/Hrvatski mladi najbolji u EU po digitalnim vještinama

Hrvatski mladi najbolji u EU po digitalnim vještinama

Ovog proljeća mnogi mladi u dobi između 16 i 24 godine morali su zbog ‘lockdowna’ uslijed pandemije korona virusa pohađati nastavu preko interneta. U 2019. godini zabilježeno je kako je četvero od pet mladih u Europskoj uniji (80 posto) u navedenoj dobi svladalo digitalne vještine na osnovnoj ili naprednoj razini.

Online pohađanje nastave zahtijeva određene digitalne vještine. Pohvalna je informacija da je prema istraživanju Eurostata Hrvatska imala najveći udio pojedinaca u toj dobnoj skupini s razvijenim digitalnim vještinama, čak 97 posto. Odmah iza njih su mladi Estonci, Litvanci i Nizozemci (93 posto), a slijede Grci (92 posto), Česi, Austrijanci i Finci.

Najslabija razvijenost digitalnih vještina bilježi se u Rumunjskoj, Bugarskoj, Italiji, Mađarskoj te Latviji i Luksemburgu.

Također, u dobnoj skupini između 25 i 29 godina Hrvatska se nalazi na trećem mjestu s 92 posto osoba s digitalnim vještinama, iza Islanda i Finske, dok se u dobnoj skupini od 35 do 44 godine nalazimo na dnu tablice, s 64 posto osoba s digitalnim vještinama. U toj skupini je Island prvi s čak 92 posto, piše Jutarnji list.

Hrvatski investitor i poduzetnik Nenad Bakić podijelio je fantastične vijesti na svom Facebooku.

“Ako je nešto budućnost, ako je nešto vrijedno — ovo je vrijedno. Kada smo prije šest godina pokretali Croatian Makers, znao sam da će se ovakve stvari događati, posadili smo šumu… samo šumi treba neko vrijeme da nikne, i učinci će se tek vidjeti. Croatian Makers je najveći nedržavni edukativni pokret (program) u EU s dosegom do preko 200.000 djece u Hrvatskoj i nekoliko desetaka tisuća u drugim zemljama (Srbija, BiH, Kosovo, uskoro i Švicarska, te podrška na Sri Lanki)… besplatno smo obrazovali preko 3000 učitelja u Hrvatskoj i utjecaj nije samo na tih 200.000 nego kulturu koju šire, sposobnost zainteresiranih učitelja da šire dalje. Sjetite se korone, neke zemlje su imali 100 uvezenih slučajeva i kakvu je to lavinu pokrenulo, promislite kakvu lavinu je pokrenulo ovih 200.000 koji su direktno izloženi. Sad dolaze valovi, prvi val, drugi val… i nema cjepiva ni imuniteta krda! 🙂 Posebno hvala svim učiteljima koji su se s nama upustili u ovu avanturu, onima koji su svojim đacima htjeli ponuditi više, onima koje se pamti… Da razumijete što se stvarno događa, pogledajte video o djeci iz Dvora u prilogu – Dvor je jedna od naših najzaostalijih sredina. Ne radi se samo o STEM znanjima, radi se potpunoj transformaciji te djece – stvaranju kulture uspjeha. Naravno da smo upravo zbog ovakvog doprinosa modernosti bili pod teškim napadima podmetanjima i lažima reaktivnih snaga u Hrvatskoj”, napisao je između ostalog Nenad Bakić.

bkk/Jutarnji list

Foto: Pixabay