/Na današnji dan prije 25 godina Hrvati veličanstveno dočekali papu Ivana Pavla II.

Na današnji dan prije 25 godina Hrvati veličanstveno dočekali papu Ivana Pavla II.

Bio je to dan za pamćenje: 10. rujna 1994. papa Ivan Pavao Drugi, stupivši u Zagrebu na hrvatsko tlo, poljubio je hrvatsku zemlju. Uz golemo mnoštvo naroda papu su dočekali zagrebački nadbiskup, kardinal Franjo Kuharić i predsjednik Republike doktor Franjo Tuđman. Cijela je Hrvatska svečano i s radosnim uzbuđenjem pozdravila prvog poglavara Katoličke crkve u povijesti koji je službeno, u vjerskom i državničkom posjetu, pohodio našu zemlju.

Tog predvečerja put od zračne luke do zagrebačke Prvostolnice pretvorio se u veličanstvenu dobrodošlicu mnoštva vjernika koji su izražavali svoje poštovanje Svetom Ocu i trajnu privrženost Katoličkoj crkvi. I to ne bez razloga! U dramatičnim okolnostima velikosrpske agresije Ivan Pavao Drugi prvi je zatražio “poštivanje prava legitimnih težnji hrvatskoga naroda” za slobodom. Dok su grmljeli topovi, snagom svoga visokog moralnog autoriteta, stalno je upozoravao međunarodnu zajednicu da oružano nasilje nad Hrvatskom “obeščašćuje Europu i svijet”, piše HRT.

Idućeg dana na zagrebačkom je Hipodromu održano veliko euharistijsko slavlje u nazočnosti milijun vjernika, pedeset biskupa i 1500 svećenika. 

Papa je svoju zapaženu propovijed održao na hrvatskome jeziku, zahvalivši na kraju na “veličanstvenom susretu” u Zagrebu. Svoju veliku privrženost Hrvatskoj Ivan Pavao Drugi pokazao je još dva puta posjetivši je 1998. i 2003. godine.

mšm/hrt

Foto: Screenshot/HRT