/‘GLAS MLADIH’ Lucija Topolovec: Situacija s otpadom u Zagrebu je sve gora! Medvednica se pretvara u smetlište

‘GLAS MLADIH’ Lucija Topolovec: Situacija s otpadom u Zagrebu je sve gora! Medvednica se pretvara u smetlište

„Po tri tjedna Čistoća ne odvozi plastiku i papir u nekim gradskim četvrtima i to je nedopustivo jer su ovim novim sustavom obećavali češće odvoze“, upozorila je Lucija Topolovec (27). Ova mlada studentica prava i bivša zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba donedavno je bila na čelu Savjeta mladih Grada Zagreba i dobro je upoznata s problemima građana u Zagrebu, ali i aktivizmom mladih. Lucija je, naime, više puta javno uputila kritike na račun upravljanja otpadom u metropoli. Nedostaci su brojni, a građani se i dalje žale na gomilanje smeća po kvartovima.

Zanimalo nas je kako danas gleda na novi sustav odvoza otpada u Zagrebu, sporne plave vrećice i broj kontejnera po gradskim četvrtima, rastući problem Jakuševca, ali i aktivizam mladih iz metropole po pitanju zelenih tema i zaštite okoliša.

„Mislim da je glavni problem ovog sustava što se sve radi neplanski i ishitreno. I dalje tvrdim da bez kapitalnih projekata za zbrinjavanje otpada ne možemo postići ništa. Na ovaj sustav s odmakom gledam kao na jednu veliku nulu, propali projekt Tomislava Tomaševića. Nije sramota priznati pogrešku i prihvatiti tuđe savjete. Dapače, to je odlika samo velikih ljudi, a bojim se da ćemo mi još dosta trpjeti pogreške“, započela je Topolovec iz stranke Bandić Milan 365 – Stranka rada i solidarnosti.

‘Jakuševec samo raste’

Osvrnula se i na nekoliko problema vezano uz same plave vrećice, njihov sastav i proizvodnju.

„Kaže na vrećici jedini tekst koji predstavlja navodno deklaraciju: ‘Vreće nisu igračke, ne navlačiti na glavu i držati van dohvata djece. Vreće držati na suhom mjestu i štititi od izravnih sunčevih zraka.’ Ja sam se dobro nasmijala kad sam vidjela taj tekst. Vrećica ne smije na kišu i sad zadnjih nekoliko dana kada šetate ulicama, pogotovo centra, možete vidjeti vrećice raspadnute… Sad kad krenu vrućine i sunce, što vrećice neće smjeti ni na sunce? No kao najveći problem bih istaknula njihovu cijenu koja je previsoka. Građani skuplje plaćaju manje kvalitetnu uslugu“, rekla nam je Topolovec.

Građani svakodnevno razdvajaju otpad, no izgleda da sav otpad, osim možda biootpada, odlazi na isto mjesto. Zanimalo nas je ima li u tome istine.

„Svjedočili smo svi onom neslavnom videu koji je dokaz da je istina i da sav otpad u konačnici ide na isto mjesto. Jakuševec koji samo raste i raste te pritom sve više otežava život na tom području stanovnicima. Opet, potrebni su kapitalni projekti – sortirnica, kompostana, centar za gospodarenje otpadom, da biste mogli kvalitetno razvrstavati otpad i da bi ova muka zvana ZG vrećice imala smisla“, istaknula je naša sugovornica.

‘Sanjam da se pronađe moderno rješenje za otpad’

Dodala je kako je proučavala kako to rade drugi gradovi i ostala je u pozitivnom šoku i ekstazi kada je vidjela kako to rade u Kopenhagenu.

„Kod njih je CopenHill najčišća spalionica za energiju iz otpada na svijetu, a na vrhu spalionice raj na zemlji s barom, crossfit terenima, stazom za planinarenje i skijaška staza koja radi cijelu godinu. Sanjam o tome da se i kod nas u Zagrebu pronađe ovako neko moderno rješenje“, istaknula je Topolovec.

Često se u javnosti spominje nedostatak kontejnera za plave vrećice, posebice u kvartovima gdje ima puno zgrada, zbog čega se smeće skuplja i širi se smrad. Je li ovaj problem riješen i kako stati na kraj tome?

