/Svoje slikarstvo definira kao novi pop art, a oduševio je i Evu Longoriju

Svoje slikarstvo definira kao novi pop art, a oduševio je i Evu Longoriju

Njegove slike nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Od slučajnih prolaznika koji navrate u jegov atelje u Splitu do holivudske zvijezde Eve Longorije.

“U slučaju Eve Longorije radilo se o poklonu za koji ja nisam znao kome ide, nego sam naknadno saznao kada je ona primila tu sliku. Klijenti su se vratili s povratnom informacijom da je dobila tu sliku, da je bila zadovoljna”, priča Danijel Jaman za HRT, koji svoje slikarstvo definira kao novi pop art.

Očajna kućanica Longorija zasigurno je dobra reklama njegovoj umjetnosti, no ne mari Danijel mnogo za reklamu i zvučna imena. Zasigurno je jedan od najneobičnijih umjetnika koje ćete sresti. Njegove slike svijetle, jarkih su boja, ujedno su i živopisne višeznačne instalacije koje na kritičan, ali i simpatičan način upozoravaju na različite fenomene našega vremena. Prvi je majstor mašte i kontrasta.

S jedne strane imamo suvremenu modernu Veneru koja iskače iz kante za smeće optočena dijamantima liže sladoled i gleda u klasičnu Botticellijevu Veneru. A banana je, vjerojvali ili ne, sastavni dio kompozicije svake slike. Zapravo, ona je jedna duhovita provokativna vrsta umjetnikova potpisa. Čak i Mona Lisa je dobila svoju bananu, a Danijel ju je prikazao kako se na štekatu u Splitu svađa s konobarom.

Njegove su slike posebne po mnogo čemu, primjerice – nemaju okvir. Bar ne onaj klasični. Umjetnik ga sam oslikava. Tako da je sastavni dio njegove slikarske priče. Svaka slika nova je višeslojna priča koja promatrača ponekad začudi, ponekad rastuži, a ponajčešće nasmije…

Iako je glavna meta njegovih kistova konzumerizam i besmisao koji iza sebe ostavlja, umjetnik uvijek nudi i nadu, optimizam, inspiraciju za drugačiji doživljaj života. U jednom je trenutku na njegove slike sletio leptir. Podario im je simboliku leta, slobode, posebnih emocija.

“Tako da imamo ljubavnog leptira, ljubavnog vojnika, imamo EKG leptira, koji je povezan za srce a srce ima emotivno i zdravstveno značenje”, priča Danijel. Njemu je slikarstvo zapisano u genima. Ponosan je na obiteljsko slikarsko naslijeđe koje mu je uljepšalo djetinjstvo i život.

Naime, djed mu se bavio slikarstvom i svoje prve slikarske korake Danijel ne naučio uz njega. A ljepota igre prati ga i danas. Taj dječak u njemu još nestašno istražuje svjetove, unutarnje i vanjske, povezuje simbole, boje, umeće u kompozicije neočekivane detalje. Ne strahujući od eksperimenta, neshvaćenosti ili osude.

bkk

Foto: Facebook