/‘APSURDNA SITUACIJA’ Da biste koristili online sustav za upis na diplomski, dokumente prvo morate poslati poštom

‘APSURDNA SITUACIJA’ Da biste koristili online sustav za upis na diplomski, dokumente prvo morate poslati poštom

Iako ste preddiplomski studij završili u Hrvatskoj, vjerojatno nećete moći koristiti online sustav za upis na diplomski bez da Agenciji za znanost i visoko obrazovanje ne pošaljete kopiju diplome s preddiplomskog. Agencija, naime, ne može povući podatke iz Informacijskog sustava visokih učilišta za ona učilišta (dakle većinu sveučilišta) koja ne koriste njihov sustav za online upise, piše Srednja.hr.

Kandidati koji su preddiplomski studijski program završili na drugom visokom učilištu u Republici Hrvatskoj ili visokom učilištu u inozemstvu i posjeduju OIB dužni su Središnjem prijavnom uredu dostaviti potrebnu dokumentaciju za prijavu na diplomske studijske programe, piše u uputama o korištenju Nacionalnog informacijskog sustava prijava na diplomske studije.

Jer, iako se naziva nacionalnim, sustav na adresi diplomski.studij.hr ne povlači podatke sa svih visokih učilišta.

Ako ne radi referada, morate do javnog bilježnika!

Studenti zato prijavnom uredu moraju poštom poslati kopiju diplome s preddiplomskog i njezina suplementa. No budući da taj ured valjda ne provjerava njihovu vjerodostojnost, kopije koje se šalju moraju biti ovjerene – bilo na visokom učilištu, bilo kod javnog bilježnika. Međutim, napominju da je dokumente dovoljno poslati jedanput. Dakle, ako se odlučite na nekom drugom roku prijavljivati na studij, dokumente ne morate ih slati ponovno.

bl/Srednja.hr

Foto: Pixabay