/NAJMLAĐI ČLAN KRILA OLUJE Poginuli pilot Marko Novković došao je iz Australije da bi letio za Hrvatsku

NAJMLAĐI ČLAN KRILA OLUJE Poginuli pilot Marko Novković došao je iz Australije da bi letio za Hrvatsku

Jedan od dvojice poginulih u tragičnom padu školskog vojnog aviona ZLIN u Biljanima Donjim u četvrtak bio je natporučnik Marko Novković, pilot Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i član akrobatske grupe “Krila Oluje”.

Diplomirao je 2013. godine kao pripadnik XVII. naraštaja vojnih pilota. Radio je kao nastavnik letenja i demo pilot na avionu Pilatus PC-9M u 392. Eskadrili aviona, 93. krila Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Bio je i službeni komentator akro grupe “Krila Oluje” u sezoni 2018. Tijekom svoje letačke karijere na avionima Pilatus PC-9M i Z242L ostvario je oko 800 sati naleta.

U ožujku 2019. godine postao je novi član akrobatske grupe Hrvatskog ratnog zrakoplovstva “Krila Oluje”, gdje je letio na poziciji #6 vanjskog desnog pratitelja.

Natporučnik Novković najmlađi je član “Krila Oluje” u sadašnjoj postavi, a rođen je 1989. u Melbourneu u Australiji. Živi u Zadru, a diplomirao je 2013. godine, stekavši naziv inženjera aeronautike. Do sada je ostvario oko 600 sati naleta. 

Natporučnik Novković letačku je obuku uspješno završio u Eskadrili aviona 93. zrakoplovne baze u vojarni “Pukovnik Mirko Vukušić” u Zemuniku, koja se odvijala po Programu obuke vojnih pilota “Krila Oluje”.

Nakon uspješno izvedenog ispitnog leta u formaciji 4 Pilatusa PC-9M, natporučnik Novković primio je od vođe “Krila Oluje” satnika Darka Belančića oznaku grupe te prepoznatljivi crveni kombinezon u kojima “Krila Oluje” nastupaju na domaćim i inozemnim manifestacijama.

Sudjelovao je u operaciji potpore miru KFOR na Kosovu. Za svoj rad pohvaljivan je i ocjenjivan najboljim ocjenama. Živio je u Zadru.

“Krila Oluje” utemeljena  su 5. kolovoza 2005. na 10. obljetnicu vojno redarstvene akcije “Oluja”, prenosi Direktno.hr.

mšm/direktno

Foto: Sžn. Josip Kopi