/Zbor Izvor uoči slavljeničkog koncerta: ‘Podižemo jedni druge, a najviše nas nosi pomisao na jedno’

Zbor Izvor uoči slavljeničkog koncerta: ‘Podižemo jedni druge, a najviše nas nosi pomisao na jedno’

“Sigurna sam da će se na koncertu izbrisati granica između zbora i publike, ta ljubav jednostavno ne mari za granice”, rekla nam je voditeljica zbora Izvor Ivana Jelinčić uoči koncerta “Izvorovih 30” kojim će ovaj proslavljeni zbor obilježiti 30 godina neprekidnog umjetničkog djelovanja. Koncert će se održati u utorak, 7. svibnja 2024. u 20 sati u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Slavljeničkim koncertom zbor Izvor prisjetit će se svojeg razvoja te najljepših trenutaka postojanja. Zbor djeluje u Župi svetog Josipa na zagrebačkoj Trešnjevki. Osim po euharistijskom djelovanju, poznat je i po vlastitim koncertima te suradnjama s vrhunskim svjetskim i domaćim izvođačima. Ivanu, koja iza zbora stoji od prvog dana, upitali smo o programu, probama i atmosferi uoči koncerta, kako se zbor razvijao svih ovih godina i na što su najponosniji.

“Program koncerta svojevrsna je retrospektiva svega onoga što je obilježilo Izvor u protekla tri desetljeća – duhovne šansone, gospel i dugogodišnja suradnja s Oliverom Dragojevićem, kao i s mnogim drugim umjetnicima. Međutim, tijekom pripreme programa nije nam u prvom planu bilo putovanje u prošlost koliko jedinstveno koncertno iskustvo koje pokazuje koliko smo i kako rasli s Izvorom i kakvu transformativnu snagu duhovna glazba posjeduje. Sigurna sam da će se na koncertu izbrisati granica između zbora i publike, ta ljubav jednostavno ne mari za granice. Jedva čekamo”, započela je Ivana za Generaciju.

Osvrnula se i na same probe za koncert te otkrila je li im ovaj period pripreme bio naporan. “Ako gledamo iz perspektive fizičkog zamora, da, dogodi se da nakon dva i pol sata glas oslabi, a tijelo javlja da je vrijeme za odmor. No naša motivacija je kudikamo jača od toga i zato smo sada već u fazi prilično izbrušene forme. Jednostavno, nosimo jedni druge, pa onda kad i kloneš, vidiš da je oko tebe sve i dalje puno snage, i to te opet napuni i digne. A najviše nas nosi pomisao na divnu večer koja nam se bliži. Kruna našeg intenzivnog višemjesečnog rada”, istaknula je Ivana.

Uvijek ima pozitivne treme

Na koncertu će nastupiti i brojni gosti – Ivana Husar Mlinac, Marija Husar Rimac, Ema Gagro i Tajana Belina. Zanimalo nas je jesu li u zboru spremni za nastup i kako se osjećaju pred sam koncert.

“Uvijek ima one pozitivne treme, i dobro je da je ima. Ali krenuli smo s pripremama, i pjevačkim i logističkim, na vrijeme, podijelili zaduženja, svatko je prema svojim afinitetima odradio dio posla tako da se sada možemo doista posvetiti finesama i završnim pripremama s bendom, gudačima i gostima koncerta. Pridružili su nam se i mnogi bivši, a možda opet budući članovi zbora. To zajedništvo i ponovni susreti sa starim prijateljima dodaju još jednu posebnu dimenziju cijelom projektu. Ovo stvaralačko putovanje posljednjih mjeseci je predivno i nekako priželjkujem da još potraje”, rekla je naša sugovornica.

Prisjetila se i kako se zbor Izvor razvijao u ovih 30 godina.

“Počeli smo kao zbor mladih. U nekom trenutku smo morali odustati od tog epiteta da izbjegnemo neželjene komične efekte, iako je osjećaj pjevanja jednako moćan u 40-ima kao u 20-ima. Sada smo većim dijelom odrasli ljudi, mnogi sa svojim obiteljima i karijerama izvan zbora. No Izvor je to što nas drži na okupu, druga obitelj. I da, bilo je mnogih faza. Imali smo faze kada smo naginjali klasičnijem izričaju, tradicionalnoj duhovnoj glazbi, ali čini mi se da je gospel i interes za afroameričku duhovnu glazbu i njezine efekte uvijek bio tu. Glazba, a posebno glazba duhovnog karaktera, ne poznaje granice.”

‘Izvor teče’

Među suradnjama na koje su članovi zbora posebno ponosni, su one s Howard Gospel Choirom, Glorijom Gaynor, Oliverom Dragojevićem i Edom Maajkom. Za kraj nas je zanimalo na što su zboru u cijelom tom razdoblju od 30 godina najponosniji.

Zbor Izvor slavi 30 godina djelovanja velikim koncertom u Lisinskom: ‘Zajedno smo zapravo jedna velika obitelj’

“Možda bi na prvi pogled to bili neki od grandioznih koncertnih nastupa s velikim imenima. Na prvi pogled. Ali ako mene pitate, kada nešto ovakvo traje trideset godina, kakav ti drugi razlog za ponos treba? Izvor teče, tako treba i biti. I dalje ostajemo na Trešnjevki, na misi u podne”, poručila je Ivana Jelinčić. 

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Zbor Izvor