/TRAGOVI TOTALITARIZMA U SUVREMENOM SVIJETU ‘Goli otok – Ožiljci prošlosti’, iskustvo i svjedočanstvo riječima svjedoka

TRAGOVI TOTALITARIZMA U SUVREMENOM SVIJETU ‘Goli otok – Ožiljci prošlosti’, iskustvo i svjedočanstvo riječima svjedoka

Zbornik “Goli otok – Ožiljci prošlosti” Udruge Magis predstavio je radove šest autora, stručnjaka iz različitih područja – povijesti, politologije, filozofije, psihologije, sociologije, religije, koji su ujedinjeni u ovo jedinstveno izdanje.

Zbornik o tragovima totalitarizma u suvremenom svijetu prenosi iskustvo i svjedočanstvo Golog otoka riječima svjedoka, kao i znanje i analizu činjenica o ovoj temi, autora koji su bili dio predavača na povijesno-politološkim ljetnim školama na Golom otoku, a koje su se održavale od 2016. – 2019. u organizaciji Udruge Magis. 

Svoj doprinos, stručnost, znanje, svjedočanstvo sadržaju ovog Zbornika dali su: istaknuti hrvatski intelektualac i pisac, sudionik logora na Golom otoku – Marijan Rogić, apsolventica povijesti na Hrvatskom katoličkom sveučilištu u Zagrebu Nikolina Pavić, hrvatski književnik i publicist Ratko Cvetnić, slovenska filozofkinja Manca Erzetič, slovenski suvremeni filozof Dean Komel te hrvatski sociolog religije Stipan Tadić.

Značaj ovog Zbornika je nedvojben, s obzirom na jedinstvenost okupljenih tema i stručnjaka, kao i informacija i svjedočanstva iz dnevnika logoraša čija je priča prvi put objavljena za javnost. Na promociji ovog zbornika sudjelovali su brojni govornici. 

P.Tomislav Rukavina, dopredsjednik Udruge Magis, rekao je kako je cilj i svrha Zbornika, kao i ostalih aktivnosti koje su bile na Golom otoku u Magisovoj organizaciji, da poduče mlade ljude o prošlosti, o pokušaju isključivanja Boga i njegovih zakona, o tome kako to dovodi do nečovječnosti te da im se posljedice pokažu i prokažu. Upravo kako se ne bi opet dogodio pad u ideologiji bilo koje vrste, važno je naglašava p. Rukavina, čuvati srce za Isusa. 

„Tek sam nakon nekoliko dana počeo shvaćati što se tamo događa. Nisam još znao da li smo na kopnu ili na otoku. Idućeg jutra doznao sam da su nas doveli na neki otok.”

Riječi su ovo logoraša Ivana Stuparića koje se nalaze u njegovom dnevničkom zapisu, koji se prvi puta objavljuje putem ovog Zbornika, a o kojem je pisala Nikolina Pavić, jedna od urednica i autorica pvpg izdanja. Ona je dodala i kako su programi udruge Magis, dokaz da je moguć neki način memoarizacije ovog dijela prošlosti kroz dokolicu, edukaciju i duhovnost. – naglasivši tako značaj rada Udruge Magis u kontekstu Golog otoka.

Stjepan Štivić, jedan od urednika Zbornika i član Magisa koji je sudjelovao u formiranju kampova na Golom Otoku rekao je zašto je važno govoriti o Golom otoku i kakvo je stanje njegove memoarizacije. 

“Goli otok kao da je ostao negdje daleko u prošlosti, o njemu se malo priča, a još manje piše, on je sveden samo na neki pojam. Upravo zato ovaj Zbornik doprinosi tome da o temi Golog otoka ostane trajni zapis s dragocjenih predavanja iz kampova koji o njemu govore stručnjaci na interdisciplinaran način.”

Slovenska filozofkinja koja je dvije godine predavala na povijesno-politološkom kampu na Golom otoku, Manca Erzetič, osvrnula se na poveznicu terora nečovječnosti i radikalnog za vrijeme aktivnosti na Golom otoku i tihog terora nakon, koji je nepričanjem o toj temi još više širio strah i mijenjao stavove i mišljenja. Kako bi ta ostavština u potpunosti nestala važno je o prošlosti pričati, radi sadašnjosti i budućnosti. 

Sociolog religije Stjepan Tadić pojam zla koje se događalo na Golom otoku opisuje kao  sustavno zlo gdje je čovjek doveden na biološko preživljavanje ispod svih granica dostojanstva i ljudskosti. To je zlo kojim su preodgajani brojni sudionici ovog logora. 

Dugogodišnji duhovnik p. Ivica Musa istaknuo je neupitni učinak ovog Zbornika, a to je da je on trajno zapisan spomen i opomena, da se takvo zlo ne dogodi. 

Svoje obiteljsko iskustvo, ispričala je i Aldina DeGarba, kćer pokojnog golootočanina Ivana Stuparića, prema čijim dnevničkim zapisima je i napravljen jedan od tekstova Zbornika. U svojem javljanju ona se zahvalila svima onima koji o Golom otoku pričaju, a posebno mladima. Također je istaknula važnost vjere za njezinog oca, koja je bila jaka te mu svjedočanstvo Golog otoka nije uvuklo strah, nego je o svojem iskustvu naknadno i pričao. 

Susret je zaokružila Đurđica Blažević, tajnica Udruge Magis, zahvalom Bogu za sve sudionike, predavače,  volontere, podržavatelje, voditelje i donatore kampova na Golom otoku i svima koji su sudjelovali na stvaranju i promociji ovog Zbornika. 

Zbornik radova “Goli otok – ožiljci prošlosti” moguće je naručiti na kontakt: tajnistvo@magis-cro.com, a sva sredstva namijenjena su za buduće programe udruge Magis. 

bl

Bagadodo