/‘GALERIJA ILICA’ Od ovog vikenda Ilica postaje jedna od većih galerija na svijetu i mjesto konzumacije umjetnosti

‘GALERIJA ILICA’ Od ovog vikenda Ilica postaje jedna od većih galerija na svijetu i mjesto konzumacije umjetnosti

Protekle nedjelje, u sklopu projekta “Atrupunktura”, održalo se jesensko izdanje ulično-umjetničkog festivala zajednice “Projekta Ilica: Q’ART” te pokazalo što nastaje kad se spoji ono najbolje od Zagreba, ulice i zajednice a već ovog petka, 23. rujna otvara se Galerija Ilica – projekt u kojem Ilica kao ulica postaje prostor umjetničkog izlaganja.

Drugo izdanje “Artupunkture”, projekta zamišljenog kao platforma za kulturu i umjetnost, kroz rujan i listopad predstavlja čak 23 umjetnička projekta s ciljem pružanja terapije Zagreba umjetnošću te revitaliziranje grada. Nakon što je ove nedjelje Zagrebom konačno zasjalo sunce, tisuće i tisuće Zagrepčana pridružilo se festivalu ‘BujanRujan’ na oživljavanju i revitaliziranje Ilice i grada – od umjetnika, glazbenika, dizajnera, ugostitelja, dućana, humanitarnih udruga do raznovrsnih izlagača proizvoda i usluga, obrtnika, firmi, umjetničkih organizacija, OPG-ova te beskrajne lepeze stvaratelja uz rijeke dobro raspoloženih posjetitelja.

Na jedan dan zatvorilo se za promet više od kilometar Ilice, a otvorilo za građane – četiristo izlagača, i beskrajni nizovi posjetitelja na jedan dan ispunili su Ilicu iznimnom energijom.

Šarolikosti izloženih usluga, glazbenih žanrova, prehrambenih, kozmetičkih ili ručnih proizvoda, umjetničkih ostvarenja i genijalnih modnih primjeraka, pariralo je šarenilu posjetitelja koji su Ilicu na sedam sati pretvorili u kilometarski niz dobrih vibracija. Uz mnogobrojne Zagrepčane i turiste, bicikliste i šetače, velik broj najmlađih posjetitelja te šarenih dječjih kolica, Ilicom su zaigrano šetali psi svih veličina i boja a raznovrsnost ponude i originalnost programa zaokružili su jednu od najljepših nedjelja u Zagrebu.

Šestu godinu za redom Projekt Ilica: Q’ART budi Ilicu i Zagreb, stanovnike, goste, prijatelje i posjetitelje grada te oživljava najdužu zagrebačku ulicu a njene prazne i zapuštene prostore ispunjava bogatim, raznovrsnim i šarenim edukativno-kulturno-umjetničkim programom.

Ideja je aktivirati zajednicu i podizati građansku svijest o javnom prostoru, o povezanosti ekosustava prirode te ruralnih i urbanih područja, a po principima ponude, dostupnosti, dijeljenja, participacije i empatije. Projekt Ilica svojim projektnim konceptima Q’ART i Galerija Ilica iznova i svakim novim izdanjem želi naglasiti: MI GRAĐANI SMO GRAD, pa prikazati ono najbolje od grada.

S obzirom na nezapamćeni interes i nevjerojatno zanimljivu ponudu koje su prošlog vikenda pokazali građani, izlagači i posjetitelji Zagreba, grad je definitivno predstavio jedno od svojih najljepših lica, a ulazak u zagrebačku jesen obilježen je vrlo poticajnom, veselom, šarenom i optimističnom atmosferom.

Galerija Ilica

Galerija Ilica kao integralni dio Projekta Ilica: Q’ART razvija se od 2016. godine, prihvaćajući javni prostor, pročelja te izloge kao društveni kontekst za umjetničku intervenciju.

Dok Projekt Ilica: Q’ART budi Zagreb i oživljava najdužu zagrebačku ulicu a njene prazne i zapuštene prostore ispunjava bogatim i raznovrsnim edukacijsko- kulturno-umjetničkim programom, kroz Galeriju Ilica, odvijajući se u formi izložbe na površinama okrenutim javnosti u Ilici, ulica postaje jedna od većih galerija na svijetu, ukupne ulične dužine blizu kilometar i pol, površine od 20.000 kvadrata, koja u tkivu grada komunicira društveno važna pitanja i najprogresivnije umjetničke prakse.

U sklopu projekta Galerija Ilica: Otvorena knjiga, Ilica će kao ulica od ovog vikenda pa sljedećih 30 dana postati izložbeni prostor slika, crteža, grafika, knjiga, plesa, akcija i drugih umjetničkih formi.

Izložbom pod nazivom OTVORENA KNJIGA sedmu godinu za redom nastavlja se projekt Galerija Ilica // Društveni procesi a kustosi izložbe su Aleksandar Battista Ilić i Darko Šimičić. Koncept izložbe utemeljen je na ideji demokratske prezentacije radikalne umjetničke prakse u urbanom prostoru. Zagreb je grad avangarde više od sto godina, a izabrani primjeri ukazat će na važne momente koji su obilježili umjetničku scenu Zagreba u posljednjih 100 godina, s akcentom na medijski raznorodne i netipične primjere.

Pod nazivom Grad kao knjiga umjetnika: 100 godina avangarde u Zagrebu, ovogodišnje rujansko izdanje Galerije Ilica okuplja 16 vrhunskih hrvatskih umjetnika od avangarde do danas. Umjetnici su to koji kroz svoju umjetničku praksu propituju vrhunce avangardne, slobodne, eksperimentalne, istraživačke, inovativne, estetski radikalne ljudske misli te prakse čineći Zagreb više od stoljeća jednim od bitnih svjetskih izvora avangardnih novih umjetničkih tendencija.

Izložba Galerije Ilica OTVORENA KNJIGA otvara se u petak navečer, 23. rujna, trajat će 30 dana i odvijat će se na dužnoj površini od 1,5 kilometra, u potezu Ilice od Trga bana Josipa Jelačića do Britanskog trga. Mjesta izlaganja su fasade zgrada, izlozi, napušteni prostori i sama ulica, a radovi će biti izloženi putem raznih medija komunikacije i umjetnosti koji se organski integriraju u arhitekturu pojedinih zgrada i same ulice.

Ne propustite odličan razlog za šetnju Ilicom ove jeseni i uživajte u avangardnom licu Zagreba!

mšm

Foto: promo