/Hrvatski pijanist osvojio drugu nagradu na prestižnom natjecanju u Clevelandu; evo što je osvojio

Hrvatski pijanist osvojio drugu nagradu na prestižnom natjecanju u Clevelandu; evo što je osvojio

Jedan od najperspektivnijih hrvatskih pijanista mlađe generacije, Lovre Marušić (1992.), osvojio je drugu nagradu i srebrnu medalju na “2021 Cleveland International Piano Competition u Clevelandu”, u državi Ohio u SAD-u! 

Cleveland International Piano Competition jedno je od najprestižnijih pijanističkih natjecanja na svijetu koje se održava svake dvije godine od 1975. godine, a prethodni laureati tog natjecanja svjetska su pijanistička imena poput Sergeya Babayana, Nicholasa AngelichaJean-Yves Thibaudeta te hrvatske pijanistice Martine Filjak

Gotovo tri stotine pijanista iz cijeloga svijeta prijavilo se na ovo prestižno natjecanje, da bi ih samo osmero ušlo u polufinalni krug, koji se održao uživo u Clevelandu. U finale su ušla najbolja četiri natjecatelja, uključujući Lovru Marušića, koji je nastupio s eminentnim gudačkim kvartetom Escher, izvevši Šostakovičev klavirski kvintet u Gartner Auditorium u sklopu The Cleveland Museum of Art te nastup s The Cleveland Orchestra, ponajboljim američkim orkestrom u legendarnom Severance Hall-u, gdje je izveo Beethovenov 4. koncert za klavir i orkestar. 

Finalisti su se natjecali za četiri glavne nagrade i čak jedanaest specijalnih nagrada. Druga nagrada se sastoji od 25.000 američkih dolara i brojnih nastupa i angažmana.

Finale se moglo pratiti uživo na web stranici natjecanja, pa su ga pratili milijuni gledatelja diljem svijeta. 

Uz natjecanje u Clevelandu, Lovre Marušić plasirao se na “63. Ferrucio Busoni International Piano Competition u Bolzanu” (Italija) te “The Leeds International Piano Competition” u Leedsu (Ujedinjeno Kraljevstvo), koji se održavaju u kolovozu i rujnu ove godine.

Foto: CristoforiumArt