/Izložba makarskog akademskog umjetnika Vice Glibote oduševila Rabljane

Izložba makarskog akademskog umjetnika Vice Glibote oduševila Rabljane

U ponedjeljak 17. lipnja 2024. u 21 sat održano je svečano otvorenje samostalne izložbe “Fracture terminal” akademskog umjetnika Vice Glibote u Galeriji Rab u sklopu Rapskog likovnog ljeta. Autor se predstavio s čak 14 fascinantnih radova izvedenih u mediju skulpture, reljefa i instalacije kojima je intuitivno progovorio o situaciji koju smo proživjeli ukazujući pritom i na našu potencijalnu ne tako lijepu budućnost.

Domaći i stani posjetitelji su s velikim zanimanjem i oduševljenjem razgledali izložbu povlačeći pritom asocijacije s različitim filmskim i književnim ostvarenjima iz područja SF-a i fikcije, ali i podjelom osobnih dojmova na što ih asocira pojedino djelo. Sam autor je istaknuo kako njegova djela nose simboliku egzistencijalne prijetnje kroz hladan i distanciran, mehanički umjetan i vanzemaljski svijet utjelovljen u formi ruševnih i raščlanjenih oblika koji kao da su nekoć predstavljali nešto, a sad postaju relikvije neke davno zaboravljene ere koja se još nije dogodila.

U sklopu svečanog otvorenja voditeljica Galerije Rab Nives Gvačić pozdravila je sve prisutne i predala riječ višoj kustosici Sonji Švec Španjol koja je predstavila izložbu. Šves Španjol je istaknula kako je autor inspiraciju za rad autor pronašao u dugogodišnjem istraživanju i čitanju literature američkih majstora fikcije, kozmičkog i filozofskog horora. Sve proživljeno i spoznato umjetnik je potom pretočio u niz radova prikazanih u stadiju propadanja, urušavanja i kopnjenja. Iz predstavljenih djela možemo iščitati njihovu prošlost (kako su nekada izgledali), ali i predvidjeti njihovu budućnost zbog tendencije ogoljivanja ili rastakanja forme.

Švec Španjol je istaknula kako ingenioznost autora leži u činjenici da je minucioznim i predanim radom te maštovitom upotrebom recikliranih materijala uspio vrlo zorno i vjerno dočarati robusnost, monumentalnost i težinu djela koja djeluju poput artefakata neke davno zaboravljene civilizacije. Tehnike assemblage i upcycle pokazale su se idealne za transformaciju prvobitne forme u novi oblik.

Simboli naše potencijalne budućnosti

Autor koristi assemblage kao tehniku spajanja dijelova strojeva i ranijeg otpada suvremenog društva iz kojeg proizlaze novonastale forme tvoreći, u konačnici, jedinstvenu vizualnu metaforu. Upcycle kao vrsta recikliranja prirodno se nadovezuje na assemblage te omogućuje transformaciju objekta koji je izgubio svoju funkciju pri čemu novom ulogom dobiva veću i posve drugačiju vrijednost od izvorne.

Uzimajući elemente i dijelove tehnološkog i mehaničkog otpada te transformirajući ih u posve nove radove, Vice Glibota daje im novi kontekst i gradi imaginarni rekreirani svijet u kojem izražava vlastite emocije i duboku zabrinutost hoće li distopijska imaginacija u jednom trenutku postati naša realnost. Ingeniozni radovi u ciklusu “Fracture Terminal” tako postaju misaone naznake, odnosno simboli naše potencijalne budućnosti, a na nama ostaje da se zapitamo da li vlastitim djelovanjem pridonosimo boljitku svijeta ili upravo suprotno? 

Kipar iz Makarske kojeg inspirira znanstvena fantastika: ‘U djedovoj radionici stvarao sam čudesa od drveta’

Vice Glibota se zahvalio organizatorima na gostoprimstvu, kustosici Sonji Švec Španjol na odličnom predgovoru i govoru na otvorenju, kao i na podršci u radu te posjetiteljima na dolasku i divnim komentarima o njegovom umjetničkom djelovanju. Izložbu je službeno proglasila otvorenom ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Rab Katarina Ribarić.

Izložba ostaje otvorena do 14. srpnja 2024.

mšm

Foto: PerceiveArt