/Biciklom u školu ide sve više gimnazijalaca, profesorica: ‘Jedinu šansu za promjenu vidim u mladima’

Biciklom u školu ide sve više gimnazijalaca, profesorica: ‘Jedinu šansu za promjenu vidim u mladima’

Da mladi u Hrvatskoj mogu biti itekako osviješteni o zelenim temama i biti pokretači pozitivnih promjena svjedoči autorski projekt Prve zagrebačke gimnazije “BUŠ – Biciklom u školu”. Prva je to škola u zemlji s titulom “Prijatelja bicikliranja”, a ovaj je hvalevrijedan projekt još 2016. godine pokrenula profesorica tjelesne i zdravstvene kulture. Svrha mu je potaknuti što više učenika da se koriste biciklom i time – pozitivno utječu na zdravlje.

Projekt je to koji je postao brend ove škole. Službeno kreće u listopadu, a njegova popularnost među učenicima raste iz godine u godinu.

U sklopu projekta “Zeleno nije samo moda!” razgovarali smo s profesoricom u Prvoj Gimnaziji Meri Matušan. Kao autorica i provoditeljica projekta govorila nam je o samoj ideji, reakcijama učenika škole, osviještenosti mladih o zelenim temama, rastućoj popularnosti bicikliranja u njihovoj školi te važnosti poticanja mladih na veću aktivnost u području očuvanja okoliša.

Kako i kada je nastala ideja za projekt? Koji mu je cilj?

Ideja datira od jeseni 2015. godine kada smo proveli anketu među učenicima koji su pokazali vrlo veliki interes za takav projekt. Tada smo od Grada dobili biciklistički parking pred školom („klamerice“) i započeli s projektom u proljeće 2016. godine.

Cilj projekta je motivirati mlade za korištenje bicikla kao prijevoznog sredstva te stvaranje dugoročne navike za zelenu mobilnost.

‘Biciklistički parking nam je pun’

Na koji način učenici sudjeluju u provođenju projekta?

U samoj animaciji i organizaciji projekta sudjeluje grupa učenika s fakultativne nastave iz poduzetništva. Oni predstavljaju BUŠ u razredima, sakupljaju prijave učenika i pomažu oko pokretanja projekta na početku svake školske godine. Bilježenje dolazaka u školu biciklom započinje u listopadu. Najveći broj korisnika su učenici, ali biciklom dolazi i jedan dio djelatnika škole.      

Kakve su reakcije učenika škole? Koliko ih se odazvalo i jesu li pozitivno reagirali?

Zadnjih godina bilježimo i po 80 novoprijavljenih sudionika. Naš biciklistički parking je pun već od prvog dana nastave, bez obzira što projekt službeno počinje u listopadu.

Jesu li mladi danas dovoljno upoznati sa zelenim temama, klimatskim promjenama i očuvanjem okoliša?

Mladi su upoznati s klimatskim promjenama i sa štetnim posljedicama suvremenog načina života na planetu, ali je potrebno pokretati ekološke aktivnosti kojima se mijenjaju navike već od školske dobi. 

Koji su rezultati projekta? Je li se povećao broj učenika koji dolaze biciklom u školu?

Svake godine bilježimo broj sudionika i ukupni broj prijeđenih kilometara. Kroz godine obje brojke su rasle (pogotovo prvih godina). Prošle godine smo odvozili ukupno 9.306 km što je za 2.700 km više nego godinu ranije. Zapravo je projekt BUŠ postao brend naše škole. Pred dvije godine Školski sportski savez Grada Zagreba je, inspiriran našim projektom pokrenuo BUŠ na razini osnovnih i srednjih škola.  

‘Mladi su spremni za ovakve projekte’

Koliko projekt traje i što planirate dalje? Što je Bike Corner i hoće li i dalje postojati u vašoj školi?

Projekt se odvija u jesen (dio listopada i studenog) i proljeće (ožujak, travanj i svibanj). Također, u veljači imamo Dan zimskog bicikliranja u školu. Naime, pridružujemo se međunarodnom Danu zimskog bicikliranja na posao.

U auli škole postoji Bike Corner na kojem se nalaze sve informacije o projektu – povijest, logo, tijek projekta. Ovdje je također letak o prometnim propisima te informacija da učenici mogu posuditi lokot za sigurnost bicikla. Postoji i mala „biciklpopravljaonica“ za potrebe brzog popravka bicikla. Na Bike Corneru su i svi naši dosadašnji pobjednici u projektu.

Tko je osvojio nagradu za najuspješnijeg sudionika projekta?

Glavna nagrada u projektu je bicikl. Prošle godine ga je osvojio učenik Ivan Tačković koji je prevaljivao dnevno gotovo 50 km od kuće do škole i nazad. Osim toga svake godine nagrađujemo još 10 do 15 učenika raznim nagradama – majicama, bljeskalicama, reflektirajućim trakama, bidonima,…

Za kraj, što biste poručili svim mladima u Hrvatskoj, posebice učenicima koji žele pridonijeti očuvanju okoliša?

Mladi su spremni za ovakve projekte i rado ih prihvaćaju. Na nama odraslima je da im damo šansu i da ih usmjeravamo. S obzirom na negativan utjecaj čovjeka na okoliš koji traje desetljećima jedinu šansu za promjenu vidim upravo u mladima. Zato ih pozivam da se uključuju u ovakve aktivnosti i da budu pokretači promjena.

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: privatna arhiva

*Tekst je objavljen u sklopu projekta “Zeleno nije samo moda!” kojeg financira Agencija za elektroničke medije.