/ZKM najavio novu premijeru: ‘Anđeo od leda’ priča je o slavnoj političkoj TV novinarki i obiteljskim traumama

ZKM najavio novu premijeru: ‘Anđeo od leda’ priča je o slavnoj političkoj TV novinarki i obiteljskim traumama

Zagrebačko kazalište mladih najavilo je novu premijeru. Predstava “Anđeo od leda – Pročišćavajuća moć dobrih namjera” premijerno će biti izvedena 26. travnja 2024. godine. Redatelj je Árpád Schilling, a dramaturginja Katarina Pejović.

Slavna politička TV novinarka, poznata po svojoj etičkog beskompromisnosti, naglo prekida svoju karijeru na vrhuncu i posvećuje se dobrotvornom radu u popravnom domu za djevojke, ne sluteći da je otvorila Pandorinu kutiju vlastitih trauma, a time uzburkala i traumatski talog cijele svoje obitelji… Zaplet dostojan kakvog suvremenog romana, ili scenarističke podloge za uzbudljivu mini-TV seriju ili film.

“Anđeo od leda”, autorski projekt mađarskog redatelja Árpáda Schillinga, kroz živi scenski susret s akterima ove drame napisane upravo za ansambl Zagrebačkog kazališta mladih, spaja literarnu slojevitost i složenost s filmskom dinamikom i napetosti. Što se događa kada je plemeniti poriv za dobročinstvom podsvjesno hranjen neprerađenom traumom i kakve su posljedice takvog pothvata? Kada naizgled savršeni životi i obiteljski odnosi počnu pucati po šavovima, kada se sunovrate u svoju suprotnost? Može li se kaosom ovladati, čak i ako se za tu borbu više nema snage? Podnaslov Anđela od leda – Pročišćavajuća moć dobrih namjera – u svakom je smislu ključni tematski putokaz ove priče naseljene čehovljevski rafiniranim likovima i popločane neminovnošću susreta s vlastitim srcem tame.

O redatelju

Mađarska redateljska zvijezda i višestruko međunarodno nagrađivani autor Arpad Schilling, zbog javnog reagiranja na smjer kojim ide Orbanova Mađarska, u domovini je proglašen prijetnjom za nacionalnu sigurnost i više u Mađarskoj ne režira. Ali je zato prisutan diljem Europe, pa je tako “Anđeo od leda” njegova druga režija u ZKM-u, gdje je 2018. postavio “Pansion Eden”, predstavu o snovima, strahovima i željama jedne obitelji koja pokušava preživjeti usred rata i kapitalističkih pravila, kad moraju učiniti i neke ružne stvari, a onda ih pokušavaju sakriti.

U “Pansionu Eden” sve je bilo povezano s vrlo uznemirujućom pričom o krijumčarima ljudima koju Hrvatska živi danas, a koju je Schilling ponio sa sobom iz Mađarske, o prijevozu živih bića u hladnjači… i dogodila se tragedija. Schillinga prije svega zanima kreacija, nešto novo što stvara zajedno s glumcima, a od kazališta s kojima surađuje očekuje hrabrost.  “Anđeo od leda” s podnaslovom – “Pročišćavajuća moć dobrih namjera” – zacijelo će biti još jedan hrabri ZKM-ov iskorak.

Autorski tim

U predstavi glume: Nataša Dangubić, Filip Nola, Luka Knez, Veronika Moćan, Elizabeta Brleković, Dado Ćosić, Nadežda Perišić Radović, Rakan Rushaidat, Petra Svrtan, Doris Šarić Kukuljica, Zoran Čubrilo, Nikolina Prkačin, Adrian Pezdirc, Dora Polić Vitez, Milivoj Beader.

Sedam učenica popravnog doma tumače: Lucija Milojčić / Lucija Parunov, Petra Novalija / Lucija Stanković, Ramona Ivanda / Laura Jajaš, Lora Štiglić / Tonka Ružić, Dora Matijević / Lucija Gagić, Ela Petreković / Lara Škaler, Sofija Lalić / Nea Gjurček.

mšm

Foto: Marko Ercegović