/‘PREMIJERA’ Božićni film za djecu ‘Kapa’ od 10. studenog u kinima diljem Hrvatske

‘PREMIJERA’ Božićni film za djecu ‘Kapa’ od 10. studenog u kinima diljem Hrvatske

Božićni igrani film za djecu “Kapa” Slobodana Maksimovića premijerno se prikazao u ponedjeljak, 7. studenog u zagrebačkome CineStaru Branimir, a od četvrtka, 10. studenoga počinje igrati u kinima diljem Hrvatske.

Film nastaje u produkciji slovenske kuće Senca Studio te u koprodukciji s, između ostalih, i hrvatskih Studija dim i PomPom Filma. Hrvatske koproducentice su Marina Andree Škop i Darija Kulenović Gudan. 

Dugotrajnim aplauzom i ovacijama za filmsku ekipu nagrađen je dječiji film “Kapa” na premijeri u zagrebačkome kinu CineStar u Branimir Mingle Mallu. U prepunoj kinodvorani, mala i velika publika potpuno se uživjela u uzbudljivu božićnu pustolovinu za najmlađe koja sa sobom nosi univerzalnu priču o prijateljstvu i dobroti. Ovim je označen početak kinodistribucije filma koji će se od 10. studenoga prikazivati u svim kinima u Hrvatskoj, priopćio je Hrvatski audiovizualni centar.

Glumac Frano Mašković predvodio je ekipu na premijeri u CineStaru, a uz njega su crvenim tepihom prodefilirali i glumci zaduženi za sinkronizaciju na hrvatski jezik: Jakov Švarc, Zvonka Tomaš Brazzoduro, Dijana Vidušin, Matko Jukić, Roko Pepić, Petar Pećin, Ursula Pavić, Helena Pavić, Marika Škop i Sergej Stokuća.

Prigodom premijere, Frano Mašković je izjavio: 

“Mislim da smo napravili divan i uzbudljiv film za najmlađe. Na projekciju sam vodio svoju kćer koja je već pogledala “Kapu” na festivalu KinoKino i naprosto ga obožava. Ovaj put je odlučila na svečanu premijeru povesti i sve svoje prijatelje. A za one koji nisu uspjeli doći danas je već kupila karte za kino.”

Ta filmska priča o prijateljstvu i dobroti već je ove godine osvojila vrijedna međunarodna priznanja: kao najbolji film Dječjeg programa Sarajevo Film Festivala, te Nagradu publike KinoKino film festivala u Zagrebu, a prikazan je u programima festivala poput Black Nights u Tallinnu, Međunarodnog filmskog festivala za djecu i mlade u Zlínu, CinEasta u Luksemburgu, BIKY u Busanu, Međunarodnog festivala za djecu i mlade u Sharjahu i mnogim drugima.

“Kapa” je priča o devetogodišnjem dječaku Eriku (Gaj Črnič) koji živi u domu za nezbrinutu djecu i sedmogodišnjoj Luciji (Kaja Podberšek) koja dolazi iz dobrostojeće obitelji. Budući je Božić, oboje se djece nadaju da će im se ostvariti najskrivenije želje. Erik bi Badnjak volio provesti sa svojim problematičnim roditeljima, a Lucija želi mlađu sestru i psa. Spletom okolnosti susreću se i zajedno proživljavaju pravu božićnu avanturu, koja u jednoj noći donosi ispunjenje njihovih želja, ali ne baš onako kako su očekivali.

Režiju filma potpisuje Slobodan Maksimović, jedan od najpoznatijih filmskih i TV  redatelja u Sloveniji. Ovo je njegov prvi film za djecu, nakon dva dugometražna, nekoliko kratkih, te mnoštva televizijskih serija. Snimanje se odvijalo u Ljubljani koja je ponudila božićnu kulisu, te dijelom u Zagrebu

Film je nastao u koprodukciji Slovenije, Hrvatske, Luksemburga i Slovačke, a sufinanciran je, između ostaloga, sredstvima Hrvatskog audiovizualnog centra te Hrvatske radiotelevizije.

Od četvrtka 10. studenoga, film će se prikazivati u kinima širom Hrvatske. Film ove jeseni kreće u kinodistribuciju i u Sloveniji, Luksemburgu, Slovačkoj te u Bosni i Hercegovini.

mšm

Foto: havc