/Krenule prijave za srednje škole

Krenule prijave za srednje škole

Za oko 39 tisuća osmaša ove srijede točno u podne započeo je odabir srednjih škola u kojima će nastaviti svoje obrazovanje. Prve ogledne ljestvice bit će objavljene već večeras.

Prema Odluci o upisu učenika u I. razred srednje škole u školskoj godini 2020./2021., ove srijede za osmaše započinju prijave srednjih škola u sustavu NISpuSŠ. Prijave obrazovnih programa započet će od 12 sati, a ogledne ljestvice poretka bit će vidljive već danas, nakon 22 sata.

Obrazovne programe osmaši će se moći prijavljivati sve do 22. srpnja, a iznimka su srednje škole koje zahtijevaju dodatne provjere. U takve se škole učenici mogu prijavljivati do 12. srpnja 2020, a dodatne provjere škole će održavati od 13. do 16. srpnja.

Kandidati listu prioriteta trebaju pažljivo sastaviti tako da se na vrh liste postavi obrazovni program koji se najviše želi upisati, a zatim i ostali, željenim redoslijedom. Kandidat će se optimalno rasporediti na obrazovni program koji mu je najviši na listi prioriteta, a za koji se, prema ostvarenim bodovima, nalazi u sklopu upisne kvote.

Do brisanja s lista kandidata koji nisu zadovoljili preduvjet doći će 21. srpnja, a dan nakon, 22. srpnja, osim što završavaju prijave obrazovnih programa započinje i ispis prijavnica. Novost od ove godine je da učenici upise mogu obaviti bez dolaska u školu jer se dokumenti koje škole traže mogu donijeti osobno ili dostaviti elektroničkim putem, piše srednja.hr.

Krajnji rok za zaprimanje potpisanih prijavnica koje učenici potpisane dostavljaju razredniku je 24. srpnja, a 25. srpnja bit će objavljene konačne ljestvice poretka.

bkk/srednja.hr

Foto: Pixabay