/Na otoku Zlarinu održat će se prva pjesnička rezidencija u Šibensko-kninskoj županiji; prijave u tijeku

Na otoku Zlarinu održat će se prva pjesnička rezidencija u Šibensko-kninskoj županiji; prijave u tijeku

Književnica, urednica, prevoditeljica i putopjesnikinja Maja Klarić organizatorica je umjetničke rezidencije u Šibensko-kninskoj županiji koja se po planu treba održati na otoku Zlarinu u lipnju ove godine.

“Kao pjesnikinja koja ima iskustva s rezidencijama i zna koliko su one divne i korisne, dugogodišnja mi je želja bila organizirati jednu takvu rezidenciju i u Šibeniku. Tim više što u našoj županiji nema nijedne, a rodni je kraj mnogih velikih pjesnika i pjesnikinja. Udruga Fotopoetika upravo je ostvarila taj dugogodišnji san i to ni više ni manje nego na prekrasnom otoku Zlarinu”, napisala je Maja na svom Facebook profilu.

Naime, Kulturna udruga Fotopoetika iz Šibenika raspisala je prvi poziv za novoosnovanu pjesničku rezidenciju „Vesna Parun“ na otoku Zlarinu. Riječ je o 10-dnevnoj književnoj rezidenciji namijenjenoj hrvatskim pjesnikinjama i pjesnicima koja će se održati upravo na rodnom otoku Vesne Parun po kojoj projekt i nosi ime.

Rezidencija će obuhvatiti boravak pjesnika na otoku, posjet zanimljivim lokalitetima u Šibensko-kninskoj županiji i minimalno jedno javno događanje u Šibeniku i/ili na Zlarinu. Rok za podnošenje prijave je 5. svibnja 2021. u ponoć.

Rezidencija će trajati 10 dana, od 1. – 10. lipnja. Prijavitelji moraju imati objavljenu najmanje jednu zbirku poezije, moraju imati najmanje 18 godina na datum prijave, biti hrvatski državljani i moraju održati barem jedno javno predstavljanje tijekom rezidencije.

Udruga nudi boravak na otoku Zlarinu u privatnom smještaju, pokrivene troškove putovanja do rezidencije (unutar Hrvatske), smještaja i honorar, promociju rezidenata na društvenim mrežama i u medijima i podršku rezidentu.

Za prijavu je potrebno poslati dokument u PDF ili Word formatu koji uključuje životopis (ne duži od jedne stranice), motivacijsko pismo s obrazloženjem zašto prijavitelj želi boraviti na rezidenciji te okvirnim planom rada za vrijeme boravka. Prijave se šalju na fotopoetika@gmail.com Rezultati će biti objavljeni na Facebook stranici organizatora projekta (Kulturna udruga Fotopoetika) najkasnije do 10. svibnja 2021.

Podsjetimo, Maja Klarić je tijekom ljeta 2020. godine u djelo provela projekt u sklopu kojeg je nekoliko mjeseci putovala Hrvatskom u “Bookmobilu” s ciljem promocije knjige i čitanja. Intervju s pjesnikinjom možete pročitati ovdje.

Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Tjaša Turk Blažević