/‘MAGIS EUROPE 2022’ Međunarodni isusovački program za mlade uskoro u Hrvatskoj: Mladi će plesati, biciklirati, pomagati i učiti se zajedništvu!

‘MAGIS EUROPE 2022’ Međunarodni isusovački program za mlade uskoro u Hrvatskoj: Mladi će plesati, biciklirati, pomagati i učiti se zajedništvu!

Uskoro započinje MAGIS Europe 2022, međunarodni isusovački program za mlade, koji se održava na 29 lokacija diljem Hrvatske, a završnica programa je u Splitu.

Magis Europe 2022. od 24. do 31. srpnja okuplja preko 250 sudionika i 100 volontera. Prvih šest dana sudionici će biti u manjim grupama razmješteni po eksperimentima diljem zemlje, a zadnja dva dana okupljaju se u Splitu na Festivalu naroda, u Kampusu Dr. Franjo Tuđman, gdje će razmijeniti svoja iskustva i zajedno zahvaliti za njih na završnoj svetoj Misi, 31. srpnja u 10 sati u Bazilici sv. Obitelji u Solinu.

Projekt i njegov značaj za Hrvatsku predstavit će p. Tomislav Špiranec, DI, predsjednik Udruge Magis i povjerenik za pastoral mladih HPDI; don Mihael Mišo Prović, povjerenik za mlade Splitsko-makarske nadbiskupije i Matej Sunara, media manager Studentskog centra u Splitu. Predstavljanje će se održati 14. srpnja u 10 sati u prostoru Nadbiskupskog sjemeništa u Splitu.

Za Hrvatsku, a posebno isusovce i isusovačku mladež ovo je važan događaj jer se odvija po završetku Ignacijeve godine koja se proslavlja u povodu 500. obljetnice obraćenja svetoga Ignacija Lojolskoga, osnivača Družbe Isusove, i 400. obljetnice njegove kanonizacije.

Temelj MAGIS-a su eksperimenti. To su aktivnosti koje su smještaju mlade u nesvakidašnje situacije, potiču ih da izlaze iz poznatih okvira i upućuju da traže gdje je Bog i što on želi s njima u tim situacijama. Grupirani su u nekoliko kategorija: hodočašća, umjetnost, duhovnost, služenje, društvo i kulturu, a nude mogućnost otkrivanja i razvijanja talenata kroz npr. ikonopisanje, pirografiju, plesanje, bicikliranje, kajakarenje, planinarenje, pomaganje, rad u prirodi, brigu za konje, igranje balota, izradu soparnika, edukativne radionice, dijalog s različitima, itd.

Ovaj program sudionicima pruža priliku da se vježbaju u vođenju i preuzimanju odgovornosti, da uče voljeti Domovinu kroz aktivnu skrb o ljudima, prirodi i kulturnim događajima te da žive istinsko zajedništvo. 

Hrvatski pastoral mladih Družbe Isusove nositelj je ovoga projekta, a u izvedbu su uz udrugu Magis uključeni SKAC Palma, SKAC OS, SKAC ST, razne crkvene zajednice i još mnoge institucije civilnog društva.

Više informacija o projektu možete pronaći na službenim stranicama MAGIS Europe 2022. i SKAC Palme.

mšm

Foto: promo