/Marina Ćorić u Omišlju oduševila publiku: Hrabar potez umjetnice nagradili pozitivnim reakcijama

Marina Ćorić u Omišlju oduševila publiku: Hrabar potez umjetnice nagradili pozitivnim reakcijama

U nedjelju 9. lipnja 2024. u Omišlju je svečano otvorena samostalna izložba “Godišnji” akademske umjetnice Marine Ćorić u Galeriji Loža. Autorica se predstavila s recentnim ciklusom koji broji ukupno 18 radova izvedenih u tehnici akrila na papiru. Još od vremena studija Marina Ćorić je predano gradila i nadopunjavala ciklus autoportreta naglašeno introspektivnog karaktera komunicirajući sve one misli, stanja i emocije koje nije mogla verbalizirati.

Ciklus koji je sustavno nadograđivala i razvijala od 2015. do 2019. godine došao je do svojevrsnog zasićenja jer su određeni životni procesi, emotivna stanja i promjene poimanja sebe kod umjetnice rezultirali činjenicom da polje realizacije više nije bilo površina platna već um umjetnice. Povratak na iskonske postavke omogućio je realizaciju novog ciklusa radova pod nazivom “Godišnji”. Marina Ćorić intuitivno je prepoznala i osjetila pravi trenutak za stilski i tematski odmak od dosadašnjih slikarskih radova, te je iznjedrila posve svjež, vedar i neposredan ciklus radova čiji naziv aludira, kako sâma umjetnica kaže, na njezin ‘odmor’ od nje same tj. teme autoportreta i njezinog dosadašnjeg stila, ali i doslovno vizualizira (ne)aktivnosti na godišnjem odmoru.

Posjetitelji su s velikim zanimanjem i smiješkom na licu razgledali izložbu, jer su ih radovi podsjetili na opuštene i neopterećene trenutke godišnjeg odmora kojeg svi željno priželjkujemo svake godine. Pojedini posjetitelji su komentirali kako je umjetnica zabilježila svakodnevne trenutke koje ne smatramo dovoljno važnima da bi se umjetnici njima bavili, a upravo su se oni pokazali relevantnima kako bismo uistinu bili sretni. Posebnu pažnju privukli su radovi s prikazom Jadrolinije, te Dido s Raba i Baba s Raba, ali i Seksi baba. Omišljani, ali i turisti koji su se zatekli na otvorenju, komentirali su kako umjetnica ima zanimljiv vizualni rukopis te kako je divno i neposredno zabilježila svakodnevne trenutke u kojima se svi možemo prepoznati.

Odmak od dosadašnjeg rada

U sklopu službenog otvorenja kustosica izložbe i voditeljica umjetničkog programa Sonja Švec Španjol istaknula je koliko je ovaj ciklus Marine Ćorić bio zapravo hrabar potez, jer se umjetnica odmaknula od dosadašnjeg likovnog rukopisa te se okušala u posve novom području – kako likovno tako i sadržajno, a ljudi su prepoznali i nagradili njezinu hrabrost pozitivnim reakcijama na izložbu. Švec Španjol je predstavila izložbu ukazavši na ključnu stavku koju često uzimamo zdravo za gotovo, a to je: da bismo bili sretni, zadovoljni, uspješni i produktivni nužno nam je potreban odmor, no kako se podrazumijeva da na odmoru ‘ne radimo’ ništa, često se umanjuje njegova relevantnost za naš um, duh i tijelo.

Najviše smo opušteni i neopterećeni, a možda smo i najviše ono što jesmo, upravo na godišnjem odmoru kada se bezbrižno možemo posvetiti sami sebi. Vrijeme odmora je vrijeme kontemplacije, razmišljanja, razvoja, sazrijevanja i bivanja samim sa sobom, ali i vrijeme bezbrižnih trenutaka koji naizgled djeluju posve obično i svakodnevno, ali upravo tada znaju niknuti najbolje ideje i životne odluke. Upravo je za vrijeme vlastitog odmora Marina Ćorić odlučila iz rakursa usputnog promatrača zabilježiti sve one neposredne trenutke koje proživljavamo na godišnjem odmoru. Autorica u ulozi nevidljivog promatrača iz prikrajka bilježi prirodnost i neposrednost uhvaćenih trenutaka poput gospođa koje razgovaraju ili rješavaju križaljke na plaži, prijateljica koje se sunčaju ili kupaju dok u daljini plovi Jadrolinija.

Riječ je o sadržajno poznatim prizorima iz života s kojima smo se zasigurno susreli ili u kojima smo se i sami jednom prilikom našli, a koje Marina Ćorić vizualizira na zanimljiv, topao i nostalgičan način. Ciklus posjeduje retro notu ljetovanja kakva pamtimo posljednjih 30-ak a možda i više godina, posebice kroz prisutnost motiva Jadrolinije, luftića ili gospođa koje sjede na plaži ili stoje u plićaku i razgovaraju. Umjetnica Marina Ćorić zahvalila se Općini Omišalj na gostoprimstvu i kustosici Sonji Švec Španjol na podršci u radu kao i posjetiteljima na dolasku te istaknula kako će možda već na idućoj izložbi biti i novi radovi na temu “Dido/Baba iz Omišlja”.

Pozitivni dojmovi

Pročelnica Upravnog odjela Maja Mahulja prenijela je pozdrave načelnice Općine Omišalj Mirele Ahmetović i podijelila s publikom svoje dojmove o izložbi istaknuvši kako pozdravlja umjetničinu inicijativu interpretacije teme odmora i kako smo se vjerojatno svi mi pronašli u barem jednoj od prikazanih faza odmora na našoj lijepoj obali. Na kraju je pročelnica Maja Mahulja izložbu i službeno proglasila otvorenom.

‘SVESTRANA UMJETNICA’ Zadranka Marina Ćorić slika, fotografira i ilustrira: ‘Postale su popularne izložbe čije su sudionice isključivo žene’

Samostalna izložba “Godišnji” akademske umjetnice Marine Ćorić ostaje otvorena do 2. srpnja 2024. u Galeriji Loža u Omišlju i može se pogledati svaki dan od 10 do 12 sati i od 19 do 21 sat.

mšm

Foto: Srđan Hulak