/Izložba ilustracija Nine Ivanović ‘Biciklistička početnica profesora Fausta’: Slavni rakun djecu uči o prometu

Izložba ilustracija Nine Ivanović ‘Biciklistička početnica profesora Fausta’: Slavni rakun djecu uči o prometu

Projekt Kulturnog kluba O’grada u suradnji s Knjižnicom grada Zagreba, knjižnicom Kustošija – O’bojeni zidovi donosi djela renomiranih hrvatskih ilustratora. Ovoga puta predstavljaju ilustratoricu i dizajnericu Ninu Ivanović i ilustracije iz njene autorske knjige “Biciklistička početnica profesora Fausta” u izdanju Naklade Semafora.

Knjiga je nagrađena Nagradom ‘Grigor Vitez’ u kategoriji najbolje ilustracije za djecu i mlade. Izložba je otvorena 27. svibnja, a može se pogledati do 21. lipnja 2024. godine u izlozima Knjižnice Kustošija u zagrebačkoj Ilici.

Ilustracije Nine Ivanović predstavljaju nam slavnog rakuna Fausta, specijalista za bicikle. U svojoj školi biciklizma Fausto uči djecu pravila prometa, kao i osnovne dijelove bicikla i opreme. Radnja se odvija u njegovoj garaži u kojoj kroz pet važnih lekcija educira svoje učenike da bi na kraju, nakon polaganja ispita, pristupili učenju vožnje.

Učenici na zabavan način doznaju kako se ponašati u prometu i pritom biti sigurni te pružati sigurnost drugima. Na kraju veselog školovanja dobivaju biciklističku vozačku dozvolu. Kroz likove šumskih životinjica autorica, uz sjajne ilustracije, prenosi sve ono što bismo za početak trebali znati kad se prvi put uputimo u predivnu avanturu bicikliranja.

O autorici

Nina Ivanović rođena je 1987. u Zagrebu, gdje je diplomirala Dizajn grafičkih proizvoda na Grafičkom fakultetu. Jedan semestar školovala se u Portugalu u Školi za umjetnost i dizajn (Escola Superior de Artes e Design), gdje se usavršavala u oblikovanju grafičkih proizvoda, ilustraciji i fotografiji.

Cvijeta je autorica ‘Vrlo mrtve ribe’: Inspiraciju za priče pronalazim u stvarnosti, ali i u svojoj mašti’

Danas se najviše bavi dizajnom i oblikovanjem knjiga te crtanjem digitalnih ilustracija. Najdraži su joj motivi životinje, biljke i bicikli te retro predmeti.

Projekt je podržan od strane Grada Zagreba.

mšm

Foto: Nina Ivanović