/Renesansna katedrala kao središnja pozornica: Osorske večeri na Cresu nastavljaju njegovati poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva

Renesansna katedrala kao središnja pozornica: Osorske večeri na Cresu nastavljaju njegovati poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva

 U utorak 20. srpnja počeo je još jedan od pet nacionalnih festivala, koji se već gotovo pola stoljeća održava u Osoru na otoku Cresu. Osorske glazbene večeri i u petom desetljeću kontinuiranog postojanja nastavljaju njegovati osnovnu premisu – poticanje hrvatskog glazbenog stvaralaštva. 

Renesansna osorska katedrala, središnja festivalska pozornica, dosad je ugostila gotovo osam stotina koncerata, na kojima je praizvedeno više od tri stotine festivalskih narudžbi svih generacija skladatelja. Programi festivala, uz kanonska djela klasične glazbe svih razdoblja, problematiziraju stvaralaštvo ključnih ličnosti moderne i suvremene glazbe u Hrvatskoj, među kojima prednjače Boris Papandopulo, Stjepan Šulek, Ivan Brkanović, Miroslav Miletić, Igor Kuljerić, Stanko Horvat i drugi. Njihova ostvarenja, bilo da je riječ o kanonskim djelima hrvatske glazbe ili kompozicijama skladanima upravo za Osor, interpretiraju domaći i inozemni ansambli i solisti. Uz rezidencijalne ansamble, među kojima se ističu Zbor i Orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebački solisti, Zagrebački kvartet i Cantus Ansambl, festival redovito ugošćuje prestižne izvođače međunarodne scene, poput ansambla Voces8, L’Arpeggiata i brojnih drugih.

Tamara Džebić Šaljan, za Dnevnik HRT-a je izvijestila kako su ovogodišnje Osorske glazbene večeri posvećene Borisu Papandopulu, jednom od naših najvećih skladatelja 20. stoljeća koji je neke od svojih najvećih skladbi skladao za potrebe ovog festivala.

I ove će godine biti dodijeljene nagrade najboljim izvođačima, nagrade koje nosi ime osnivača ovog festivala Daniela Marušića koji je 1976. godine imao viziju i san te stvorio ovaj festival koji je danas jedan od najprepoznatljivijih u ovom dijelu Europe.

Branko Mihanović, umjetnički ravnatelj Osorskih glazbenih večeri, rekao je kako uz ponajbolje hrvatske sastave dolaze i svjetska imena.

Program Festivala možete vidjeti OVDJE.

bl

Foto: Osorske glazbene večeri