/‘VELIKI USPJEH’ Matanićeva ‘Šutnja’ uvrštena u program Berlinskog filmskog festivala

‘VELIKI USPJEH’ Matanićeva ‘Šutnja’ uvrštena u program Berlinskog filmskog festivala

Televizijska serija “Šutnja”, temeljena na trilogiji romana istraživačkog novinara Drage Hedla, uvrštena je među 14 televizijskih serija koje će biti prikazane u sklopu programa Berlinale Series Market Selects na ovogodišnjem berlinskom filmskom festivalu. Radi se o programu koji je dio Europskog filmskog sajma i posvećen je ponudi TV serija. Kreatori serije su Nebojša Taraba i Miodrag Sila (Drugi plan), redatelj je Dalibor Matanić, a scenarij potpisuje Marjan Alčevski. Serija nastaje u produkciji Drugog plana i HRT-a, a u koprodukciju se, uz Beta Film, Star Media i OLL.TV uključio i ZDF/ARTE. 

“Ulazak na Berlinale Series Market doživljavamo kao ogroman osobni uspjeh, ali nas još više veseli što se potvrdilo da međunarodni uspjesi hrvatskih dramskih serija (Novine, Uspjeh, Područje bez signala…) više nisu izuzetak nego postaju pravilo. Hrvatska televizijska produkcija nije samo najuspješnija u Adria regiji, nego i šire, usudim se reći u srednjoj i jugoistočnoj Europi. Dramska serija “Šutnja” bila je iznimno zahtjevan projekt jer smo ga u samom startu postavili kao koprodukciju i to sa tržištima koja su prave produkcijske velesile, Njemačkom, Rusijom i Ukrajinom. Ono što nas najviše raduje i čini ponosnima je da nam se u samom finalu projekta pridružio ZDF/Arte, najveći europski javni servis, što daje potpuno nove perspektive nekih budućih suradnji, ne samo Drugom planu nego i drugim hrvatskim produkcijskim kućama. Na kraju, još jednom zahvaljujemo HRT-u na ukazanom povjerenju i dosljednom provođenju Koregulacijskog sporazuma s neovisnim proizvođačima, što zadnjih nekoliko godina donosi sjajne međunarodne rezultate”, izjavio je tim povodom producent i jedan od kreatora serije Nebojša Taraba

Osmo izdanje Berlinale Series Marketa (BSM) održat će se od 14. do 16. veljače, a direktor Europskog filmskog sajma Dennis Ruh ističe kako je “izbor serija ove godine izuzetno međunarodan i raznolik”. Osim toga, novinar Varietyja John Hopewell u tekstu vezanom uz objavljenu selekciju na BSM-u dodaje kako, “osim uvijek pouzdane Skandinavije, sada neke od najintrigantnijih vrhunskih europskih drama nastaju na njenim najudaljenijim rubovima – bilo u istočnoj Europi ili Portugalu, dok se vodeće lokalne tvrtke – Firefly, Drugi plan, SPi – bore za pokretanje međunarodne premium serijske proizvodnje na svojim teritorijima”.

“Šutnja” je šestodijelna TV serija temeljena na trilogiji romana istraživačkog novinara i prozaika Drage Hedla. Romani “Izborna šutnja”, “Ispovjedna tajna” i “Kijevska piletina” smjesa su policijskog procedurala i političkog trilera, a prate novinara i policajca koji raskrinkavaju aferu političara u usponu. Mjesto radnje romana i serije je Hedlov grad Osijek, a krakovi priče zbivaju se u Beogradu i Kijevu. Serija je i snimana u Osijeku i Kijevu, a na HRT-u će se početi emitirati 7. ožujka. 

Serija nastaje u koprodukciji Hrvatske i Ukrajine. Kreatori su Nebojša Taraba i Miodrag Sila (Drugi plan), redatelj je Dalibor Matanić, a scenarij potpisuje Marjan Alčevski. U seriji glume Kseniya Mishina, Goran Bogdan i Darko Milas, nastaje u produkciji Drugog plana i HRT-a, a u koprodukciju se, uz Beta Film, Star Media i OLL.TV uključio i ZDF/ARTE. 

Berlinale Series Market i ove će godine stručnjacima iz industrije, nositeljima prava, kupcima i kreativcima ponuditi platformu za razmatranje i raspravu o aktualnim zbivanjima u svijetu serija. Program će se odvijati online – usporedno s Europskim filmskim sajmom koji se održava na isti način od 10. do 17. veljače – i uključivat će razgovore, predstavljanja međunarodnih produkcijskih kuća, vezu streaming platformi i serija, online projekcije te kurirani izbor visokokvalitetnih serija na tržištu (pod nazivom ‘Berlinale Series Market Selects’). 

Među 14 odabranih projekata našle su se serije iz Brazila, Južne Afrike, Izraela… a sve ostale detalje i kompletan popis potražite na ovoj poveznici, priopćili su iz HAVC-a.

mšm

Foto: Yury Korniychuk