/Bliži se konferencija koja okuplja mlade: ‘Neka vam svaki neuspjeh bude motivacija za ostvarivanje snova’

Bliži se konferencija koja okuplja mlade: ‘Neka vam svaki neuspjeh bude motivacija za ostvarivanje snova’

Nacionalna konferencija “Mladi smo, pa šta? Vol_2” održat će se 30. studenog 2023. u Centru za mlade “Bunker” u Samoboru. Samim nazivom se želi istaknuti da dob mladima nije blokada za izražavanje njihovih potreba i predlaganje rješenja. Dvije glavne teme bit će politike za mlade i mentalno zdravlje. 

Konferenciju organiziraju Udruga ZAMISLI, Mladi lideri, Centar za mlade Zagreb i Centar za mlade BUNKER iz Samobora uz pomoć volontera i prijatelja. Više o samom programu rekla nam je Danijela Vidas iz Udruge ZAMISLI, suradnica na projektu Mreža za aktivaciju mladih.

“Cilj organizacije konferencije je pokazati što su mladi lideri iz druge generacije naučili od ovogodišnjih radionica koje su polazili te od prošlogodišnje generacije mladih lidera pod vodstvom voditeljice Svjetlane Marijon. Mladi žele razgovarati o temama koje ih muče, a to su političko pitanje te mentalno zdravlje”, započela je Vidas.

Sudjeluju i mladi s invaliditetom

Ova studentica poslovne ekonomije na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu dodala je kako je program namijenjen mladima između 15 i 30 godina. Na konferenciji će biti i mladih s invaliditetom jer je pokretač ovog projekta Udruga ZAMISLI koja već od početka svog postojanja promiče obrazovanje ove populacije.

“Udruga ZAMISLI se brine da imamo sve prilagođeno, no ne želi stavljati značaj na to što ne možemo, već upravo na ono što možemo i što mi zapravo jesmo. Moja uloga na konferenciji kao mlade liderice iz prve generacije je bila asistencija Svjetlane Marijon i jedna sam od mentora novoj generaciji mladih lidera koji će u potpunosti samostalno voditi cjelodnevni program. Izuzetno smo ponosni na njih i njihov rad i zrelo razmišljanje, i mi iz prve generacije i Svjetlana također”, istaknula je Vidas koja ima oštećenje vida.

Navela je i to da će na konferenciji na panelu “Politička participacija” prisustvovati Marija Lugarić, Marko Martinčević, Timon Fabijanec i Lovro Lukavečki. Na panelima na temu mentalnog zdravlja u ulozi panelista sudjelovat će Sven Kranželić, Jelena Vojvoda, Marija Žuro, Andreja Nočajević i Kristina Jelić.

“Na kraju, ono što bismo poručili mladima jest to da uzmu stvari u svoje ruke i razmišljaju svojom glavom. Neka koriste sve mogućnosti koje im se nude i iz svakog iskustva izvlače ono najbolje. Da u pohvalama uživaju, a iz kritika uče. Da im svaki neuspjeh bude još veća motivacija za ostvarivanje snova. Neka se ne skrivaju u iluzijama virtualne stvarnosti i ovisnosti jer to ne rješava probleme”, poručila je Vidas.

Foto: privatna arhiva/Danijela Vidas

Danijela Vidas: Stisnut ću zube i napraviti nešto što će možda biti dobro, ne samo za mene, nego i za sve nas koji imamo oštećenje vida

Program konferencije

Kako stoji u najavi konferencije, mladi lideri će na ovogodišnjoj Nacionalnoj konferenciji voditi gotovo cijeli program. Od 10 do 11 sati svi prijavljeni sudionici registrirat će se za dobivanje promotivnih materijala, te će mlade nade, Frančeska Licul i Marko Perković u 11 sati svečano otvoriti ovogodišnju konferenciju. Ukratko će reći ponešto o svakom članu programa Mladih lidera, javnosti predstaviti program konferencije i pozvati voditeljicu projekta Mreže za aktivaciju mladih (MAM) kroz koji je sve ovo započelo prije tri godine, Svjetlanu Marijon, predsjednicu Udruge ZAMISLI i članicu Europskog gospodarskog i socijalnog odbora da kaže više o održivosti projekta i ovogodišnjim rezultatima programa Mladih lidera. 

Nakon svečanog otvaranja konferencije, mlade snage, Ana Knežević i Kristina Krsnik pridružit će se na pozornici te će publici predstaviti program Mladih lidera generacija 2. Govorit će o rezultatima Mladih lidera, njihovu radu, pripremi organizacije ovogodišnje konferencije te koracima koji slijede.

Nakon otvaranja konferencije, svi će moći prisustvovati na svečanom ručku poslije kojeg će se nastaviti predviđeni program. Nakon toga kreće prva panel rasprava na temu “Politička participacija mladih – čemu to?” gdje će se na pozornici Frančeski Licul i Lauri Bošnjak kao voditeljicama panel rasprave pridružiti panelisti: Marija Lugarić, prva mlada osoba u našem Saboru, mladi predsjednik Gradskog vijeća Grada Varaždina Lovro Lukavečki, predsjednik Mladih HSS-a Marko Martinčević te najmlađi vijećnik u Hrvatskoj Timon Fabijanec. Raspravljat će o raznim temama koje se tiču mladih u politici. 

Od 14 do 15 sati, kao uvod u drugi panel, održat će se interaktivna aktivnost sa svim sudionicima kroz Mentalne staze koju će voditi volonteri. 

Druga panel rasprava “Mentalno zdravlje mladih – mitovi ili istine?” započet će u 15 sati. Voditeljicama panela Ani Knežević i Neviji Bulut pridružit će se poznati mladi hrvatski youtuber Sven Kranželić, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta “Samobor” i voditeljica Centra za mlade “Bunker” Jelena Vojvoda, Marija Žuro, mag. prim. educ. s iskustvom četverogodišnjeg volonterskog rada s mladima, Andreja Nočajević, mag. psih. iz Službe za mentalno zdravlje i prevenciju ovisnosti “Dr. Andrija Štampar” te klinička psihologinja Kristina Jelić, direktorica Centra za obitelj “JuJu”. 

U 16 sati počinje World Cafe “Politička participacija mladih” koji će voditi volonteri. Svjetlana Marijon će liderima generacije 2 podijeliti potvrde sudjelovanja u programu Mladi Lideri generacija 2 te će se svi moći pridružiti u neformalnom dijelu, na pub kvizu pod nazivom “Mladi smo, pa svejedno nešto znamo” i nastaviti druženje u neformalnom okruženju uz DJ-a Maria Kovača, koje će zasvirati u 20 sati. 

Maja Šubarić Mahmuljin

Foto: Udruga ZAMISLI