/‘SORRY’ Predstava Bobe Jelčića koja nas uvodi u ‘Gradić Peyton’ oduševila na 47. Danima satire

‘SORRY’ Predstava Bobe Jelčića koja nas uvodi u ‘Gradić Peyton’ oduševila na 47. Danima satire

U sklopu 47. Dana satire Fadila Hadžića, u srijedu 14. lipnja je pred prepunim kazalištem izveden autorski projekt Bobe Jelčića „Sorry“ (“Oprosti”) u izvedbi Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu. Odlične glumačke izvedbe, zanimljiv koncept, dirljive sudbine likova i pregršt humorističnih scena oduševile su publiku koja je nekoliko puta pozivala glumce na poklon.

U predstavi glume Jadranka Đokić, Lana Meniga, Melody Martišković, Marko Makovičić, Luka Knez, Lara Nekić, Vid Ćosić, Marin Stević, Alma Prica, Ivan Colarić, Andrej Drenski i Antonio Mrzlić.

Ovaj autorski projekt redatelja Bobe Jelčića približava nam američku seriju “Gradić Peyton” koju smo mogli gledati na TV ekranima, a koja se bavi različitim sudbinama građana ovog gradića – jedne samohrane majke, pridošlice iz velikog grada, tinejdžera, nesuđene ravnateljice, gradonačelnika…

Projekt je osmišljen kao kazališni proces u kojemu će istraživanje biti radikalno usredotočeno na društvena pitanja i emocije temeljene na svakodnevnim borbama ljudi pronalazeći gotovo klasičnu veličinu u najmanjem mogućem nizu događaja.

Glavne uloge tumače Jadranka Đokić koja se odlično snašla u ulozi samohrane majke jedne 18-godišnje tinejdžerice te Marko Makovičić koji vjerno utjelovljuje novog ravnatelja škole koji dolazi iz New Yorka u mali grad. U ulozi učiteljice koja silno želi postati ravnateljicom škole našla se uvijek odlična Alma Prica, a glumački su se istaknuli i Ivan Colarić te studenti ADU u Zagrebu koji su utjelovili maturante škole pomalo nespremne za život koji ih čeka.

U predstavi se koriste jednostavni rekviziti za istraživanje života u kazalištu i kazališta u životu. U ovome se kazališnom istraživanju susreću glumci Drame HNK u Zagrebu i mladi glumci (studenti) te zajedno dekonstruiraju arhetipske priče o naizgled jednostavnim odnosima, poput odnosa majke i kćeri, oca i sina, unutar prijateljstva, prvih ljubavi….

Riječ je o autorskom projektu realiziranom kao dio projekta Prošireno kazalište unutar mreže kazališta okupljenih u projektu Prospero, koji su gledali i ravnatelji europskih kazališta uključenih u projekt Prospero.

Svaki od likova u svojim monolozima krije neku svoju tajnu ili tragediju, a sve ih povezuje život u malom konzervativnom gradu, gdje svatko zna svakoga, gradu koji ih na neki način natjera da zavire u svoju nutrinu i otkriju tko su zapravo i gdje bi trebali biti.

Predstava je to koja na dirljiv način progovara o ozbiljnim životnim traumama, ali i potiče na razmišljanje o smislu života i ulogama koje su nam dane te kroz zabavne i komične situacije nasmijava publiku.

Podsjetimo, praizvedba predstave bila je 15. lipnja 2022. u zagrebačkom HNK.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Generacija.hr