„Prije svega, velika se diskriminacija potkrala u ovom novom sustavu. Neki građani će navodno dobiti besplatno podzemne spremnike (jednom kad se famozni javni natječaj završi), a drugi moraju sami graditi boksove. Mišljenja sam da svima trebamo dati jednake uvjete i jednaka prava.“

Istaknula je i to kako joj se dosta građana iz zgrada javljalo s ovim problemom i pitanjem kako da uopće dođu do kontejnera.

„Izgleda da ih je Čistoća odlučila čuvati za sebe i ne dati građanima. Problem koliko znam i dalje nije riješen. Predlažem svim građanima koji imaju problem da šalju upite Čistoći jer koliko smo mogli vidjeti iz dosadašnjeg vođenja grada ove, već sad stare vlasti, pritisak je jedini način da oni nešto poduzmu“, rekla je Topolovec.

Zanimalo nas je jesu li mladi u gradu dovoljno upoznati sa zelenim temama, koliko su aktivni kada je u pitanju zaštita okoliša i paze li na pravilno razdvajanje otpada.

„Mislim da je teško generalizirati. Ima nas svakakvih i čak bi se usudila reći da na mladima i jest to da budu buntovni što se tiče onoga za što se zalažu. Naš glas se jednostavno mora čuti, a na starijima bude obično da onda smiruju taj glas. Jedna sam od onih koja će reći da uvijek treba težiti boljemu, ali mislim da smo mi mlađe generacije više osviještene o ovoj temi zbog svih društvenih mreža i informatizacije. I smatram da će ove mlađe generacije biti još više infiltrirane u tu temu. Primjerice, gledam po svom bratu koji je još mlađi od mene i još puno više upoznat s ovim temama i općenito je zaluđeniji recikliranjem“, istaknula je naša sugovornica.

‘Skuplja usluga, a gora!’

Lucija je bila najmlađa zastupnica u Gradskoj Skupštini Grada Zagreba, stoga smo je upitali smatra li da Tomašević i kompletno vodstvo Grada dovoljno uvažava glas mladih i da vodi Grad u pravom smjeru.

„Teško mi je odgovoriti na ovo pitanje. Mislim da uvažava samo istomišljenike i ono što mu je po volji. Kompromisi su već teška riječ za ovu vlast“, kratko je odgovorila.

No vratimo se na zbrinjavanje otpada. U samim počecima novog sustava odvoza smeća pokazalo se da se smeće gomila, posebice, plastika i papir, jer se nedovoljno odvozi te je gradonačelnik Tomašević najavio češći odvoz ovog otpada. Zanimalo nas je ima li poboljšanja i kakva je trenutna situacija.

„Ne provodi se i situacija je sve gora. Gledam svoj kvart, u Podsljemenu sam pa znam često prošetati po Medvednici koja se pretvara u smetlište, novi Jakuševec. Čistoća po tri tjedna ne odvozi plastiku i papir u nekim gradskim četvrtima i to je nedopustivo jer su ovim novim sustavom obećavali češće odvoze. Opet se vraćam na ono – skuplja usluga, a gora! Gradonačelnik se hvali kako su financije stabilizirane, kako je sve odlično… Nekad razmišljam što točno građanima znače stabilne financije ako im je usluga ispod prosječna. Radije bih minuse na računima, ali kvalitetnu uslugu za građane. Jer nije samo otpad poskupio. Sve usluge u Gradu Zagrebu su poskupile, a njihova kvaliteta se srozala ispod minimuma“, upozorila je Topolovec.

Za kraj je uputila poruku mladima, ali i vodstvu Grada vezano uz odvoz smeća u Zagrebu i brigu za okoliš.

„Mladima bih poručila da budu buntovni i bore se za ono što žele i ono u što vjeruju. Budite spremni reći, ali i poslušati te priznati ako ste bili u krivu. Vladajući su pak tu da slušaju građane i vode ih, educiraju, predstavljaju im svoja rješenja na ljudski način. I na njima je da dotaknu svakog pojedinca, a onda da kao zajednica djelujemo“, poručila je Lucija Topolovec.

Maja Šubarić Mahmuljin/Barbara Kraš Kedmenec

Foto: Rec Media 

*Tekst je objavljen u sklopu projekta „Zeleno nije samo moda!“ kojeg financira Agencija za elektroničke medije.