/Urban&4 oduševili Varaždince rasprodanim koncertom uz gudački orkestar: ‘Veliki prostor učinili smo intimnim’

Urban&4 oduševili Varaždince rasprodanim koncertom uz gudački orkestar: ‘Veliki prostor učinili smo intimnim’

Nakon niza višestruko rasprodanih klupskih koncerata (Zagreb, Rijeka) krajem 2023. godine i koncerta u zagrebačkoj Areni uz Simfonijski orkestar HRT-a u lipnju, Damir Urban je ove subote sa svojom Četvorkom održao spektakularni koncert u Varaždinu uz gudački orkestar.

Iako je Varaždinska Arena velik koncertni prostor, dojam je bio vrlo intiman, a to je sada već postalo jedno od obilježja Urbanovih glazbenih sposobnosti jer on ima rijedak talent pretvoriti velike događaje i arene u druženje i intimne koncerte za publiku koja uživa u njegovoj glazbi.

Nakon dvostruko Porinom nagrađivanog albuma “Lipanj, Srpanj, Kolovoz” publika je navikla na Urbanova vrhunska izdanja, a upravo je to i dobila jer se riječki glazbenik zajedno sa svojom četvorkom trudio proći kroz što je više moguće pjesama, od ranih faza karijere do sada.

“Meni je puno bitnije da smo taj veliki prostor učinili intimnim i veliki izazov mi je u takvim prostorima doći do prijateljskog i što više intimnog odnosa s publikom. Cilj je bio da taj koncert, koji publika predstavlja kao važan i veliki, gdje su reflektori, mašine, svjetla i dim, pretvorimo u druženje i jednu večer međusobne izmjene energije među ljudima koji su jako bitni jedni drugima. Publika je jako bitna za nas, a ja se nadam da smo i mi njima u određenim fazama dotaknuli živote, tako i ovim koncertom”, zaključio je Damir Urban nakon vrlo uspješnog koncerta.

Urban & 4 koje čine Damir Urban, Luka Toman, Marko Bradaschia, Sandi Bratonja i Saša Markovski su ovim koncertom uz gudače još jednom pokazali da njihov glazbeni izričaj ne poznaje mjesto i vrijeme, ali i najvažnije, da se se s lakoćom prilagođavaju klasičnim aranžmanima kako bi ovjekovječili svoju glazbu ispreplitanjem više žanrova i stilova. Do sada smo to vidjeli i na koncertima sa simfonijskim orkestrom, filharmonijom, a ovoga puta i s gudačima. 

“Zato koncerti po meni i postoje, da si damo priliku na različita čitanja određenih pjesama. Gudački orkestar podcrta i daje dodatnu atmosferu pjesamama i stihovima. Ako je pjesma u svojoj osnovi osjećajna, taj će orkestar osjećaje dodatno potencirati. Čini mi se da si publika na ovakvim koncertima može dozvoliti trenutak u kojem ne moraju uvijek pratiti pjesme i skakati nego zapravo mogu zatvoriti oči i dozvoliti da ih te pjesme odvedu na nova i dalja putovanja”, objasnio je Urban posebnost koncerta s gudačima.

Njegova bogata karijera obuhvaća više od desetak autorskih albuma, a zreliji nego ikada je uz veliki gudački orkestar pun mladih glazbenika odveo publiku na ranjivo putovanje. Razmjena energije između publike i glazbenika bila je sjajna, a na trenutke su svi prisutni uživali u zbornom pjevanju najvećih hitova zbog kojega se doimalo kao da je publika bila na svim probama za ovaj koncert.

Izvedbe nekih od njegovih najvećih hitova u potpuno novom aranžmanu poput “Dirigent”, “Iskra”, “Astronaut”, “Moja voda”, “Mala truba”, “Odlučio sam da te volim”, “Moja”, “Div”, “Ruke”, “Sama”, “Kuća sjećanja” i mnogih drugih oduševile su publiku koja je Urbana i njegovu četvorku pozivala na bis više puta. Na koncertu je izveo i posljednje objavljeni singl “Blijeda u proljeće” kojim je riječki glazbenik krenuo u stvaranje nove glazbene epohe, odnosno novog albuma. 

Trijumf za kraj: Urban&4 s dva vrhunska koncerta zatvorili riječku koncertnu godinu

Ispred Urbana i njegove četvorke sada su dva rasprodana koncerta u Hrvatskom domu Split uz vrhunske gudače 27. i 28. travnja, te 10. svibnja na prekrasnoj šibenskoj Tvrđavi sv. Mihovila. Ulaznice za šibenski koncert će uskoro biti u prodaji putem sustava Eventim, a sve nove informacije možete pratiti i na Urbanovim društvenim mrežama.

mšm

Foto: Krešimir Stančić