruždjak.

Napomenimo kako uz Radovana u predstavi još glume: Luka Bulović (Charlie), Tvrtko Jurić (Djedica Joe), Sanja Hrenar (Bakica Josephina), Matija Čigir (Djedica George), Aleksandra Naumov (Bakica Georgina), Tamara Vrdoljak (Mama), Paško Vukasović (Tata), Ana Vučak Veljača (Vera), Krunoslav Klabučar (Verin tata), Kruno Bakota (August), Daria Knez Rukavina (Augustova mama), Lucija Rukavina (Violeta), Tena Jeić Gajski (Violetina mama), Tin Rožman (Mike), Ivana Bakarić (Mikeova mama).

Problemi modernog društva

“U središtu priče je želja, potreba, pohlepa za slatkim: bombonima, lizalicama, žvakaćim gumama, kolačima, ušećerenim bademima… Hoće li junaci ove priče uvidjeti da je uživanje u slasticama zadovoljstvo samo onome tko u tome ne pretjera ili će se izgubiti u carstvu slatkiša?

Prikazom četvero djece i njihovih roditelja, na površinu izlaze problemi modernog društva kao što su proždrljivost, obijest, bahatost, agresivnu ambicioznost i manjak manira, odgoja, opsjednutost gledanjem televizije. No, ponašanje djece razotkriva i neke od uzroka ovakvih pojava, a koje su prepoznatljive i u suvremenom društvu poput popuštanja djeci te kupovanja ljubavi materijalnim stvarima.

Posljednji je nalaznik zlatne ulaznice ujedno i glavno lice komada, skromni Charlie Bucket. Za razliku od ostale djece, on ima samo tri prilike za pronalazak zlatne ulaznice u čokoladi. Njegova obitelj je toliko siromašna da on svake godine za rođendanski poklon dobije jednu Wonkinu čokoladu za koju bake i djedovi dugotrajno štede. Time je Charlijeva sreća još veća od sreće ostale djece. Kada je pronašao ulaznicu, razmišljao je kako bi je mogao prodati da kući donese novac koji je obitelji toliko potreban. Naravno, to mu roditelji nisu dopustili. Svih pet nalaznika zlatnih ulaznica sa svojim roditeljima ima priliku upoznati slavnog Willyja Wonku, njegove Oompa Loompase i sve slatke tajne i čudesa koje skriva njegova tvornica”, stoji u opisu radnje predstave.

Autorski tim

Za kraj spomenimo i autorski tim koji je radio na predstavi.

Adaptacija i režija: Lea Anastazija Fleger/Scenografija: Paolo Tišljarić/Kostimi: Ana Fucijaš/ Glazba: Frano Đurović/Pokret: Damir Klemenić/Svjetlo: Vesna Kolarec/Asistentica kostimografije: Tina Spahija/Suradnica za adaptaciju: Nikolina Rafaj/Autor projekcija, video i foto materijala: Miran Brautović/Rekvizita: Miro Gik/Oblikovatelj zvuka: Tomislav Budimir/Autor plakata: Zdenko Bašić/Grafička dizajnerica: Ana Rako/Majstorice šminke: Irena Königsknecht i Tatjana Bjeliš/Inspicijentica: Tajana Fabekovec-Pavlović i Aline Arlavi Šarkezi.

Predstava je namijenjena djeci starijoj od 7 godina, a ovdje možete pogledati najavu.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Miran Brautović/Kazalište Trešnja