/Međunarodni je dan poljubaca

Međunarodni je dan poljubaca

Na dan 6. srpnja diljem svijeta tradicionalno se obilježava Međunarodni dan poljubaca. Inicijativi pokrenutoj u Velikoj Britaniji ubrzo su se pridružili u cijelom svijetu, ali 2020. tom prilikom nije bilo organiziranih manifestacija.

Razlog – pandemija korona virusa, koja je poljupce u javnom prostoru učinila nezamislivima. Međutim, ljubljenje ima cijeli niz dobrobiti za naš organizam; pobuđuje osjećaj sreće, sagorijeva šest kalorija u minuti, doprinosi većoj proizvodnji sline koja pročišćava usta, a najpozitivniji efekt; oslobađa nas stresa.

Najpoznatiji poljubac, onaj francuski, ima učinak poput vježbanja. Takvi poljupci, tvrde znanstvenici, pomažu u trošenju kalorija. Po nekim istraživanjima, poljupci u trajanju od minute sagorijevaju čak 26 kalorija te aktiviraju do tridesetak tjelesnih mišića. Prosječan čovjek u životu provede 20 tisuća minuta ljubeći se.

Prvi poljubac na filmu bio je onaj u “The Kiss” iz 1896. godine i šokirao je javnost, a najduži filmski poljubac možete pogledati u drami “Elena Undone” i traje tri minute i 24 sekunde.

Ovaj najljepši izraz ljubavi i prisnosti između dvoje ljudi svakako je zaslužio svoj dan i nadamo se da ćemo ga iduće godine moći dostojno obilježiti.

bkk

Foto: Pixabay